17 Mart 2020 04:05

Gıda-İş: Sınırdaki mülteciler için güvenli, sağlıklı alanlar oluşturulmalı

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan sınırda bekleyen mültecilerin yaşadığı sağlık sorunlarının çözülmesi için güvenli ve sağlıklı alan oluşturulmasını istedi.

Fotoğraf: Sakine Yıldıran

Paylaş

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan sınırda tampon bölgede bekletilen mültecilerin yaşadığı sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek mülteciler için güvenli ve sağlıklı bir alan oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Pazarkule sınırında, tampon bölgede bekletilen mültecilerin yaşadığı sorunların çözülmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtene Aslan; “Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle Türkiye-Yunanistan sınırında, Pazarkule sınır kapısındaki tampon bölgede bekletilen mülteci ve göçmenlerin bir an önce o bölgeden çıkarılması gerekmekte. Sınırda bekleyen mültecilerin yüzde 70 kadarının zaten kayıt dışı göçmenler olduğunu da gözeterek sağlık açısından gerekli destek ve denetimin süratle yerine getirilmesi insani bir görevdir” dedi.

Mülteciler, siyasi rest ve faydacılığın aracı olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Aslan şunları söyledi:

“Koronavirüs için alınan tedbirler onların da en temel insani hakkı olarak görülmeli. DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi olarak, Cam Keramik-İş ve İletişim-İş başkanlarıyla birlikte Pazarkule’de yaptığımız gözlemlerde; sınırda bulunan mültecilerin hiç de hijyenik koşullarda yaşamadıkları, yeterli beslenme ve sağlıklı barınma olanaklarına sahip olmadıklarına tanık olduk. Mesele artık bir inatlaşma meselesi olmaktan çıkarılmalı, geri itme ya da ileri itme yöntemleri terk edilmeli. Hem mültecilerin hem de Ege yakasındaki iki halkın sağlık güvenliği için ortak ve işbirliğine giden bir sağlık desteği bölgeye hızla ulaştırılmalıdır. BM de bu sürecin açık sorumluluğunu taşıdığı için gelişmelere daha fazla seyirci kalmamalıdır.”

“Çoğu emekçi olan mülteci ve göçmen kardeşlerimizin sağlığı bizim de sağlığımızdır diyor, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumları derhal harekete geçmeye çağırıyoruz” diyen Aslan tampon bölgede mültecilere yardım için bulunan vakıf ve kurum çalışanlarının da gerekli izolasyon ve sağlık malzemeleri olmadığı için çalışma yürütmelerinin riskli olabileceğini ve yardımların donanımlı yapılması ve uygun, sağlık açısından güvenli bir bölgenin oluşturulması gerektiğini vurguladı. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dibi gören borsa toparlanmaya çalışıyor; dövizde artış sürüyor

SONRAKİ HABER

Kapalıçarşı'nın koronavirüs nedeniyle kapatılması gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...