25 Mart 2020 23:13

Meslek lisesi öğrencisi: Nasıl geçineceğimizi düşünmüyorlar

Meslek lisesi öğrencisi Mahmut Serem yazdı: Nasıl geçineceğimizi düşünmüyorlar. Gıda ihtiyacımızı, kiralarımızı, faturalarımızı nasıl karşılayacağımızı düşünmüyorlar.

Fotoğraf: Delwin Steven Campbell/Flickr

Paylaş

Mahmut SEREM
Antep

Ben Gaziantep’te bir Meslek Lisesi öğrencisiyim. Ancak tatil günlerinde de okul harçlığımı çıkarabilmek için bir lokantada çalışıyorum. Çalıştığım lokanta çok kalabalık. Tüm dünyayı saran ve Türkiye’de de etkisi giderek artan Covid-19 salgını var. Ve bu süreçte çalıştığım lokantada işlerin azalmasıyla birlikte çalışanların büyük bir kısmını ücretsiz izine çıkarıldı. Çalıştığımız bölümlerde 3-4 kişinin yapacağı bir işi sadece ve sadece 1 kişi yapıyor. Sırf kendilerine daha fazla para kalsın diye. İşe başlamadan önce 12 saat ile anlaştık ve başladık tüm çalışanlar olarak. Şimdi ise aynı ücretle ve tek kişi ile 16 saat çalışıyoruz. Sebebini sorduğumuzda ise “iş yok” diyorlar. Hatta bunu ikinci kere sorunca işten atılma durumu oluşuyor. Ayrıca işçilerin, emekçilerin sağlığını düşünen hiç kimse yok.

Patronlar evlerinden dışarı çıkmıyor salgından korunmak için. Ama biz emekçiler ise karnımızı doyurmak için salgınlarla savaşıyoruz. Kendileri ise evlerinden yattıkları yerde cepleri para doluyor. Bizler ise gün boyu durmadan müşterilerle temas halindeyiz. Toplu taşıma araçları ile eve gidiyoruz. Sağlık ile hiçbir şekilde yakından, uzaktan alakamız yoktur. Bizler de insanız, bizim de sağlığımız tehlike altında ama bizim bu yaşadıklarımız onların pek de umurunda değil. Onların umursadıkları tek şey, kendi sağlıkları ve kendi cepleri. Bizler emekçiler, işçiler olarak ücretli izin ve daha sağlıklı yaşam istiyoruz. Bizlere çıkmışlar ekranlarda “evde kalın” diyorlar. Bizim nasıl geçineceğimizi düşünmüyorlar. Gıda ihtiyacımızı, kiralarımızı  faturalarımızı ve kendi ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağımızı düşünmüyorlar. Bu gerici düşüncelere son. Tüm insanların adaletli bir şekilde geçim ihtiyaçları ve sağlık ihtiyaçları karşılansın istiyoruz. Eğer ki bu işe el atmazlarsa insanlar koronadan değil, açlıktan ölecekler.

ÖNCEKİ HABER

Sürgün edilen kanser hastası Olcay Senem görevine döndü

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen İstanbul 7 No'lu Şube: Bakanlıklar günübirlik çözümlerden vazgeçsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...