23 Mart 2020 12:29
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mart 2020 16:02

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Vakaların tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Fahrettin Koca | Fotoğraf: AA

Paylaş

Sağlık Bakanlığının Bilkent Yerleşkesi'nde saat 13.30'da başlayan toplantıda, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin Türkiye'de vaka sayının artması nedeniyle alınabilecek yeni tedbirler ve pozitif vakaların durumu ele alındı. Bakan Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Koca, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Haberciler olarak özel bir sorumluluk ile burada bulunduğunuzu biliyorum. Toplum titiz haberciliği takdir ediyor.

Yaklaşık 104 gün oldu, 10 Mart'ta ilk vaka görüldü. Son 24 saatin bilgilerini verdim. Tüm süreçte çok titiz davranıyoruz. Buna ilk hastalarımızın temas çevresinden başlamıştık. Mücadelede ciddi bir deneyim kazandık. Olasılıklara bakarak ön kesmeye çalışıyoruz.

"BÜYÜKLERİMİZE SESLENİYORUM, BU ÖĞÜDÜ KABUL EDİN"

Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Bizler onların etkilenmemesi konusunda sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübesine ihtiyacı var. Evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Bunları hastayken yapamazsınız. Onları ağır hastalığa yakalanmışken yapamazsınız. Bu öğüdü kabul edin. Önünüzdeki zamanı riske atmayın. Dünyayı etkileyen bu salgında mümkün olduğu kadar az kayıp vermek bu durumu birlikte atlatmak istiyoruz. Evden çıkmanız kısıtlandı.

Virüse karşı verdiğimiz mücadele dünyanın örneklerinden çok farklı. Ortaya koyduğumuz dayanışmanın örneği yok. Devlet sorumluluk paylaşımı önermeden toplum gerekenleri yerine getiriyor. Medyamız bilgiyi aktarma konusunda dikkatli. Felaket tellallığı yapan kimilerine de prim vermiyoruz. Mücadelemiz karartılı havadan çıkıyor enerji kazanıyor. Gücümüzü hayata bağlılıktan alacağımız anlaşılıyor. Bu böyledir.

"32 BİN SAĞLIK PERSONELİ ALINACAK"

Kadınlar tedbirler konusunda adeta ikna kahramanlarımız. Sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. İnsan kaynağımızın yeterliliği konusunda bir kadromuz var ve 32 bin personel ilave ediyoruz. En üst düzey hassasiyet gösteren kişi cumhurbaşkanımızdır. Çalışan sağlık personelinin ek ödemelerinin tavan yüzde yüz olacağını belirtmek istiyorum.

Zaman zaman bazı haberler çıkıyor, maske ve eldiven başta olmak üzere yeterli malzemeden yoksun olduğumuz iddia ediliyor. Tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam edecektir. Bazı malzeme üreticilerine gerekli katı yaptırımlar uygulanmış ve uygulanmaya devam edecektir. Fiyatlar dahil endişeniz olmasın. Pandeminin olduğu bir dönemde istismar etmek isteyen firmaların yurtdışına yoğun bir bağlantı yapıldığını biliyoruz. Bu anlamda üretici ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Baskınlar sonrası yoğun bir depolama görüldü. Olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde yapılmadığını gördük. Hepsiyle teker teker görüşerek sözleşme yapmaya başladık. 20 firma ile anlaşma yapıldı. Anlaşma yapmak istemeyenlere el koyma dahil bir takım işlemler yapılacağını söylemek isterim.

"PERŞEMBE GÜNÜ 300 BİN KİT GELECEK"

Size ve bütün topluma;

Salgının yayıldığı ülkelerde en fazla eksikliği hissedilen solunum cihazıydı. Yerli cihazın üretimine başlıyoruz. Hızlı tarama kitini devreye sokmuştuk bugün itibari ile Çin’den 50 bin kit geldi. Perşembe 300 bin kit gelecek ve bir milyona kadar kitleri kullanacağız.

Aşı geliştirme çalışmalarında kurum ve kuruluşlara bakanlık olarak destek veriyoruz. Önümüzdeki günlerde çağrı yaptığımız üniversite ve Merkezlerin ihtiyaçlarına göre kısıtlamaya gitmeden destek sağlayacağımızı belirtmek isterim. Aşı enstitüsü bu süreçte ülkemizde hangi merkez neyi ne kadar yapabilecekse hepsinin desteklenmesi ve desteklenmeyle kim önde götürür durumda olursa sonuna kadar üzerine gidebileceğimizi ifade etmek istiyorum.

Türkiye bazı ülkelerle kıyaslanıyor. Büyük zaman kazandık ve sağ duyulu bir politika izledik. Paniğe yol açarak yayılmaya neden olacak uygulamalardan uzak durdu. Biz başka bir ülke olmayacağız. Benzemeden bu zor günleri AŞma fırsatımız var. Mücadeleye aklını ve yüreğini koyan insanlarız. Can kutsaldır. Biz riskler karşısında meceracı bireyler değiliz. Biz tüm hayatın hesabını yaparız. Tedbir zamanı, evde zaman geçirme zamanıdır.

Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz. Az temas kuruyoruz. Hayatlarımız birbirinden ayrışıyor fakat tek tek yaptıklarımızı büyün Türkiye olarak yapıyoruz. Mücadelenin özü tek tek hep birlikte.

Bu birliktelikten fire vermeyelim."

"TÜM TÜRKİYE'YE YAYILDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM"

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bakan Koca şunları söyledi:

  • Çin'den olumlu sonuç veren ilaç da bu sabah geldi. Yoğun bakım şartlarında tedavisi devam edenlere uygulanmaya başladı.
  • Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı günbegün açıklayacağız. İyileşen vakalarımızın fazla olduğunu belirtmek istiyorum.
  • Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptık.
  • Sağlık personeli içerisinde pozitif olan vakalarımız var.
  • Sağlık Bakanı Koca, KHK ile görevinden ihraç edilen Akademisyen Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı ile ilgili şunları söyledi: "Biz şu dönemde herkese açık bir şekilde davetimizi yapıyoruz. Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa bizimle paylaşmasını istiyoruz.
  • Ülkenin genelinde pozitif vakalarımız var, tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim.
  • İlk önce vakalarımız yurt dışı temaslı idi, şimdi temaslının temaslısının temaslısı olmaya başladı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

PTT, 20 iştirak personelinin işine "Artık size ihtiyacımız yok" diyerek son verdi

SONRAKİ HABER

Gölcük'teki Ford fabrikası "Ambulans üreteceğiz" diyerek işçileri işe çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa