09 Mart 2020 04:22
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mart 2020 09:18

Erdoğan Brüksel’e gidiyor: AB’nin hedefi mülteciler, Türkiye’ninki maddi yardım

Erdoğan kalabalık bir heyetle AB yetkilileriyle görüşmek için bugün Brüksel’e gidiyor. AB’nin hedefi mültecileri durdurmak, Türkiye heyetininki ise daha fazla maddi yardım almak.

Fotoğraf: Erçin Top/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki hafta Türkiye’nin sınırlarını açması üzerine Yunanistan sınırında yaşanan dramın ardından AB ile Türkiye arasında ilk ciddi görüşme bu akşam saat 18.00’de (TSİ 20.00) Brüksel’de gerçekleşecek.

Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel arasında yapılacak görüşmede, Türkiye üzerinden AB’ye gelecek mülteci sayısının azaltılması ele alınacak. Von der Leyen ve Michel geçen hafta Yunanistan-Türkiye sınırına giderek gelişmeleri yerinde izlemişti.

ERDOĞAN ‘DAHA FAZLA MADDİ DESTEK’ İSTEYECEK

Alman basınında yer alan haberlere göre bugün kalabalık bir heyetle Brüksel’e gelecek Erdoğan’ın koltuğunun altında AB’den daha fazla maddi destek ve Suriye’de askeri ve siyasi dayanışma konuları bulunuyor.

AB’ye “yasa dışı” göçü durdurmayı ajandasının üst sıralarına yazan AB yetkilileri, mültecilerin Türkiye’de durulması için gerekli maddi desteğe sıcak bakıyorlar. Bir bakıma 2016’da AB ile Türkiye arasında imzalanan Mülteci Anlaşması’nın güncellenmesi anlamına gelecek bugünkü görüşmede AB’nin Türkiye’ye ne kadar ek maddi yardımda bulunacağı ise henüz telaffuz edilmedi.

Değerlendirmeler ise verilecek maddi yardımın 2016’da olduğu kadar yüksel olmayacağı yönünde. AB’nin Türkiye’nin Suriye’deki varlığına ise doğrudan destek vermesi beklenmiyor. Erdoğan’ın bu konudaki taleplerinin genel tanımlamalarla geçiştirilmesi bekleniyor.

MAAS: EK YARDIM İÇİN TÜRKİYE TAAHHÜTLERİNE UYMALI

Görüşme öncesinde bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, görüşmede Türkiye’ye maddi yardımın şartlı verilmesi gerektiğini ifade etti. Maas, ek yardım için Türkiye’nin taahhütlerine uyması gerektiğini söyledi.

Maas ayrıca, İdlib'deki siviller için Birleşmiş Milletler'e (BM) 100 milyon ilave mali yardım yapmaya hazır olduklarını, bunun için de Türkiye ve Rusya'nın gerekli koşulları sağlamaları gerektiğini açıkladı.

TEK BAŞINA GELEN ÇOCUKLAR ALMANYA’YA GETİRİLECEK

Öte yandan Almanya’da hükümet Yunanistan’daki mülteci kamplarında bulunan ve ülkelerinden tek başına yola çıkan çocukların getirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Hükümet partileri üyeleri bu durumda olan bin kadar çocuğun olduğunu ifade etti. Çocukların AB ülkeleri arasında paylaşılması da Almanya tarafından önerilecek. 

ÖNCEKİ HABER

Petrol fiyatlarında rekor düşüş yaşandı

SONRAKİ HABER

Mülteci kadın: Evimizden dışarı çıkardılar, ‘gidin’ dediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...