16 Mart 2020 06:41

Katliamın yıl dönümünde çağrı: Halepçe jenosit olarak tanınsın

Diyarbakır Barosu: Halepçe özelinde insanlığa bu acıları yaşatanları kınıyor ve bu vesileyle bütün dünya devletlerinin bu soykırımı tanıması çağrımızı yineliyoruz.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Saddam Hüseyin tarafından 16 Mart 1988 yılında Irak’ın Halepçe kentinin kimyasal gazlarla bombalanması sonucu 5 binden fazla insan yaşamını yitirdi, 14 binin üzerinde kişi de ağır derecede yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre ise, bu kimyasal saldırı günümüze kadar 43 bin 753 aşkın kişinin ölümüne, 61 binden fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu. Katliamın 32’inci yıl dönümünde dünya devletlerine çağrı yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Halepçe’nin jenosit (soykırım) olarak tanınmasını istedi.

BM’YE GÖRE SOYKIRIM SUÇU

Diyarbakır Barosu, Adli Yardım Binasında Halepçe’nin yıl dönümüne dair açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Irak’ın Halepçe kentinde kimyasal silahlarla çoğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan tümüyle sivil, 5 binden fazla insanın katledildiğini söyledi. Enfal Harekatı süresince de 150 binden fazla Kürt’ün katledildiğini hatırlatan Aydın, Kürt halkına yönelik gerçekleştirilen bu eylemlerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşmenin 2. Maddesine göre soykırım suçunu oluşturduğunu dile getirdi.

ULUSLARARASI KAMUOYU SESSİZ KALDI

Kimyasal silahların kullanılmasının da 1925 yılında Cenevre Antlaşmasıyla yasaklandığını söyleyen Aydın, “Anılan sözleşme hükümleri aynı zamanda soykırım suçunun faillerinin bir uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasını da öngörmüştür. Ancak ne yazık ki, uluslararası toplum, Kürt halkına karşı Halepçe’de, işlenen soykırım suçuna karşı sessiz kalmış, kendi temel belgelerinden ve hukukundan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmemiştir” dedi.

FAİLLER BU SUÇTAN YARGILANMADI

Halepçe'nin uluslararası toplum için de bir utanç sayfası olduğunu belirten Aydın, “Ne yazık ki, Halepçe Soykırımından sorumlu devrik Irak Diktatörü Saddam Hüseyin ve 'Kimyasal Ali' lakaplı Hasan Ali El Mecid El Tıkriti de, Halepçe jenosidinden yargılanmamış ve cezalandırılmamıştır” dedi.

DÜNYA DEVLETLERİNE ÇAĞRI

Bugün geç de olsa dünyada İsveç, Norveç ve İngiltere gibi bazı ülkelerin parlamentolarında Halepçe Soykırımını “jenosit” olarak tanıma kararı aldığına dikkat çeken Aydın, “Diyarbakır Barosu, Halepçe jenosidinin tanınması için, dünyadaki diğer parlamentolara ve özellikle de Türkiye’deki siyasi partilere ve Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) çağrıda bulunmaktadır. Diyarbakır Barosu olarak; binlerce insanın yaşam hakkının ihlal edildiği Halepçe katliamının 32. yıldönümünde bir kez daha Halepçe özelinde insanlığa bu acıları yaşatanları kınıyor ve bu vesileyle bütün dünya devletlerinin bu soykırımı tanıması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

HALEPÇE’DE ANMA KORANİVÜRUS NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ

Irak’ın Federe Kürdistan Bölgesi’nin Halepçe kentinde 32 yıl önce yaşanan katliamda yaşamını yitirenler için yapılacak anma koronavirüsü salgını nedeniyle iptal edildi. Bu yıl anmanın iptal edilmesi nedeniyle sadece bazı aileler yakınlarının mezarlarını ziyaret etti.

UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ!

Amed Emek ve Demokrasi Platformu Halepçe Katliamı’nın yıl dönümüne dair yaptığı yazılı açıklamasında “Katliam sonrası ikinci bir saldırıdan kaçarken ailelerini, çocuklarını kaybeden insanların travmaları devam ediyor. Kimyasal Ali, kimyasal silahın etkili olabilmesi için önce evleri konvansiyonel silahlarla bombalayarak camların kırılmasını sağlamış ardından kimyasal bombaları devreye sokmuştu. İkinci saldırı başladığında ortaya kesif bir koku yayıldı. Kurtulanların 'elma kokusu'na benzettiği kokuya kimse anlam verememişti. Mecid’in bombardımanda kullandığı hardal, sarin ve VX gibi gazların kokusunu genizlerinde hisseden Halepçe’deki canlılar birer birer toprağa düştü. İnsanlar, hayvanlar ve diğer tüm canlılar… Bu katliamları kınıyoruz bir daha yaşanmamasını diliyor unutmadık ve unutturmayacağız” dedi.

İNSANLIĞIN TARİHİNDE KARA BİR LEKE

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Halepçe Katliamı’nın insanlığın tarihine kara bir leke olarak geçtiği belirtilen açıklamada, "Kürt halkı şahsında insanlığa ve insanlığın tüm değerlerine karşı gerçekleştirilen Halepçe Katliamı bir insanlık suçu olarak tarihteki yerini almıştır” denildi. Katliamın lanetlendiği açıklamada, Kürt birliği için çağrı yapıldı.

Öte yandan başta Van, Mersin, İstanbul ve İzmir olmak üzere bir çok yerde açıklama yapıldı. Açıklamalarda “Unutmadık, unutmayacağız”denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yurt dışından gelen 1 kişi Çorum'da koronovirüs şüphesiyle karantinaya alındı

SONRAKİ HABER

Çevirmen ve Yazar Nihal Yeğinobalı son yolculuğuna uğurlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...