11 Mart 2020 01:36
Son Güncellenme Tarihi: 11 Mart 2020 10:20

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri, evleri basılarak hastaneye götürüldü

Polis, ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in bulunduğu eve baskın düzenledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyelerinin bulunduğu eve baskın düzenlendi. Halkın Hukuk Bürosu, ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in baskınla evlerinden alındığını duyurdu.

Gece  03.30 sıralarında yapılan baskınla götürülen İBrahim Gökçek ve Helin Bölek'in nerede olduğu saatlerce öğrenilemedi. Aileler hastane hastane dolaşarak Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldüğünü öğrendi.

GRUP YORUM: ZORLA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ

Baskınla ilgili açıklama yapan Grup Yorum ise ailelerin hastane hastane dolaşarak Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in Ümraniye Devlet Hastanesine götürldüğünü öğrendiği bilgisini verdi. Zorla müdahalenin doğuracağı riske dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gece 03:30 saatlerinde ölüm orucunda olan üyemiz İbrahim Gökçek, Helin Bölek polis tarafından gözaltına alındı üyelerimizin sağlık durumu açısından çok kritik bir aşama bugün İbrahim Gökçek'in 268.Günü Helin Bölek'in 265. günü. Zorla müdahale edilirse bu aşamada katletmek demektir bu. Arkadaşlarımız Helin Bölek ve İbrahim Gökçek Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesindeler. Helin'in kaydı var. Zorla müdahaleyi kabul etmiyorum diye beyanda bulunmuş. Tüm halkımızı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sahiplenmeye çağırıyoruz."

İBRAHİM GÖKÇEK'TEN GÖRÜNTÜLÜ MESAJ

Ölüm orucundaki isimlerden İbrahim Gökçek, yine sosyal medyadan paylaşılan görüntülü; mesajında şunları ifade etti: “Zorla addılar getirdiler Grup Yorum üyelerini acizlikle. Bizim diyebileceğimiz tek bir şey var tüm dünyaya Antartika’dan Latin amerika’ya. Grup yorum üyelerini hiçbir şey susturamaz ya zafer ya ölüm.”

Gökçek ve Bölek’in polis baskını ile zorla hastaneye götürüşleri Sarıyer'deki Direniş Evi önünde diğer grup üyeleri tarafından yapılan açıklama ile protesto edildi. Burada konuşan grup üyelerinden Seher Adıgüzel, ölüm orucundaki arkadaşlarının sağlık durumları kötü olduğu halde polis tarafından götürülmesine tepki gösterdi

Adıgüzel, “Bu aşamada zorla müdahale cinayettir. Bu yöndeki iradelerine rağmen eğer zorla müdahale yapılırsa ve arkadaşlarımızın başlarına bir şey gelirse sorumlusu iktidar olacaktır” diye konuştu. Adıgüzel, ölüm orucundaki İbrahim ve Helin’in iradelerinin açık olduğunu ve bu irade ile direnişlerine devam ettiklerini ifade etti.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: ZORLA MÜDAHALE ETİK İHLALİ

Açlık grevleri süreçleri üzerine çalışmalarıyla bilinen Adli Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı, uzamış açlık nedeniyle sağlık durumları iyi durumda olmayan bu kişilere zorla müdahalenin bu olumsuzluğu artıracağına dikkat çekti. Fincanı, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu.

"Akıl alır gibi değil! Helin ve İbrahim’i ev basıp almak ne demek? Zaten uzamış açlık nedeniyle sağlık durumları ortada. Böyle bir muameleye maruz kalmak sağlıklarını daha da olumsuz etkileyecektir. Beslenmeyi kabul etmeyen bir insana zorla müdahale de bu olumsuzluğu artıracaktır. Kaldı ki Dünya Tabipler Birliği Malta Bildirgesine göre zorla müdahale etik ihlaldir. Ev basıp bu durumda insanları zor yoluyla götürenler ayrıca vücut dokunulmazlığına karşı yaşamsal tehlikeye yol açacak düzeyde yaralama suçunu işlemektedirler."

ANKARA'DA AÇIKLAMA: GRUP YORUM'UN TALEPLERİ TALEPLERİMİZDİR

Açlık grevinde olan Grup Yorum üyeleri, ÇHD’li avukatlar ve Mustafa Koçak’ın durumuna dikkat çeken 137 siyasetçi, gazeteci, yazar, hukukçu ve sağlık emekçisi, “Grup Yorum’un meşru ve haklı olan talepleri, taleplerimizdir” dedi.

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, açlık grevinde olan Grup Yorum üyeleri, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları ve Mustafa Koçak’ın durumuna dikkat çekmek için basın toplantısı düzenledi. Mülkiyeler Birliği'nde düzenlenen toplantıda, "Hukuksuzluk ve keyfiliğin egemen olduğu yerde insanlar canlarını hayatlarına siper eder. Grup Yorum, ÇHD'li Avukatlar ve Mustafa Koçak derhal serbest bırakılsın" pankartı açıldı. Açıklamaya Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Kemal Peköz, yazar Fikret Başkaya, Prof. Dr. Baskın Oran ve hak savunucuları katıldı.

Aralarında siyasetçi, gazeteci, yazar, hukukçu ve sağlık emekçilerinin olduğu 137 kişinin imzaladığı ortak açıklamayı okuyan yazar Baskın Oran, “Bugün Türkiye'de ‘soruşturma’, ‘gözaltı tutuklama’, ‘yargılama’ gibi hukuksal kavramlar, sahte deliller, gizli-karanlık tanıklar, itirafçılar, iftiracılar kullanılarak insanlar tutsak edilmekte ve kirli siyasal hesaplar için rehin alınmaktadır” dedi.

"SANAT YAŞAMIN İNSANİLEŞTİRİLMESİDİR"

İktidara muhalif olan kişilerin "yargıya talimatlar" verilerek hapishanelere kapatıldığına değinen Oran, “İçerde yükselen toplumsal muhalefeti dışarda savaş çıkararak bastırmak, susturmak isteyen siyasi iktidar, yalan söyleyerek, tehdit ederek sınırlara sürüklediği yüzbinlerce mülteciyi AB'ye siyasal şantaj aracı olarak kullanmakta, yeni bir insanlık suçu sergilemektedir” diye belitti.

Oran, “Grup Yorum üyelerinin aylar önce başlattıkları açlık grevini ölüm orucuna dönüştürmeleri işte bu ortama karşı yükselen sanatçı tepkisidir. Grup Yorum'un hedef alınması, sanatın anlatım gücünden duyulan korkunun ifadesidir. ‘Sanat yaşamın insanileştirilmesidir’, İnsanca yaşam talebinin estetik anlatımıdır” ifadelerinde bulundu.

Oran, Grup Yorum, ÇHD’li avukatlar ve Mustafa Koçak için “Meşru ve haklı olan talepleri taleplerimizdir” diyerek, talepleri şu şekilde hatırlattı: “Konserleri dahi engellenen Grup Yorum üzerindeki keyfi baskılara son verilmeli, Ölümün eşiğine gelen Mustafa Koçak'ın yeniden ve adil yargılanma talebi kabul edilmeli ve haksız tutukluluğuna son verilmeli, ‘Avukatlık faaliyetinin yargılama konusu edilemeyeceği’ gerekçesiyle tahliye edildikleri gün yasa dışı ve gayrı meşru bir biçimde yeniden tutuklanan ÇHD'li, HHB'li avukatlar serbest bırakılmalı, bu tahliye gerekçeleri beraat gerekçesi yapılmalıdır.”

"DEVLETİN İYİSİ OLMAZ"

Daha sonra söz alan Fikret Başkaya, “Bu devlet her seferinde iki kere suç işliyor. Birincisi insanların yapması gereken normal işleri yaptığı için cezalandırıyor. İkincisi de kendi yasalarına uymuyor. Bu devlet bunu hep yapıyor çünkü devlet böyle bir şey devletin iyisi olmaz. Bu devlet var oldukça bu kepazelik devam edecek” dedi.

"BUGÜN YAPILANLAR İŞKENCEDİR"

HDP’li vekil Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’in zorla hastaneye kaldırıldığını hatırlatarak, "Grup Yorum üyelerinin polis müdahalesiyle zorla hastaneye götürülmesi yaşam haklarının ihlalidir. En temel insan hakları için insanlar bedellerini ölüme yatırıyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dilde yiten elde durmaz!

SONRAKİ HABER

Toplu ulaşımı kullanan yurttaşlar araçların dezenfekte edilmesini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa