21 Mart 2020 09:12

Eğitim Sen: Uzaktan eğitim hem öğretmenler hem de öğrenciler için eşitsizlik

Eğitim Sen Genel Sekreteri Velat Kaya, pazartesi günü başlayacak uzaktan eğitimin bazı dezavantajlı öğrenciler için eşitsizlik yaratacağını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Emrullah ACAR

Koronavirüs nedeniyle eğitim ve öğretime verilen bir haftalık aranın ardından pazartesi (23 Mart) gününden itibaren uzaktan eğitim başlayacak. Uzaktan eğitim TRT ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından tüm öğretmenler idari izinli sayılmış ve bu şekilde ekonomik olarak kayıp yaşanmasının önüne geçildiği savunulmuştu. Ancak ücretli öğretmenler, mevzuat gerekçe gösterilerek, bu kapsamın dışında tutuluyor. MEB bünyesinde 80 bin civarında, girdikleri ders saati karşılığında maaş alan ücretli öğretmen bulunuyor.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN ÜCRETİ ÖDENMELİ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri Velat Kaya, tüm öğretmenlerin kadrolu atanması ısrarlarına rağmen, MEB’in ücretli öğretmen görevlendirmeyi çeşitli nedenlerle tercih ettiğini ifade ederek “Bakanlık sözleşmeli ve ücretli çalışan öğretmenler ile ilgili bir açıklama yapmıyor” dedi. Ücretli öğretmenlerin asgari ücretin altında çalıştığını belirten Kaya, “Şimdi tüm ekonomik gelirleri ortadan kalktı. Bu arkadaşlarımız diğer kadrolu öğretmenlerle aynı görevi yapıyor. Bütün çalışan arkadaşlarımız için ayrım gözetmeksizin mağdur edilmemelerini istiyoruz. Binlerce insan, kaderiyle baş başa bırakılıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik destek paketine eşitsizlik noktasında tepki gösteren Kaya, “Ücretli öğretmen arkadaşlarımıza çalışırken aldıkları ücret tutarında ödeme acilen yapılmalıdır” çağrısında bulundu.

‘MEB’İN AÇIKLAMALARI TÜRKİYE GERÇEĞİNDEN UZAK’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre; 2019’da yaklaşık 15 milyon kişinin hayatında hiç internete giremediğine,  Türkiye’de 2 milyon 716 bin 883 hanede herhangi bir internet erişimi bulunmadığına dikkat çeken Kaya “MEB’in uzaktan eğitimle ilgili yaptığı açıklamaların Türkiye gerçeğinden uzaktır. “Bölge illeri başta bulunmak üzere dezavantajlı öğrenciler var. Sanki her evde internet, televizyon, EBA alt yapısı varmış gibi, Pazartesi günü öğrenciler de eşit bir şekilde ders göreceği yönündeki açıklamalar çok talihsiz açıklamalardır” diye konuştu. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sendikalaşan işçiye ‘virüs’ kıyımı: Hem işten atma, hem ücretsiz izin

SONRAKİ HABER

İran'da sahte içkiden zehirlenen 194 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...