25.03.2020 15:54 / Güncelleme: 26.03.2020 04:46

Maden şirketlerine dev kıyak: 17 şirketin maliyet artışını devlet ödeyecek

17 ‘Linyit’ ve ‘taş kömürü’ çıkaran maden şirketinin maliyet artışları devlet kasasından karşılanacak.

Maden şirketlerine dev kıyak: 17 şirketin maliyet artışını devlet ödeyecek

Arşiv | Fotoğraf: DHA

"Yer Altı Maden İşletmelerinde Meydana Gelen Maliyet Artışlarının Karşılanması Amacıyla Destek Verilmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yer altındaki maden işlerinde 11 Eylül 2014 itibarıyla sözleşme veya rödovans sözleşmesi kapsamındaki işletmelere destek sağlanacak.

KAYNAĞIN UCU AÇIK

Yayımlanan karara göre devlet kasasından patronlara sağlanan teşviklerin bir kısmı şöyle: İşverene işçi başına gelen ek maliyetin toplamı, İki kat asgari ücretin ödenmesi nedeni ile oluşan ek maliyet, yararlanılan toplam diğer desteklerin farkının çıkarılması sonucu oluşan ek maliyet, bir işçi için çalışma saatinin azalması sonucu oluşan ek maliyet, tatil gün sayısı artışı sonucu oluşan ek maliyet.

Aynı ruhsat sahasında ve aynı iş yeri sicil numarasıyla birbirinden bağımsız birden fazla yer altı kömür ocağı işletmesi bulunması ve ocaklardan herhangi birinde faaliyetin durması halinde destek ödemesi yapılmayacak.

İşçi ücretlerinin ödenmemesi durumunda da ödeme yapılıncaya kadar işletmelere destek sağlanmayacak. Öte yandan, açık veya yer altı üretim yöntemiyle faaliyette bulunan sahalarda, açık işletmelerde üretilen kömürün yer altı üretimi beyan edilmesi veya dışarıdan kömür alındığının tespiti halinde fazladan ödenen destek tutarı yasal faiziyle geri alınacak. Söz konusu teşvik uygulaması 12 Haziran 2019-31 Aralık 2020 dönemini kapsayacak. 

17 ŞİRKETE VERİLECEK

Söz konusu kaynaktan şu şirketler yararlanacak: İmbat, Demir Export, Park Teknik, Diriliş Madencilik, Özdil-Durdu Madencilik, Turnalı Madencilik, Akkurt Madencilik, Zonguldak Gelik, SFH, Enka, Demir, Bahadır Kardeşler, Arılar, Yıldız Madencilik, Of-Kar, Arslantürk, Emsa. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.01.2026 22:37 / Güncelleme: 01.02.2026 15:57

Filistin’e Özgürlük Platformu: Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor

İzmir’de Filistin’e Özgürlük Platformu, Gazze’de yaşanan insani durum, Filistinli tutukluların durumu, yardım kısıtlamaları ve Türkiye-İsrail arasındaki enerji ve ticaret ilişkilerine ilişkin eleştirilerde bulundu.

Filistin’e Özgürlük Platformu: Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor

Fotoğraf: ANKA

31.01.2026 21:43

Aydın’da 50 kuruşluk borca internet kesintisi

Aydın’ın Karacasu ilçesinde kahvehane işleten Tayfun Karaoğlan, 50 kuruşluk borç gerekçe gösterilerek internetinin kesildiğini ve 300 lira açma-kapama bedeli yansıtıldığını belirterek uygulamaya tepki gösterdi.

Aydın’da 50 kuruşluk borca internet kesintisi

Fotoğraf: ANKA

01.02.2026 03:31

İran: ABD ile müzakereler için zemin hazırlığı devam ediyor

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, ABD ile savaş senaryolarının abartıldığını söyledi. Nükleer müzakereler için hazırlıkların sürdüğünü belirten Laricani, “Tehdit altında müzakere olmaz” dedi.

İran: ABD ile müzakereler için zemin hazırlığı devam ediyor

Fotoğraf: ANKA

01.02.2026 05:30

Çocukların kahvaltı menüsü tek kaleme düşüyor: ‘Patates kızartması, belki zeytin’

Okullarda yeni dönem başlarken ailelerin en büyük kaygısı beslenme çantaları oldu. Görüştüğümüz kadınlar, öğünlerin ikiye düştüğünü, 15 tatil boyunca çocukların karbonhidrat ağırlıklı ve patates kızartmasıyla beslendiğini anlattı.

Çocukların kahvaltı menüsü tek kaleme düşüyor: ‘Patates kızartması, belki zeytin’

Fotoğraf: Evrensel

01.02.2026 19:21

Diyarbakır’da binler yürüdü | Bakırhan: Kürtler yüz yıllık statüsüzlük dayatmasına teslim olmayacak

Diyarbakır’da Rojava ile Dayanışma Günü yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Yürüyüşte konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt halkının dil, kimlik ve statü mücadelesinden vazgeçmeyeceğini vurgulayarak iktidara seslendi.

01.02.2026 19:44

Yeni Epstein belgelerinde Kraliyet ailesi: Prens Andrew’un yeni fotoğraf ve yazışmaları çıktı

ABD Adalet Bakanlığının yayımladığı Jeffrey Epstein dosyasında, İngiltere Kralı Charles’ın kardeşi Prens Andrew’un Epstein ile yazışmaları ve cinsel istismar iddialarıyla bağlantılı fotoğrafları kamuoyuna yansıdı.

Yeni Epstein belgelerinde Kraliyet ailesi: Prens Andrew’un yeni fotoğraf ve yazışmaları çıktı

Prens Andrew | Fotoğraf: Thorne1983/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!