12 Mart 2020 05:38
Son Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2020 11:54

İnsan hakları savunucusu ve İHD MYK üyesi Raci Bilici’ye hapis cezası

İHD MYK üyesi avukat Raci Bilici’ye “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Raci Bilici | Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi avukat Raci Bilici'nin 2011-2014 yılları arasında, derneğin ihlal raporlarını hazırlamak, hak örgütleri toplantılarına ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Bilici ve avukatları hazır bulunurken, çok sayıda avukat ve insan hakları savunucusu da duruşmayı izledi.

 SAVCI CEZA İSTEDİ

İddia makamı, önceki duruşma sunduğu ceza istemli mütalaasını tekrarlayarak, Bilici’nin üzerine atılı "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 buçuk yıl ile 15 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını istedi.

"İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU OLARAK KATILDIM"

Duruşmada savcının mütalaasına karşı savunma yapan Bilici, “22 yıl öğretmenlik yaptım. Darbeden sonra 3 ay açığa alındım ve göreve iade edildim. Avukatlık yapmak için görevimden istifa ettim. Şu an avukat olarak karşınızdayım. Uzun yıllardır insan hakları savunucusu olarak aktif çalışıyorum. İHD yöneticiliği ve İHD Diyarbakır Şube başkanlığı yaptım. Hak savunucuları olarak yaşanan hak ihlallerini tespit eder ve raporlar halinde yayınlarız. Hak ihlallerinin bir daha yaşanmaması için gerekli yetkililer ve siyasi iktidarla görüşürüz. İnsan hakları savunucusu ve sivil toplum örgütü temsilcisi olarak GÖÇ-DER’in davetiyesi üzerine ‘Göç Konferansı’na katıldım. Moderatorlük yaptım. Dosyada yer alan konuşmalar 2011 yılına ait, bunları net olarak hatırlamam mümkün değil. Konuşmalar dosyada da kesik kesik yer alıyor ve bir anlam bütünlüğü yok. Çatışmaların başlamaması için siyasi iktidarla defalarca görüştük. Canlı kalkan gibi eylemleri bizim önermemiz ve yapmamız mümkün değil. Beraatımı istiyorum” ifadelerini kullandı.

BİLİCİ’YE CEZA 

Bilici’nin avukatlarının yaptığı savunmanın ardından mahkemeye heyeti, Bilici’ye “terör örgütüü üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. (Diyarbakır/MA)


İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİ: RACİ BİLİCİ’YE VERİLEN CEZA KABUL EDİLEMEZ

İHD Diyarbakır Şubesi, İHD MYK Üyesi avukat Raci Bilici'nin 2011-2014 yılları arasında, derneğin ihlal raporlarını hazırlamak, hak örgütleri toplantılarına ve DTK faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay ceza verilmesinin ardından basın açıklaması düzenledi. Şube binasında düzenlenen açıklamaya İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, TİHV Diyarbakır Şubesi temsilcisi Barış Yavuz’un yanı sıra birçok kurum temsilcisi katıldı.

“BU DOSYALAR BELLİ SİYASİ MAKSATLARLA HAZIRLANDI”

Raci Bilici’nin Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol ile serbest bırakıldığını hatırlatan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Bu tarz belli siyasi maksatlarla hazırlanan soruşturmalar devam ettirilmemeli. Eğer Türkiye'de adalet herkes için olacaksa ve belli bir gruplar için kumpas kabul ediliyorsa insan hakları savunucuları için niye kabul edilmiyor? Buna Adalet Bakanlığı ve siyasi iktidarın cevap vermesi gerekiyor. İnsan hakları savunucularının çalışmaları kriminalize eden soruşturma dosyaları üzerinden açılan davalarda ceza verilmemesi gerekiyor” dedi.

“HAK SAVUNUCULARINA BASKINDAN VAZGEÇİLMELİ”

Aynı soruşturmalar kapsamında yargılanan başka temsilcilere beraat kararları verildiğini belirten Türkdoğan, “Ancak bunlara rağmen 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ceza kararı çıktı. Bunun standartı ve kriteri ne? Kişiler arasında ayrımcılık mı yapılıyor? Bunun gibi siyasi yargılamaların Türkiye’de son bulması gerektiğini vurguluyorum. İHD kurulduğu günden beri hak ihlallerinin üzerine giden, mağdurlar ile birlikte adalet arayışı sürdüren faaliyetleri sürdürdü. Her dönem şube başkanlarımız yargı eliyle baskı politikasının mağdurları oldular. Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Türkiye’nin insan hakları savunucularına baskı politikasından vazgeçmesi gerekiyor. Siyasi iktidarın yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Bu ayrımcı politikalar son bulmalı” diye konuştu.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Özellikle DTK adıyla açılan soruşturmaların kabul edilmemesi gerektiğinin altını çizen Türkdoğan şu ifadeleri kullandı: “Hiç kimse mağdur edilmemeli. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'ya verilen ceza hepimizi şaşkına çevirdi. İtirafçı beyanları üzerinden bu kadar ceza verilebiliyorsa burada farklı bir hukuk düzeni olduğu sonucu ortaya çıkar. Türkiye’nin bu bölgede farklı bir hukuk uygulamaması gerekir. Elbette adalet yerini bulacak. Biz hakları mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Arkadaşımızın mağdur edilmemesi için her şeyi yapacağız.”

“HUKUKİ OLARAK DEĞERLENDİRMEK MÜMKÜN DEĞİL”

TİHV Diyarbakır Temsilcisi Barış Yavuz, Raci Bilici hakkındaki kararın kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “Bu kararı hukuki olarak değerlendirmek söz konusu olamaz. Beraber yürüttüğümüz Bizler TİHV olarak bildiğimiz yoldan yürümeye devam edeceğiz. İnsan hakları ihlallerini belgelemeye, kamuoyunda tartışmaya devam edeceğiz. Bu kararlar insan hakları mücadelemizi engellemeyecektir” dedi.

“TOPLUMA MESAJ VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ ise, “İnsan hakları savunucularına yönelik merkezi politikalar onların şahsında topluma mesaj vermektir. Ne kadar hak ihlali kapıda bekliyor ki hak savunucularına böyle cezalar veriliyor? İnsan hakları mücadelesi yürüten arkadaşlarımız işkence gördüler, katledildiler. Yargının siyasallaşmasının başka bir boyutundayız. Bu yargılamalar toplumda muhalif olan bütün kesimleri sindirmeye yönelik bir yöntem. Bunlar suçtur. Koruma altına alınan faaliyetlerin kriminalize edilmesi kabul edilemez. Verilen bu kararları yok hükmünde sayıyoruz” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

​{{320723}}

 

ÖNCEKİ HABER

İran, IMF'den koronavirüsle mücadele için 5 milyar dolar kredi talep etti

SONRAKİ HABER

Euroleague'de tüm maçlar askıya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...