18 Mart 2020 04:15

Otomobil tekelleri Avrupa'da üretime ara veriyor, işçiler zorunlu izne çıkarılıyor

Başta Daimler AG olmak üzere Volkswagen, Audi, Ford, Opel ve Skoda gibi otomobil tekelleri, koronavirüs sebebiyle pek çok Avrupa ülkesinde üretime cuma gününden itibaren iki hafta ara verecek.

Fotoğraf:  Land Rover MENA/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Almanya'da başta Daimler AG olmak üzere Volkswagen, Audi, Ford, Opel ve Skoda gibi otomobil tekelleri, koronavirus nedeniyle bu hafta cuma günü üretimi durduracaklarını açıkladı. Üretim durdurma kararının başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde uygulanacağı ve ilk etapta iki hafta süreceği belirtildi. Merkezi hükümet ise firmalar için ilk etapta 500 milyar avro ödenek ayırdı.

Daimler AG, bu süreçte Almanya ve Avrupa genelinde bulunan 300 binden fazla çalışanını, işyeri işçi temsilciliği ile yaptığı anlaşma uyarınca iki hafta izne ayıracak. İki hafta sonunda üretimin başlamaması durumunda ise firma, kısa çalışma için başvuru yapacak.

Daimler, çalışanların izinleri konusunda işçi temsilciliği ile yaptığı anlaşma uyarınca, otomobil üretiminde çalışan işçiler ve memurlar dahil olmak üzere (Home Office dahil), 2019 yılından eski izni olanları yaklaşık 10-12 iş günü izne ayıracak. Eski izni olmayanlar ise yarı yarıya olmak üzere yeni izin ya da zaman havuzunda biriken saatlerini izin yerine kullanacak.

İki haftalık üretim durdurma süresi sonunda durumun devam etmesi halinde ise işveren, haftanın üç günü işçileri evde tutup iki günü üretime çağırmak üzere işçi bulma kurumuna kısa çalışma başvurusu yapacak. Kısa çalışma süresinde işçiler, aylıklarını işçi bulma kurumuna kesilen kendi aidatları üzerinden belli bir oranda alacaklar.

Daimler AG sözcüsü, basına yaptığı açıklamada çalışanlarının sağlıklarını düşündüklerini iddia ederek bu salgına karşı birlikte mücadele edeceklerini ve bu dönemde uğrayacakları zararın bir şekilde karşılanması gerektiğini söyledi.

Almanya'daki iş yasalarına göre bir firmanın kısa çalışma başvurusu yapabilmesi için bünyesinde çalıştırdığı işçilerin biriken saatlerinin sıfıra yaklaşması ve yıllık izinlerinin belli bir bölümünün kullanılması zorunluluğu var. Ancak bu durum herhangi bir kriz anında, örneğin 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz durumunda başvurulacak bir yöntem şekli. Şu an için söz konusu olan şey ise salgın hastalık.

Yapılan açıklamalarda, kriz döneminde yapılan kısıtlamaların aynısının bu dönemde yapılmaması gerektiği söylense bile işyeri işçi temsilciliği ile yapılan anlaşmadaki maddelerin hepsi işçilerin aleyhine. İzinlerin zorla kullandırılması ve birikmiş saatlerinin bugünler için harcanmak istenmesi işçiler tarafından tepki ile karşılanıyor. İşyerinin korunması çerçevesinde anlaşmaya imza attığını iddia eden İşyeri temsilciliği ise, yasaların böyle olduğu açıklamasını yapmakla yetiniyor. (Sindelfingen/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kartek Metalurji’de Birleşik Metal-İş'e üye olan 4 işçi işten çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Fransa savaşta: Hem koronavirüse hem neoliberal tahribata karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...