13 Mart 2020 05:30

Okullar kapandı, bu çocuklara kim bakacak?

Virüse karşı okulların tatil edilmesi alınması gereken önlemlerin başındaydı. Ancak çocuklara kimin bakacağı sorusu hâlâ muallak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Türkiye'de koronavirüs taşıyan kişi sayısı 2’ye çıktı, dünya panik halinde, Türkiye’de önlem alınıyor ve okullar tatil… Peki bu çocuklara kim bakacak? Çocuk bakımı zaten toplumsal düzende sadece anne, anneanne ve babaannelerin yani kadınların üzerinde olunca bu soruyu düşünmek de kadınların görevi haline geldi.

Önceki gün bütün okulların 16 Mart’tan itibaren 30 Mart’a kadar 2 hafta süreyle tatil edilmesi kararı verildi. 23 Mart’tan itibaren ise uzaktan eğitim süreçlerine başlanacağı eklendi. Okulların tatil edildiği haberini aldığımızda oğlumla beraber parktaydık. 3.5 yaşındaki oğlumun kreşi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olduğu için durumdan ancak sabah haberimiz oldu. Ve beklenen son “Kreş tatil.” Eee bu çocuğa kim bakacak?

ÜCRETSİZ İZİN, ÇOCUĞU İŞE GÖTÜRME YA DA AİLELER

Bu yeni sorunu arkadaşlarla konuşmaya başladık. Bir arkadaşım patronundan izin isteyip ve ücretsiz izne ayrıldığını söyledi. Hemşire arkadaşım ise Van’daki ailesine haber verdiğini ve uçak biletlerine baktıklarını anlattı. Rus uyruklu arkadaşım ise Moldova’da yaşayan annesiyle görüştüğünü ancak annesi gelirse 14 gün karantinada kalacağı için annesini çağırmaktan vazgeçtiğini belirtti. Çevremde çocuğuyla beraber iş yerine gitmeyi düşünen anneler de var. Oğlu ilkokul 4. sınıfa giden başka bir arkadaşım ise “Bu çocuklarla ben evde nasıl vakit geçireceğim?​” diye yakınıyor.

Virüse karşı okulların tatil edilmesi alınması gereken önlemlerin başındaydı. Ancak çocuklara kimin bakacağı sorusu hâlâ muallak. Genel kanı “Ara tatillerde nasıl yapılıyorsa, öyle yapılsın.” Ancak önceden belli tatil dönemleri ev içinde büyük bir organizasyon sonucu çözülebiliyor. 1 ay önceden anne, babalar iş yerlerinde işlerini ayarlıyor; anneanne, babaanne ya da tatil için gidilebilecek okullar aranıyor, biletler alınıyor ve organizasyon bir şekilde tamamlanıyor. Ancak bir anda ortaya çıkan böyle bir tatilde çalışan anne ve babaların ne yapacağı hâlâ muallak. Ayrıca veliler gün içinde iş yerlerine giderken toplu taşıma kullanacak, iş yerinde çalışacak ve akşam yine evlerine gelecek. Ailelerin çocuklara virüs bulaştırmayacağı ne malum? Çocuklarla aramıza 1 metre mesafe koyma imkanımız var mı? Ve yine aynı soruyla bitirelim. Bu bebelere kim bakacak?

ÖNCEKİ HABER

İtalyan nineden korona önerileri: Ayrımcılık yapmayın, virüs gider ayrımcılık kalır

SONRAKİ HABER

Tüm dünyada koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle spor organizasyonları askıya alınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa