20 Mart 2020 08:36

İİSŞP: İşçilerin sağlığı için iş yerlerinde acilen önlem alınmalı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu koronavirüse karşı iş yerlerinde acil önlem alınmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) yazılı açıklama yaparak koronavirüse karşı iş yerlerinde acil önlem alınması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yapılan toplantıda milyonlarca işçinin “bizim halimiz ne olacak” sorusuna bir yanıt verilmediğini ifade eden İİSŞP, “Aksine karar altına alınanlar içerisinde esnek çalışma uygulamaları var. Bu, evden çalışma diye sunuldu ve telafi çalışmanın 4 aya çıkarılması kararı ifade edildi. Her iki uygulama da işçiler tarafından eleştirildi, sendikalar itirazlarını sundu ancak böylesine büyük bir salgın dalgası karşısında bu yöntemlerin derinleştirildiğini görüyoruz” dedi.

“İŞÇİLER ÜCRETLİ İZİN İSTİYOR”

Kısa çalışma ödeneği ile işverenin üstlenmesi gereken yükün devlet ve işçi arasında pay edilmek istendiğini de söyleyen platform, “Patronlara sunulan tüm desteklerin toplam maddi karşılığı işçi ve emekçilerin vergilerinden toplanıyor. Ve açıklanan pakette en önemli sorun ise işçilerin, emekçilerin korunması ve sağlık haklarının güvence altına alınması olmalı iken, patronların zararını giderme paketi olarak karşımıza çıktı. Çok net olarak çalışanlar virüs tehdidine karşı ücretli izin istiyorlar ve bunun yıllık izinlerinden düşmemesini talep ediyorlar” dedi.

“BİR ÇOK FABRİKADA İŞÇİLER SABUNA ULAŞAMIYOR”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan 14 maddelik genelgeye de dikkat çekilen açıklamada, “Bu genelgede deniyor ki servisinizde virüsün olabileceği yerlere dokunmayın. Servislerin dezenfekte işlemleri için ise denetim ve zorunlu kuralların konmasından ise bahseden yok. Yine ellerinizi işe başlamadan önce ve belirli sürelerde 20 saniye boyunca yıkayın önerisi var. Sayın Bakan basına yansıyan haberleri görmemiş olmalı, ülkemizde ne yazık ki halen birçok fabrika ve işyerinde işçilerin sabuna ulaşması söz konusu değil. Basına yansıyan haberlerde ‘sabun yok, kağıt havlu yok’ diyen işçi arkadaşlarımız oldu” ifadelerine yer verildi.

Genelgede tedbir amaçlı yer alan diğer bireysel önlemlere ilişkin durumun da benzer olduğunu ifade eden İİSŞP, “Örneğin birçok işyerinde cam olmadığı gibi havalandırmaların da en son ne zaman bakımının yapıldığı meçhul. Bazı işyerlerindeki koronavirüs tanısı iddialarını bakanlık acilen incelemeli, denetlemeli ve gereken tedbirleri almalıdır. Kurallara uyulmasının denetimi bakanlık tarafından sağlanmalıdır” dedi.

“TEMEL İHTİYAÇLARI ÜRETEN FABRİĞKALAR DIŞINDAKİ TÜM İŞ YERLERİ KAPATILSIN”

Bilim insanlarının “mümkün olduğunca evden çıkmayın” çağrısına da dikkat çeken platform, “Yüzlerce binlerce işçinin bir arada çalıştığı yerler salgının büyümesine neden olabilir. Tam da bu sebeplerden dolayı diyoruz ki temel ihtiyaçları üreten fabrikalar dışındaki tüm işyerleri kapatılsın ve ücretli izinler uygulansın. 50 kişinin gittiği kahveyi kapatıp bin kişinin çalıştığı fabrikaları kapatmamak anlaşılır değildir. İktidar, işverenlere ödenek ayırmak yerine işten atmaları yasaklamalı ve ücretli izinleri zorunlu hale getirmelidir. Yine birçok işyerinde zorunlu yıllık izinler dayatılıyor. Gelişmeler çok net ortada; eğer fabrikalar geçici süre ara vermez ise virüsün yayılması hızlanır ve eğer işçilerin kıyımına izin verirseniz önümüzdeki dönem kriz daha da derinleşir” dedi.

“İŞÇİLER İŞ DURDURMA HAKKINA SAHİPTİR”

İşçilerin sağlık durumlarını olumsuz etkileyecek çalışma ortamlarına karşı iş durdurma hakkı bulunduğu hatırlatılan açıklamada şu çağrıda bulunuldu:

“Alınmayan tedbirleri ve yaşanan gelişmeleri düşündüğümüzde de beklemek yerine harekete geçmeliyiz ve grev silahımızı kullanmaktan çekinmemeliyiz. Biz İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak işçi kardeşlerimizi birlik olmaya, yan yana durmaya ve işyerlerinde gerekli tedbirlerin alınmaması halinde yasal haklarını kullanmaya çağırıyoruz. İşçi ve emekçilerin işyerlerinde karşılaştıkları sorunları platformumuza iletmeleri ve konunun birlikte değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Unutmayalım ki işçi sınıfının dayanışması tüm sorunlarda olduğu gibi, bugün karşı karşıya olduğumuz salgın durumunda da bizleri koruyacaktır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Denizli Acıpayam’da bir yıldır 170 aile konteynerda yaşamaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Galataport işçileri şantiyede koronavirüs önlemi alınmadığı için işi durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...