20 Mart 2020 10:13

ZMO Genel Kurul sonuç bildirgesini açıkladı: Çiftçilerin borcu katlanarak artıyor

Ziraat Mühendisleri Odası genel kurul sonrası sonuç bildirgesini açıkladı: Yanlış politikalar nedeniyle 2019 yılı verilerine göre tarım sektöründen 255 bin kişi çekildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu Yıldırım
Ankara

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), geçtiğimiz hafta sonu 47. Dönem Olağan Genel Kurulu ve seçimlerinin ardından sonuç bildirgesini açıkladı ve görev dağılımını yaptı. Açıklanan sonuç bildirgesinde ise yanlış politikalar nedeniyle 2019 yılı verilerine göre tarım sektöründen 255 bin kişinin çekildiği belirtiliyor. 2002 yılından 2018 yılına kadar tarımın milli gelire katkısının yüzde 5 gerilediğine dikkat çekilirken Türkiye’nin en çok üretim yaptığı ve ihraç ettiği buğdaydaki ithalat ise “Cumhuriyet tarihin rekoru” olarak adlandırılıyor. Yaşanan bu süreçle birlikte çiftçilerin icra takibine düşen borcu her yıl yüzde 50 katlanarak artıyor.

2003-2017 YILLARI ARASINDA 700 BİN KİŞİ ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNDEN DÜŞMÜŞ

27 Şube, 53 İl temsilciliği ve 363 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen ZMO 47. Genel Kurulu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Açıklanan bildirgede tarımsal yapının mevcut durumu ve meslek alnına ilişkin gelişmeler ile çözüm yolları paylaşıldı. 80 darbesiyle önü açılan kapitalist politikalardan beri tarımın üreticilere gelir sağlamadığı ifade edilirken kırsal kesimde hayatın yok edildiği ve varoşlara göç eden genç nüfusun işsizler ordusunu büyüttüğü belirtiliyor. TÜİK’in 2019 verilerinden yararlanan ZMO, Türkiye’de en kolay ve ekonomik iş sahası olarak açılabilecek tarım sektöründen istihdamın 255 bin kişi azaldığına dikkat çekerek,Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılından 2017 yılına kadar 700 bin kişi azalmış, çiftçi tarım desteği talebini dahi terk etmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı bu verileri faaliyet raporlarından kaldırdığı için artık takip edilememektedir” bilgisini paylaştı.

BUĞDAY, İTHALATTA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI

Tarımın milli gelire katkısının 2002 yılında yüzde 10,3’ten 2018 yılında yüzde 5,8’e kadar gerilediği açıklanan bildirgede, yetiştirilebilecek pek çok ürünün ithal edilmek zorunda kalındığı ve 2002 yılından bu yana 3,5 milyon hektar tarım arazisinin azaldığı ifade ediliyor.

Çiftçilerin bankalara kredi borcunun 2019 yılı Aralık ayı itibariyle 109 milyar TL`ye ulaştığı belirtilirken bildirgede şunlar yer aldı; “İcra takibine düşen tarımsal kredi borcu ise her yıl yüzde 50`nin üzerinde artış göstermektedir. 2019 yılında buğday ve mısır ithalatımız yüzde 70, ayçiçeği ithalatımız ise yüzde 60 artış gösterdi. Yaklaşık 10 milyon tonluk buğday ithalatı ile Cumhuriyet tarihinin ithalat rekoru kırıldı. Buğday ithalatının gerekçesi gösterilen un ihracatımızda da artmak bir yana 53 ton azalmıştır”.

‘YANLIŞ POLİTİKALARLA İSTİHDAM SORUNU YAŞANIYOR’

Uygulanan yanlış politikalar sonucu istihdam sorunlarının da yaşandığı belirtilen bildirgede, “Ülkemiz ve coğrafyamızda yaşanan kaos ortamı yaşamın her alanında olduğu gibi tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye tarımının daha da geriye gitmemesi ve meslek alanlarımız açısından ülkemizde ve çevremizde barış ve kardeşlik ortamının bir an önce yeniden tesis edilmesine ihtiyaç vardır. Mühendisler olarak barışın hâkim olduğu, yüzlerin güldüğü, doğal kaynaklarımızın ve çevrenin korunduğu, halkımızın sağlıklı gıdalarla beslendiği bir dünya hedefliyor ve bunun için tüm gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YENİ YÖNETİMİNİ BELİRLEDİ

Açıklanan Oda Yönetim Kurulu’nda; Baki Remzi Suiçmez başkan, Caner Aksakal ikinci başkan, Mehtap Ercan Bilgen yazman, Tahsin Erman Çağdaş sayman, Cem Özkan, Yener Ataseven, Züleyha Oğuz ise üye olarak yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de sağlık sistemine yama: 65 bin emekli sağlık çalışanı göreve çağrıldı

SONRAKİ HABER

Koronavirüs izinleri işçilerin yıllık izninden kesiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...