25 Mart 2020 10:37 Güncelleme: 25 Mart 2020 11:15

Pamukkale Üniversitesinde bilim talanı: BİYOM arazisine iş makineleri girdi

Pamukkale Üniversitesi’nde BİYOM arazisine iş makineleri ile girildi. Akademisyenler iş makinesinin önüne yatarak duruma tepki gösterdi.

GÜNCELLENDİ

Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak iş makinesinin önünde yatarken I Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Pamukkale Üniversitesi’ne bağlı Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM) çalışma alanı olan ve birçok araştırmanın yapıldığı arazi bugün iş makineleri ile girilerek talan edildi. BİYOM’un profesörleri talana izin vermemek için direnirken, araziye gelen PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ çalışmaları devam ettirdi. Denemelerin ve araştırmaların hala sürdüğü arazide iş makinesi deneme ürünleri talan ederken, yıllardır araştırmalar için kullanılan araziyi bertaraf ettirmemek isteyen BİYOM’da görev yapan Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ve Prof. Dr. Ali Ramazan Alan görevlilere ve iş makinelerine direndi.

AKADEMİSYENLER İŞ MAKİNASININ ÖNÜNÜ YATARAK PROTESTO ETTİ

Alanda yapılan çalışmaların kanunlara aykırı olduğunu belirten akademisyenler çalışan görevlileri kısa süreliğine durdurmasının ardından araziye Rektör Hüseyin Bağ geldi. Araziye gelen Bağ, akademisyenlerle konunun konuşulduğunu belirtse de profesörler 3 yıldır konuyla ilgili hiçbir görüşme talebine cevap verilmediğini söyledi. Bağ’ın, “İş makinesi çalışmaya devam” demesi üzerine Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak iş makinessinin önünü yatarak çalışmaları protesto etti. Akademisyenlerin yapılan uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirtmesine rağmen çalışmalar Rektör Hüseyin Bağ başkanlığındaki ekip ile sürdürüldü.

Akademisyenler yıllardır arazide bulunan araştırmalar için emek verdiklerini ve iş makinaları ile yapılan talanın sorumlularından ve üniversitenin özel güvenlikleri tarafından darp edildikleri için darp raporu alıp dava açacaklarını dile getirdi.

“AR-GE MERKEZİNE DOZERLE GİREN REKTÖR OLUR MU?”

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan BİYOM müdürü Prof. Dr. Ali Ramazan Alan, “Biz çok ağır koşullarda çalışıyoruz. Mobbing altındayız” dedi. Bilim insanlarına saygı olmasını gerektiğini ifade eden Alan, rektörlüğün yapılacak çalışma ile ilgili BİYOM’a hiçbir açıklamanın yapılmadığını belirtti. On yıla yakın süredir ar-ge alanı olarak kullanılan arazinin talan edildiğini söyleyen Alan, “Ar-ge merkezine dozerle giren rektör olur mu?” diyerek tepkisini dile getirdi. Yapılan çalışmalarla Türkiye’nin tarımsal alanda dışa bağımlsızlığını amaçladıklarını ifade eden Alan, bilimselliği korumak için orada bulunduğunu söyledi. Üniversitenin kendilerine disiplin soruşturması açabileceğini ifade eden Alan, şuan araziye giremediklerini, gittiklerinde tekrar darp edilme risklerinin olduğunu belirtti.

REKTÖR HÜSEYİN BAĞ: TOHUM PROJESİNİ AKSATACAK BİR DURUM OLMAMIŞTIR

PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Arazinin boş ekilmemiş yerinden botanik bahçesinin ve planladığımız başka projelerin pis su tahliye borusunu geçirmek için 80-100 cm derinliğinde kanal açtık, boruyu döşetip kapatacağız, daha sonra üzerine istedikleri her şeyi ekip dikebilirler. Bu çalışmada kesinlikle bahsi geçen tohum projesini aksatacak bir durum olmamıştır” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ KARACA: BİLİM KARŞITLIĞINA KARŞI SES VERELİM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da, BİYOM’un gıda güvenliği, tarımsal çeşitlilik ve yerli tohum açısından örnek bir merkez olduğunu söyledi. “Ya unvanınıza, temsil ettiğiniz makamın sorumluluğuna uygun davranın ya da unvanı bırakın ve makamı onurluca terk edin” diyen Karaca, Rektör Hüseyin Bağ’ı sert bir dille uyardı.

Merkez akademisyenleri Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak’ın darp edilmesine göz yuman Rektör Hüseyin Bağ’ı kınadığını ifade eden Karaca, “Pamukkale Üniversitesi’nin liyakatsız atamalarla, mobinglerle gündeme gelmesine sebep olan Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ı bilim insanı ahlakı ve vicdanıyla hareket etmeye, bilim üreten bir kurumu yönettiğini, makamların gelip geçici olduğunu hatırlamaya davet ediyorum. Tüm akademik camiayı ise PAÜ’de yaşanan bu bilim karşıtlığına karşı ses vermeye davet ediyorum” diyerek uygulamaya tepki gösterdi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam