25 Mart 2020 13:29

EMEP Adana İl Örgütü: Özel hastanelere el konsun, sağlıkta özelleştirme yasaklansın

Emek Partisi Adana İl Örgütü, sağlıkta sorunların çözümünün istifa edenleri engellemek değil insan onuruna yakışır bir ücret, iş güvencesi ve ücretsiz sağlık hizmeti olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özel hastanelerden personelin istifasına izin vermeyeceklerin yönelik açıklamalarına karşılık yazılı açıklama yaptı.

Yaşanan ve ileride yaşanacak sorunların çözümünün istifa edenleri engellemek değil insan onuruna yakışır bir ücret ve iş güvencesi ile ücretsiz ulaşılabilir sağlık hizmeti olduğuna vurgu yapan EMEP Adana İl Örgütü, “Bütün özel hastanelere, şehir hastaneleri dahil hemen el konulmalıdır. Buralardaki bütün çalışanlar hemen kadroya alınmalı, sağlıkta özelleştirme yasaklanmalı. Sağlık ayrımsız herkese ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır ” dedi.

“KAHRAMANLIK GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANIR”

Koca’nın “Özel sektörden istifa edenleri de bakanlığa almayacağımızı bildirelim. Bu dönemi lütfen kimse sahadan çekilerek bir mücadele ortamına çevirmesin” şeklindeki sözlerine dikkat çeken Emek Partisinin açıklaması şöyle:

“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN ALDIĞI MAAŞ ORTADA”

“Böyle bir seferberlik döneminde bu istifalar çok bencil görünebilir. Ancak yapılan kahramanlıksa, kahramanlık gönüllülük temeline dayanır. Bir de zorunluluk mesleğin başında bu sonuca ilişkin bazı avantajları kullananlar için geçerli olabilir. Örneğin normal zamanda ciddi güvencelerle korunmuş, önemli avantajlar elde etmiş bir personelin bu koşullarda istifası kabul edilemez."

"HÜKÜMETE GÖRE SORUN EMEKÇİLERİN İŞ GÜVENCESİ”

"Ülkede devlette kadrolu çalışan sağlık emekçilerinin aldığı maaş ortada dolayısıyla ciddi bir avantaj elde ettiklerini söylemek mümkün değil. Tek ayrıcalıkları iş güvencesiydi, o da KHK kararnameleri ve sonrasındaki düzenlemelerle kuşa dönmüş durumda. Ama iktidar hâlâ istediği güvencesizliğe ulaşmadığından şikayetçi. Hatta onlara sorarsan sağlık sisteminin temel sorunu bu iş güvencesi. Maalesef yer yer vatandaşı da bu fikrin ortağı haline getirmişler."

“İŞTEN ATMAYA GELİNCE SERBEST PİYASA…”

"Peki, özel hastane çalışanlarını ne durumda. Asgari ücretle, uzun çalışma saatleriyle tam kölelik koşulları hakim. Özel hastanelerde çalışan emekçiler devlet memurluğuna hayal gibi bakıyor.

Kısacası o insanlar bu kölelik koşullarında çalıştırılırken, işveren canı istediği an onları kapı önüne koyarken buna serbest piyasa ekonomisi diye övgüler dizenler ile sesi çıkmayan Sağlık Bakanı bu gün celalleniyor. Halk arasında ‘Ne kadar ekmek, o kadar köfte’ diye bir deyim vardır. Üç kuruş karşılığı bu kadar yüksek bir riski niye alsın? Kaldı ki yarın salgın bitince iş yükü azaldı diye kapının önüne konamayacağının garantisini kim veriyor. Bir kez daha sermayeye serbest piyasa, emekçiye sıkıyönetim...

Olup bitenden doğru dürüst bir sonuca varılacaksak, şu olmalıdır. Bütün özel hastanelere, şehir hastaneleri dahil hemen el konulmalıdır. Buralardaki bütün çalışanlar hemen kadroya alınmalı, Sağlıkta özelleştirme yasaklanmalı.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mülteciler doğu ve batı sınırında salgın riski altında

SONRAKİ HABER

14 çocuk hakları örgütünden ortak açıklama: Çocuk istismarının affı olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...