07 Mart 2020 10:32

Salihli Hacıbektaşlı JES için “ÇED gerekli değildir” kararına iptal

Mahkeme, Salihli Hacıbektaşlı mahallesine yapılan JES için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
 

Manisa Salihli’nin Hacıbektaşlı mahallesine yapılan jeotermal enerji santraline (JES) verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada karar iptal edildi.

Salihli Belediyesi, Salihli Çevre Derneği ve 68 yurttaş tarafından Manisa İdare Mahkemesine açılan davada Sanko Şirketi tarafından 19,5 MW gücünde yapılması planlanan JES’in yerleşim alanları, okullar ve tarım alanlarının içinde olduğu belirtilerek, “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile santralin ve bağlı işletme sahasının bir bütün olarak tüm canlı varlığa, doğaya, ekosisteme, bölgenin sosyal ve ekonomik hayatına etki edecek risklerin değerlendirilmediği, mevcut proje sahasının hali hazırda yaptığı etkilerin göz ardı edildiği, JES’lerin verdiği zararın doğayı geri dönüşü olanaksız bir biçimde kirlettiği…” gibi gerekçeler ileri sürülmüştü. JES şirketi ise bu iddialara gerekli izinleri aldıkları ve çevresel etkileri göz önünde bulundurduklarını ileri sürerek karşı çıkmıştı.

ZEYTİN YASASI EN ÖNEMLİ GEREKÇE

Mahkeme heyeti oybirliği ile aldığı kararda Zeytin Yasasına vurgu yaparak zeytinliklerin 3 km yakınında zeytinlerin gelişimine olumsuz etki yapacak hiçbir tesisin kurulamayacağının altını çizdi. JES proje alanının içinde ve batı bölümünde zeytin dikim alanlarının bulunduğunu ifade eden mahkeme heyeti, “Santral alanının tarım alanlarına 264 m uzaklıkta olduğu, ziraat mühendisliği ve çevre mühendisliği açısından yapılan değerlendirmelerde santralden kaynaklanan sıcaklık etkisinin tarım alanlarına olumsuz etkisinin olacağı, yeraltı-yerüstü su kaynakları ve toprakların kirleneceği…” gibi gerekçelerle “ÇED gerekli değildir” kararında hukuka uyarlık bulunmadığına karar verdi.

YAŞAM NÖBETİNE JANDARMA MÜDAHALESİ

Salihli’ye bitişik durumdaki Hacıbektaşlı mahallesinde, dört tane okula birkaç yüz metre, en yakın konuta 10 m uzaklıkta yapılan JES’e karşı mahalleli günlerce nöbet tutmuştu. Şirketin başvurusu üzerine valilik yüzlerce jandarma ve polisi alana yığarak nöbete müdahale etmiş, birçok mahalleli darp edilerek göz altına alınırken, şirket jandarma korumasında iş araç gereçlerini JES şantiyesine taşımıştı.

ÖNCEKİ HABER

Tarihsel Materyalizm Üzerine Mektuplar 1890-1894

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri kaybedilen kadınlar için adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...