17 Mart 2020 10:32

CHP Milletvekili Süleyman Girgin: İşten çıkarmalar yasaklansın

CHP Milletvekili Süleyman Girgin, koronavirüs krizinin faturasının işçilere çıkarılmak istenmesine karşı işten atmaların yasaklanması çağrısında bulundu.

Fotoğraf Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgını nedeniyle tıbbi ve sosyal önlemler tartışılırken virüsün yarattığı kriz ekonomik alanda da tahribata yol açıyor. Virüsün ekonomik ve sosyal maliyetine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için bir yazılı soru önergesi veren CHP Milletvekili Süleyman Girgin, virüs krizinin işçilere fatura edilmek istenmesine karşı işten atmaların yasaklanması çağrısında bulundu.

Olağanüstü olayların olağanüstü tedbirler almayı gerektirdiğini vurgulayan Girgin, “Çalışma hayatının bütün aktörlerinin, alınan olağanüstü tedbirlerin mahiyeti konusunda şüphelerinin giderilmesi ve bu tedbirlerle başta emekçiler olmak üzere bütün toplum kesimlerinin çıkarlarının korunması elzemdir” açıklamasında bulundu.

Böyle dönemlerde kullanılmak üzere biriktirilen İhtiyaç Akçe’sinin, garantili projeler vs. gibi nedenlerle oluşan bütçe açığını kapatmak için kullanılmasını eleştiren Girgin, “İhtiyaç Akçesi’ni kullanmanın zamanı bugündü” dedi.

Ekonomik ve Sosyal Konsey’in toplanmasını isteyen Girgin’in Fuat Oktay’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

  • Ekonomik ve Sosyal Konsey’i küresel koronavirüs salgını gündemiyle toplamayı düşünüyor musunuz?
  • Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi’ni, karantina ve şüpheli durumlar için çalışanların istirahatlı sayılması, işyerlerinin karantinaya alınması ve işçi sağlığı ile ilgili diğer tedbirler gündemiyle acilen toplamayı düşünüyor musunuz?
  • Meydana gelecek gelir kaybı ve işsizlik ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratabilir ve insanları salgına daha açık hale getirebilir. Koronavirüsle mücadele kapsamında bir sosyal önlem olarak salgın süresince (suçlu çıkarmalar dışında)  işten çıkarmaları yasaklamayı düşünüyor musunuz?
  • Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın uyguladığı tedbirler kapsamında, okullar ve kreşler tatil edilmiştir. 12 yaş altı çocuğu olan kamu çalışanı ebeveynlere idari izin hakkı tanınmasına rağmen, özel sektörde çalışan ebeveynler mağduriyet yaşamaktadır. Özel sektörde  çalışan ebeveynleri de dahil edecek şekilde, 12 yaş altı çocuğu olan çalışan anne veya babalara, okulların ve kreşlerin tatili süresince ücretli mazeret (korona) izni verilmesine yönelik düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
  • Okulların ve üniversitelerin tatil edilmesine rağmen; idari ve akademik personelin üniversitelere gelme zorunluğu devam etmektedir. İdari ve akademik personelin ücretli izinli sayılmasına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
  • Küresel koronavirüs salgını süresince, elektirk, su ve doğalgaz ödemelerinin faizsiz ertelenmesi ve borcu nedeniyle elektrik, su ve doğalgazı kapatılan abonelerin elektrik, su ve doğalgazını açmayı düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)

{{399630}} 

ÖNCEKİ HABER

TFF Başkanı: Maçlar seyircisiz olarak devam edecek

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Macron, Merkel ve Johnson video konferansla görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...