24 Mart 2020 13:26

İMO: Şantiyelere dikkat! Binlerce mühendis ve işçi koronavirüs tehdidi altında

İnşaat Mühendisleri Odası, binlerce şantiyede koronavirüs önlemleri bir yana standart hijyen kurallarından bile yoksun biçimde işin sürdüğünü açıkladı.

Emaar işçilerince paylaşılan videodan ekran alıntısı.

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, şantiyelerin virüsle mücadele kapsamında gerçek durumu ile ilgili yapılan açıklamada; “Binlerce mühendis ve işçi tehdit altına bulunuyor” denildi.

Türkiye koronavirüs ile mücadele kapsamında hemen her sektörde işlerin neredeyse durma noktasına kadar geriletildiği belirtilen açıklamada; “Ne yazık ki, bireylerin uyması gereken kurallar dışında inşaat işkoluna dair özel bir düzenleme getirilmemiştir. Binlerce insanın çalıştığı inşaat işkolu değerlendirmeye bile alınmamıştır. Şu an aktif durumda irili ufaklı binlerce şantiye bulunmakta, bu şantiyelerde on binlerce mühendis ve işçi çalışmaktadır. Bırakalım virüse karşı korunaklı hale getirilmesini, şantiyelerde standart hijyen kurulları bile uygulanmamaktadır. Bireyler için önerilen kuralları ise şantiyelerde uygulamak mümkün değildir” denildi.

Şantiyelerde yemek yenilen mekânlarda herhangi bir değişikliğe gidilmediğinin altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Çalışanlar kapalı ve dar mekânlarda yan yana dizilen masalarda yemek yemektedir. Ayrıca yapılan işin gereği sosyal mesafe konulamamaktadır. İşin en vahim tarafı binlerce işçi temel hijyen kurullarına bile uyulmasının mümkün olmadığı prefabrik yapıları yatakhane olarak kullanmaktadır. Açıkçası şantiye çalışanları ve dolayısıyla aileleri, yakınları, komşuları ölümcül virüse karşı savunmasızdır. Eğer önlem alınmazsa, şantiyelerde çalışan binlerce insan ülkenin virüsle mücadelesinde önemli bir zafiyet ortaya çıkmasına neden olacaktır.”

İnşaat işkolu için acilen yeni düzenleme getirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada; “Ya devlet tarafından şantiyelere hijyen kuralları dikte edilmeli ve kurallara uyulup uyulmadığı denetlenmeli ya da diğer alanlarda olduğu gibi şantiyeler bir süre kapatılmalıdır. Ancak kapatılma kararı, başta işçiler olmak üzere hiçbir çalışanın maddi ve manevi açıdan mağduriyetine yol açmayacağı hükmünü içermelidir. Tüm yetkilileri bu konuda acilen önlem almaya davet ediyoruz” denildi.

İŞÇİLERİN PAYLAŞIMLARI RİSKİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

İnşaat işçilerinin paylaştığı videolar koronavirüs tehdidine dair kaygıları artırmıştı. Görüntülerde, Emaar AVM’nin şantiyesinde çalışan onlarca işçi dip dibe asansör bekliyor, yemek yiyor. İnşaat sektörüne ilişkin herhangi bir değişikliğe gidilmediği için yüzlerce şantiyede durum aynı. Çok sayıda iş kolunda da benzer görüntülerin olduğu biliniyor.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

SES: Sağlık emekçilerinin salgınla mücadeledeki emeğini performansla ölçemezsiniz

SONRAKİ HABER

Dönüşümlü çalışmayı hâlâ uygulamayan kurumlar var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...