24 Mart 2020 12:53
Son Güncellenme Tarihi: 25 Mart 2020 04:30

İşçiler Türk Metal'e tepkili: Yıllık iznimiz gasp edilmesin

Türk Metal’in imzaladığı mutabakata tepki gösteren Türk Traktör ve Man işçileri bu anlaşmanın “yıllık izinlerin gasbedilmesi demek olduğunu” söyledi. (Fotoğraf: Arşiv)

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hasan KARA
Ankara

Türk Metal Sendikası koronavirüs gündemiyle ilgili işveren temsilcileri ile yapmış olduğu görüşmenin ardından yaptığı açıklamayı işçilere sorduk. Ankara'da bulunan Türk Traktör ve Man Fabrikası'nda çalışan işçiler, bu anlaşmanın “yıllık izinlerin gasp edilmesi demek olduğunu” söylüyor. 

Türk Traktör Fabrikası bu hafta başından itibaren iki hafta üretime ara verdi. Ancak işçiler, önceki hafta yetersiz önlemlerle çalışmak durumunda olduklarını ifade ediyorlar. Bir Türk Traktör işçisi: “Bir ara boğaz ağrısı, öksürük gibi belirtilerim vardı. Ama şu an geçti. Geçen hafta nasıl çalıştık ben anlamadım. Fabrikada hastalık kapmamak şansa kalmıştı bizim için. Zaten devletten işverene destek açıklaması gelince fabrika üretime ara verme kararı aldı. Eğer destek açıklaması gelmeseydi, üretime ara falan verilmezdi” diyor. Aynı işçi sendikanın yapmış olduğu açıklamaya ilişkin, “Sendika günlerdir sessizdi. Sonunda sessizliğini bozdular ama keşke bozmasalarmış dedirttiler. Bu açıklamaya göre yıllık izinler yalan oldu. Ayrıca telafi çalışma gibi uygulamalar konusunda da anlaşılmış. Bizim fabrikadan henüz bir açıklama yapılmadı, sendikacılar da hala sessiz. Umarım bu hakkı da fırsata çevirip elimizden almazlar” ifadelerini kullandı.

"İŞVEREN DEVLET DESTEĞİ ALDI, OLAN YİNE İŞÇİYE OLDU"

Türk Traktör’de çalışan başka bir işçi ise, “Şu an bir belirsizlik var. Yıllık izinlerden mi yiyecekler, ücretli izin mi belli değildi en son. Açıklamaya bakacak olursak yıllık izinler gitmiş demektir. Yani yazın da durmadan çalışacağız. Herkes fedakarlık yapacak bu süreçte evet ama yine en büyük bedeli biz ödemiş olacağız. Kısa çalışma ödeneği gelecek deniyordu en son, yani İŞKUR’dan gelecekti yine ücretler. Bir açıklama yapmak için herhalde o durumun belli olmasını bekliyorlar. İki hafta ara verildi ama bu iş en az Haziran’a kadar sürecek diyorlar. Bakalım sonumuz hayır olsun” dedi.

"RAPORLUYA BİLE MESAİ SORULUYORDU"

Yine bir Türk Traktör işçisi, “Fabrikada çalışırken vakit buldukça ellerimizi yıkayabiliyorduk. Raporluya bile neredeyse mesaiye kalıp kalmayacağı soruluyordu. O koşullarda çalışmak bizi tedirgin ediyordu. Biz sadece üretime ara verilmesini istiyorduk. Bazı arkadaşlar üretim dursun yeter ki başka bir şey istemiyoruz, düşüncesindelerdi. Ama şimdi bu açıklamayı görünce bunun acısını bizden çıkaracaklarını anladım” ifadelerini kullandı.

"İŞÇİ SAĞLIĞI DEĞİL, TEDARİK GELMEMESİ YÜZÜNDEN"

Man otobüs fabrikasında çalışan bir işçi ise, “Koronadan ziyade yurt dışı fabrikasından tedarik edilen mallar gelmediği için bizim üretime ara verildi. Yıllık izinler konusunda herkes tedirgindi. Zaten canımız burnumuzda çalışıyoruz fabrikada tek dinlenme hakkımız yıllık izinlerimizdi. Şu an bize de herhangi bir açıklama henüz yapılmadı ama yıllık izinlerimizin elimizden alınması gündeme bile getirilmemeli” dedi.

Yine aynı fabrikada çalışan başka bir işçi ise, “Sendika bu süreçte gıkını bile çıkarmamıştı. Herkes odalarındaydı. Şimdi bu açıklamaya bakınca bunu bizim yüzümüze açıklayamazlardı, o yüzden beklediler diye düşünüyorum. İnsanlar canının endişesindeydi, bunlar ise hala işçinin iznine gözünü dikiyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Korona günlerinde kadına şiddet: Bahaneler arttı, acil önlem şart!

SONRAKİ HABER

Venezuela'da kredi tahsilatları, kiralar askıda; işten çıkarma yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...