09 Mart 2020 10:57

Urla ve Çeşme'de acele kamulaştırmaya karşı halk kendi toplantısını yaptı

Urla- Çeşme’de yer alan yarımadanın Turizm Geliştirme Alanı ilan edilmesine karşı yarımadalılar toplantı düzenledi.

Fotoğraf: Özer Akdemir/ Evrensel

Reklam

Özer AKDEMİR

Urla-Çeşme’de yarımadanın yüzde 36’lık bir bölümünün Turizm Geliştirme Alanı ilan edilmesi ile ilgili Turizm Bakanı, İzmir Ticaret Odasında iş insanları ve bazı STK temsilcileri ile buluşurken, toplantıya davet edilmeyen yarımadalılar Çeşme’de bir araya geldi. Çeşme Kent Konseyinin çağrısı ile yapılan toplantıyla İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi.

Toplantının açılışında konuşan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Ünal, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Alaçatı’nın doğusunda kalan bölgenin Çeşme Turizm Gelişim Bölgesi ilan edildiğini dile getirdi. Bu bölge için ayrılan alanın toplam 95.7 milyon m2 olduğunu aktaran Ünal, “Bu arazinin 95,5’i kamunun, 4,50’si şirketlere aittir. Halka ait alan ise 1.9 oranında. Halkın arazisi acele kamulaştırma ile elinden alındı. Bölge halkının katılımı alınmadan karar verilmemesini istiyoruz. Bakan Beyin bugün İzmir’de yapacağı toplantıya bu işten en çok etkilenen bizler ve bölge halkını temsilen Çeşme, Urla Belediye başkanları çağrılmadı. Daha ilk adımda yok sayılıyoruz” dedi.

“DANIŞILMADAN YAPILAN PLANLARA KARŞIYIZ”

Toplantıda yapılan konuşmalar şöyle:

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran: Acele kamulaştırma ile el konulan araziler 23’ü Çeşmeli ailelere,  2 si ise şirketlere ait. Buralar ailelere atadan kalan topraklar. Bu acele kamulaştırma ile ilgili endişelerimiz var. Çeşme ve Alaçatılıların mallarını sanki savaş zamanlarındaymış gibi hükümet yetkisini kullanarak alınıp başkalarına tahsis etmesine kaşıyız. Çeşmenin doğasını, malını kimseye ham yaptırmadık, yaptırmayacağız. Ben yaptım oldu diyerek, Çeşmelilere danışılmadan yapılan her türlü planın karşısındayız.”

"UTANÇ VERİCİ"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: Defalarca yarımada ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdik. Gördüğümüz manzara çok kötü. Yarımadada 20'nin üzerinde taş ocakları var. Germiyan'daki taş ocakları utanç verici. Oralar, köylülerin hayvanlarını otlattığı meralardı. RES’lerin sesinden titreşimden Karaburunda keçilerin sütleri kesildi. Karaburunda köylüler geceleri uyuyamıyor. Karaburun boşalıyor yavaş yavaş. Yarımadalıların tamamı ayağa kalkmadıkça bu projeyi durduramayız. Yarımada katlediliyor.  Gelecek istiyorsak birlikte mücadeleden başka çaremiz yok.

"ÇEŞMEYE KAYYUM ATAMA PROJESİDİR"

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay: Bu proje ile Çeşme’ye kayyum atanmış oluyor. Elde edilen kaynaklar sermayeye aktarılıyor. Halkın sesi, görüşü hiç dikkate alınmıyor. Projeden etkilenecek milyonlarca canlı hiç hesaba katılmıyor. Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır’da Sur’u Toledo yapacağız diyenler orasını bir hilkat garibesi bir beton yığını yaptılar. Buraya da aynısını yapmalarına izin vermeyeceğiz. Burası Türkiye’nin açık hava müzesidir.

"1500 HEKTAR 20 GOLF SAHASI İÇİN AYRILIYOR"

İzmir Düşünce Topluluğundan Dr. Ahmet Güler: Turizme karşı değiliz, istemezükçüler burada değil. Ancak bu bölgenin değerlerini korumamız lazım. Çeşme yarımadasının yüzde 36'sı 4 kararname ile nitelikli turizm alanı ilan edildi. Biz buna nitelikli çökme diyoruz. 20 golf sahası, 100 bin yataklı oteller, kongre merkezi, disney park, opera binası, Ege'nin en büyük müzesi gibi yapılardan bahsediliyor. Bunlar bize garip geliyor. Golfçüler rüzgardan nefret eder. Burası rüzgarı ile ünlü. 1500 hektar sadece 20 golf sahası için ayrılıyor. Yani toplam arazinin yüzde 25’i golf sahası yapılacak projeye göre. Hepimiz golf oynayacağız demek bu. Hergün 1 m2’ye 10 litre su lazım. 300 gün ile bunu çarparsak yılda 45 milyon m3 bu lazım, sırf bu golf sahaları için. Bu kadar suyu biz nereden buluyoruz?

"SOSLU SÖZCÜKLERE KANMAYIN"

TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın: Körfez Geçiş projesini iptal ettirmiştik mahkemede. Şimdi işin tersinden başladılar. Çünkü AKP’nin rant üretmek dışında yapacağı bir şey yok. Halkın iradesini yok sayarak, tüccara ve iş adamları ile projeyi yapacaklarına inanıyorlar. Biz davetli değiliz. İzmir’in hayrına birşey yapmayacaklar. Soslu sözcüklere kanmayın. Bu alan birilerine peşkeş çekiliyor.

Avukat Şehrazat Mercan: Bu defa talan çok büyük. 476 bin hektar toplam İzmir’in orman alanı. Sadece bu proje için 15.300 m2 orman arazisi kullanılıyor. Kimin malını kime satıyorsunuz? Yasalara göre bu iş tamamen hukuksuz. Bu proje ile yaptığımız çalışmanın daha başında 10 sayfa hukuksuzluk bulduk. Çeşmeye giremeyeceksiniz. Bu işgal hazırlığıdır. Asıl büyük talan kamu arazileri ve kıyıların yabancı-yerli çevrelere satılıyor.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sinan Balcılar: AKP’nin rant projelerinden birisi bu da. 

Toplantıda söz alan Çeşmeliler ise geçmişten bu yana yapılan hataları ve betonlaşmayı eleştirerek, “İktidara sesleniyoruz, korkmayın gelin bizimle görüşün. Bizim onayımız olmada bir şey yapmayın” dediler.

Toplantıya kent konseyleri, CHP, HDP milletvekillerinin yanı sıra TMMOB, EGEÇEP, İzmir Barosu, İDT ve muhtarlar katıldı.

Reklam