16 Mart 2020 05:43

Veteriner hekimler: Evcil hayvanların koronavirüs yayabileceğine dair kanıt yok

Türk Veteriner Hekimleri Birliği hazırladığı raporda evcil hayvanların koronavirüs yaydığına dair kanıt olmadığını, gerekli hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, evcil hayvanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığını yayabileceğine dair bir kanıt olmadığını belirterek, “Hayvanlara yaklaşmadan, yemlerine, eşyalarına dokunmadan önce ve sonra eller yıkanmalı, yakın temastan kaçınılmalı” dedi.

Eroğlu, TVHB Bilim Kurulu üyeleri ile Kovid-19 salgınına ilişkin hazırladıkları raporu, Birlik Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuyla paylaştı.

Geçmiş yıllarda gelişen salgınlara ilişkin bilgiler veren Eroğlu, Kovid-19'un hangi hayvan türünden geldiğinin bilinmediğini söyledi.

Eroğlu, Kovid-19'un yayılmasının sebebinin insandan insana bulaşma olduğuna işaret ederek, “Evcil hayvanların Kovid-19 hastalığını yayabileceğine dair bir kanıt yok” diye konuştu. 

KİŞİSEL HİJYEN HEM HAYVANLARIN HEM KİŞİLERİN SAĞLIĞI İÇİN ELZEM

Hayvanlara dokunurken, bakımları yapılırken temel hijyen ve biyogüvenlik kurallarına uyulması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti: “Hayvanlara yaklaşmadan, yemlerine, eşyalarına dokunmadan önce ve sonra eller yıkanmalı, yakın temastan kaçınılmalı. Bu kurallar sadece bu salgına özel değil, hayvanların ve insanların sağlığının korunması için her zaman uygulanması önemli.”

Eroğlu, Kovid-19 hastası olan ya da tıbbi gözetim altında bulunan kişilerin, evcil hayvanlarıyla yakın temastan kaçınması gerektiğine dikkati çekerek, bu dönemde başka birinin hayvanlarla ilgilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kovid-19'un sınır aşan bir hastalık ve küresel bir sorun haline geldiğini belirten Eroğlu, bu konuda doktorlar, veteriner hekimler ve çevre uzmanlarının ortak çalışmasıyla "Tek Sağlık" uygulamasına geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Eroğlu, “Tek Sağlık çalışması çok önemli. Erken uyarı sistemini geliştiren, ön alabilen bir çalışma yapılmalı. Bu yapı hızlıca hayata geçirilmeli. Tek Sağlık yaklaşımlarıyla sektörler ve disiplinler arasında birlikte çalışarak insan ve hayvanların hayatları kurtarılır, geçim kaynakları sağlanır ve küresel sağlık sistemlerimiz sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilebilir” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, yaban hayvanı ticaretinin dünya bilançosunun 25 milyar dolar olduğu bilgisini vererek, doğanın dengesi için yaban hayvanı ticaretinin yasaklanması gerektiğini anlattı.

Eroğlu, ayrıca sokak hayvanları konusunda da çalışma yapılması gerektiğini ve virüsün farklı şekillerde seyretmemesi için önlem alınmasının önem taşıdığını kaydetti.

GIDA HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ

Prof. Dr. Ahmet Kürşat Azkur, Prof. Dr. Deniz Naim Ayaz, Kovid-19'da çapraz bulaşmanın engellenmesi için gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Açıkta satılan gıdalar virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Halk bu konuda duyarlı olmalı. Gıdalarda etkin pişirme önemli. Gıda işletmecileri, sık temas edilen yüzeylerde temizliğe dikkat etmeli. Hastalık semptomu gözlenen çalışanlara izin verilerek, onlar üretim sürecine dahil edilmemeli.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği: Avrupa'dan İstanbul'a gelenler karantinaya alınacak

SONRAKİ HABER

CHP'li Kılıç, temizlik ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...