20 Mart 2020 20:10

İHD: İnfaz düzenlemesinin dışında kalanların çoğu düşünce suçlusu

Gündemdeki infaz düzenlemesi tartışmasını değerlendiren İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Ayrımcılık yapılmamalı. Düzenlemenin dışındakilerin çoğu düşünce suçlusu" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Koronavirüs salgınını cezaevlerinde yarattığı risk nedeniyle yeniden gündeme gelen infaz düzenlemesini değerlendiren İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, düzenleme dışında bırakılan TMK kapsamının geniş olduğunu, çoğunun şiddete başvurmayan düşünce suçluları olduğunu söyledi. Türkdoğan, hasta mahpusların, 60 yaşın üzerindekilerin, çocuğuyla birlikte hapiste kalan annelerin tahliyesinin öncelikli olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgınının cezaevlerinde oluşturduğu risk nedeniyle infaz düzenlemesi konusunda harekete geçildi. AKP Grup başkanvekili Mehmet Muş, “İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız” dedi. Önümüzdeki hafta diğer siyasi partilerle görüşeceklerini belirten Muş, nihai teklifi Meclis başkanlığına sunacaklarını söyledi. Cinsel suç, kasten adam öldürme, uyuşturucu ticareti, örgütlü suç, terör suçu ve tekrarlanan suçlar haricindeki suçlarda infaz oranının yarı yarıya indirecek teklifle birlikte yaklaşık 30 bin mahkumun tahliyesi öngörülüyor. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle bu kapsamın genişleyebileceği ifade ediliyor. Düzenlemeye göre doğum yapan kadın doğumun üzerinden bir buçuk yıl geçmeden hapse girmeyecek. 70 yaşın üzerindekiler iki yıl ve altındaki cezalarını, 75 yaşın üzerindekiler ise dört yıl ve altında kalan cezalarını konutta çekecek.

TMK’NİN KAPSAMI ÇOK GENİŞ

İnfaz düzenlemesi tartışmalarını gazetemize değerlendiren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, infaz kanunu konusunda 4 temel konunun bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Bunların infaz kanunu, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu olduğunu belirten Türkdoğan, “Sadece infaz kanununda yapılacak bir değişiklik eksik kalacaktır” dedi. Terörle Mücadele Kanunu kapsamının çok geniş olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki görüşmelerin de burada tıkandığını söyledi. Eğer kader mahkumu denilecekse bunun çoğu TMK kapsamında yargılanan düşünce suçluları olduğunu ifade eden Türkdoğan, bu konunun uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmesi, yüzde 50 artırım maddesinin geri alınması gerektiğini dile getirdi.

MİLLETVEKİLİ VE GAZETECİLER NİYE HAPİSTE?

Usül yasasına göre gizli tanık gibi uygulamaların da kaldırılması gerektiğini belirten Türkdoğan, “Hapishaneleri boşaltsan bile bunlar nedeniyle yine dolacak. Türk Ceza Kanunu'nda çok problemli kanun maddeleri var. İnsanlar şiddete başvurmadığı halde hapis yatıyor. Milletvekilleri, gazeteciler, siyasetçiler niye hapiste?​” dedi. Bir başka önemli konunun ise infazda eşitlik olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, daha önce benzer suçları bulunmasına rağmen kadın cinayeti işleyenlere indirim uygulanırken hiç eline silah almamış, sadece siyaset yaptığı için hapse atılanlara indirim yapılmadığını söyledi. İktidarın sürekli “teröristleri nasıl bırakalım” dediğini belirten Türkdoğan, “İyi de kim terörist, herkesi terörist yaptınız. Terör yönetimine hiç başvurmamış, sadece muhalif olduğu için hapse atılanlar var” dedi.

HASTALAR, YAŞLILAR, ÇOCUKLAR TAHLİYE EDİLMELİ

Koronavirüs salgınına karşı cezaevlerinde tahliye edilmesi gereken bazı öncelikli mahkumların bulunduğunu belirten Türkdoğan, “60 yaş üstü mahpuslar, 780 çocuk ve birlikte kaldıkları anneleri, çocuk tutuklular ve şartlı tahliyesi gelmesine rağmen disiplin cezasıyla tahliye olamayan insanlar var” dedi.  İnfaz düzenlemesi yapılacaksa iktidarın ayrımcılık yapmaması gerektiğini vurgulayan Türkdoğan, aksi takdirde konunun Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini ve bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden koronavirüs tedbiri uyarısı: Yıllık izinlerimize göz dikmesinler

SONRAKİ HABER

Tekstil işçileri: Sendikalar işçilere çalışmama çağrısı yapmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...