25 Mart 2020 07:06

Van'da kar altından çıkarılan iki mülteci Kobaneli

Van Çaldıran'da kar altından çıkarılan 7 mültecinin kimlik tespiti yapıldı. Mültecilerin Suriye'nin Kobane kentinden olduğu belirlendi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul

Geçtiğimiz günlerde Van’ın Çaldıran ilçesi, İran sınırında jandarma ve AFAD ekipleri tarafından bulunan ve kar altından çıkarılan 7 mülteciden ikisinin kimlik tespiti yapıldı. Aileler tarafından teşhis edilen her iki mültecinin de Suriye’nin Kobane kentinden olduğu belirlendi. Teşhis için gelen Kobaneli bir babanın ise çocuğunun cenazesini bulamadığı ifade edildi.

Van’ın İran sınırı, bir dönemdir kar altından çıkarılan mültecilerle gündem oldu. Morgda bekletilen cenazelerden ikisinin kimliği belirlendi. Evrensel’e konuşan Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu Başkanı Avukat Mahmut Kaçan, “Sınırda bulunan ve morgda bekletilen 7 mülteciden ikisi Kobaneli. Biri 1986 Kobane doğumlu Abdo Ahmad Abdurrahman. Diğeri de 1988 doğumlu Eli Hindrin İbish. Tipi sırasında aynı grupta kaybolduğu ifade edilen Kobaneli Azad Fethi Hamza’nın (26) babası da gelmişti teşhise. Fakat Azad’ın cenazesi bulunamadı” dedi.

Kimliği tespit edilenler ailelerine teslim edilirken, morgda bekletilen mültecilerin ailelerine ulaşma çabası devam ediyor. Kobaneli ailelerin Türkiye’de yaşadığını ifade eden Avukat Kaçan, “Ailelerin verdiği bilgiye göre çocukları 100 kişilik bir grubun içinde sınıra geliyor. Kar ve tipiden dolayı gruptan kopuyorlar. Mayıs ayında karlar erimeye başlayınca daha çok ceset çıkmasından endişe ediyoruz” diye konuştu. Kaçan, morgda bekletilen cenazelerin 15 günlük süre bitiminde, yakınlarının da bulunamaması durumunda, Van kimsesizler mezarlığına defnedileceğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

1,8 milyon liralık makam aracını eleştiren Özçelik-İş yöneticisi görevden alındı

SONRAKİ HABER

Yıl iki binler.. Yargıç sordu:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...