13 Mart 2020 08:17

HABAŞ'ta 6 aylığına işe alınan işçilere üretimde çalışmaları için baskı yapılıyor

İzmir HABAŞ Demir Çelik fabrikasında 6 aylık süreyle işe alınan ve etiket, temizlik, boya gibi işlerle görevli işçilere üretimde çalışmaları yönünde baskı yapılıyor, işçiler tehdit ediliyor.

HABAŞ | Fotoğraf: Evrensel (Temsili görsel)

Reklam

Turan KARA
İzmir

İzmir'de HABAŞ Demir Çelik fabrikasında etiket, temizlik ve boya gibi işlerde 6 aylık işe alınan işçiler, baskıyla haddehanede çalışmaya zorlanıyor. Bu işçilerin sendika üyeliği hakları bulunmuyor ve asgari ücretle çalıştırılıyorlar. Sendikaları Türk Metal’e seslenen işçiler, üretimde geçici çalışmanın engellenmesini ve baskılara son verilmesini istiyor.

Çalışma Bakanlığının 2 yıl önce denetleme yaptığı fabrikada, taşeron işçilerin üretimde çalıştırıldığı tespit edilmiş ve bu işçilerin büyük bölümü kadroya alınmıştı. HABAŞ şimdi de etiket, temizlik, boya işeri için 6 aylık süreyle işe aldığı işçileri haddehanelerde çalışmaya zorluyor.

TAŞERON ÇALIŞMADAN DA BETER

Patronun haddehanelerde fazla mesaili çalışmayı engellemek için bu yönteme başvurduğunu dile getiren bir işçi “Üç haddehane işçisinin yanına bir ya da iki tane 6 aylık işçi veriyor. Onlar haddehane işçisiyle çalışarak temel düzeyde işin nasıl yapılacağını öğreniyor. Bunlar hafta tatili değiştiricisi olarak veya fazla mesai gerektiğinde kullanılıyor. 6 aylıkların sendikal hakları yok ve asgari ücretle çalışıyorlar. Yani şirket, bakanlığın yasakladığı taşeron çalışmadan daha beter bir uygulamayı hayata geçiriyor” diye konuştu.

İşçiler, 6 aylık deneme süresi boyunca çalıştırılıp girdi çıktı yapılan işçilerin üretimde çalıştırılmasının işçi sağlığı ve güvenliği kurallarının ihlali olduğunu, zaten sık kaza yaşanan fabrikada bu uygulamanın vahim sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.

Bu uygulamaya geçici olarak işe alınan işçilerden de itiraz edenler olmuş. İki ay önce işçilerin “Bizim işimiz değil, orada çalışmayız” diyerek üretimde çalışmaya itiraz ettiğini aktaran bir işçi, bunun üzerine paketleme mühendisinin işçilere hakaret ederek “O zaman defolun gidin” dediğini ve itiraz edenlerin işten atıldığını söyledi. 6 aylığına alınanların sayısını bilinmediğini ifade eden bir işçi “Hadde 3 işletmesinde 20 kadar 6 aylık işçi çalışıyor. Paketleme mühendisi de en çok baskıyı burada yapıyor. Diğer hadde işletmelerinde bu kadar 6 aylık işçi çalıştırılmıyor” dedi.

SENDİKA ENGELLEMELİ

Haddehanede çalışan bir işçi ise şunları söyledi: İşçilere kaba ve hakaretle davranan müdürün kendine çeki düzen vermesini istiyoruz. İnsanların alacağı parayı, maaşı bile hesaplıyor, sanki milletin parasında gözü var. Mühendis, müdürün gözüne girmek istiyor ama olan bize oluyor. Bunlardan sendikanın haberi var mı bilmiyorum, biz temsilcilere söyledik. İşletmede taşeronların çalışabileceği yer var, çalışamayacağı yer var. Bizim sendikadan isteğimiz bunların düzene girmesi, bu gibi mühendislerin çalışanlara ve kadrolulara insan onurunu zedeleyici davranmasının engellenmesi.

6 AYLIKLARA AYRI KIYAFET DİKİLDİ AMA...

Fabrikanın bu dönem yine Bakanlık denetiminden geçtiğini aktaran bir başka işçi, şirket yöneticilerinin denetim için 6 aylık işçilere özel kıyafet diktirdiğini anlattı. Böylece bu işçilerin sadece etiket, boya, temizlik gibi işlerde çalıştığı görünümü yaratıldığını anlatan işçi, “Denetim sürerken bile denetlemecilerin olmadığı zamanda üretimde çalıştırdılar. Madem üretimde çalışacaklar, o zaman bu işçiler kadroya alınmalı ve hakları verilmeli. Sendika da yaşananları biliyor ama pek çok durumda olduğu gibi buna da ses etmiyor. 6 aylık işe alınanlar da işini kaybetme kaygısıyla şikayet edemiyor” dedi.

Reklam