23 Mart 2020 19:54
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mart 2020 21:22

İngiltere'de koronavirüs nedeniyle 3 haftalık olağanüstü hal ilan edildi

İngiltere'de koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sokağa çıkma sınırlaması getirildi, market ve eczaneler dışında ticari faaliyetlerin durdurulması kararı alındı.

Fotoğraf: İlyas Tayfun Salcı/AA

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 23 Mart gece saat 20.30’da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Üç hafta sürecek uygulamada, gerekli olmadığı takdirde evlerden çıkılmamasını isteyen Johnson, buna uyulmaması durumunda polis ve güvenlik güçlerinin devreye gireceğini söyledi.

SOKAĞA ÇIKMAYA VE TİCARİ FAALİYETLERE SINIRLAMA

Birçok bakanın, güvenlik birimleriyle uzmaların katıldığı ve olağanüstü koşullarda Başbakanın liderliğinde toplanan Cobra toplantısının ardından açıklama yapan Boris Johnson, alışveriş, ilaç alışverişi, zor durumdaki birine yardımcı olma şartlarıyla ve en fazla iki kişi olmak koşuluyla spor maksatlı dışarı çıkmanın dışında herkesin evinde kalmasını istedi.

Buna göre ülkede insanların sadece gerekli alışverişleri gerçekleştirmeleri ve spor yapmaları için evden çıkmalarına izin verilecek. Ayrıca market ve eczaneler hariç tüm ticari faaliyetler durdurulacak.

Virüsün kendi haline bırakılarak onbinlerce kişiye aynı anda yayılması sonucu olağanüstü kayıplar ve zorulukların olacağını belirten Johnson, hızlı yayılması durumunda hem sağlık çalışanlarının bununla baş edemeyeceğini hem de toplu ölümlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bütün bu önlemlerin koronavirüsün daha hızlı yayılmasını ve ölümlerin artmasını engellemek maksatlı olduğunu söyleyen Başbakan, “Hiçbir başbakan bu tür bir uygulamayı duyurmak istemez” dedi.

HALK TEDİRGİN

İngiltere’de marketler, eczaneler gibi zorunlu olan yerlerin dışında hemen hemen her tarafın kapatılması planlanıyor. Daha önce parkların da kapatılacağı duyurulmasına rağmen parklar kapatılmayacak ve en fazla iki kişi bir arada olabilecek.

Johnson, daha önce ülkenin İtalya’dan bir kaç hafta geride olduğunu söylemişti. Ölümlerin artması üzerine kamuoyunun baskılarına dayanamayan Johnson hükümeti, sıkı önlemler almaya başladı.

İtalya’daki ölümlerin hızla artması ve sürekli hükümetin de “İtalya’nın bir kaç hafta gerisindeyiz” minvalinde açıklamalar yapması İngiltere’de halkı tedirgin etmeye başladı.

Son bir hafta için İngiltere’de ölümlerde altı kat artış oldu. Geçtiğimiz pazartesi günü ölenlerin sayısı 71 iken bir hafta içerisinde hayatını kaybedenlerin sayısı 335’e yükseldi.

ÖNCEKİ HABER

Fransa Başbakanı Philippe: Tamamen sokağa çıkma yasağı getirmek istemiyoruz

SONRAKİ HABER

İtalya Dışişleri Bakanı: Türkiye’de bloke edilen 200 bin maske sorunu çözüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...