07 Mart 2020 10:00

Erdoğan “Denizleri kapatın”, Bakan Soylu “Bundan sonra olacaklara bakın” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sahil Güvenlik Komutanlığına verdiği talimatla denizlerin mülteci geçişine kapatıldığı duyuruldu. Bakan Soylu ise mültecileri Edirne kara sınırına yönlendirdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sahil Güvenlik Komutanlığı resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla mültecilerin denizden geçişlerinin durdurulduğunu ve denizden geçişlere izin verilmeyeceğini bildirdi.

Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun takibiyle, kaçak göçmenlerin deniz geçişlerinin tehlikeli olması nedeniyle Ege Denizi’nden geçişlerine izin verilmiyor” ifadeleri kullanıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı açıklamada, “Deniz yoluyla gitme konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hassasiyeti var, özellikle deniz yolu konusunda çok fazla tedbir alınması konusunda defalarca talimat verdi” dedi.

BAKAN SOYLU: ŞU ANA KADAR OLANLAR BİR ŞEY DEĞİL

“Avrupa İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa Birliğinin göç ve mülteci konusunda ortaya koyduğu süreçlerin, Cenevre Sözleşmesi'nin tamamını ihlal ettiler, defalarca ihlal ettiler. Hala ihlal etmeye devam ediyorlar” diyen Soylu, “Şimdiye kadar Yunanistan’a geçen mülteci sayısı 143 bini aştı. Bu daha başlangıç. Şimdi havalar sıcak, gittikçe sıcak artıyor. Maalesef bu sene Balkanlar'da havalar kurak geçti. Su bazı yerlerde 40-45 santime düştü. Bu şu demektir, ayağınızla rahat rahat geçebilirsiniz. Miçotakis'in öyle bir kabiliyeti de yok, insanları tutmak gibi. Siz bundan sonra olacaklara bakın. Şu ana kadar olanlar bir şey değil, bundan sonra olacaklara bakın” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’DAN MERKEL’E: GÖÇ KONUSUNDAKİ DÜZENLEMELER İŞLEMİYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Erdoğan'ın Merkel'e Türkiye-Avrupa Birliği arasında göç konusundaki mevcut düzenlemelerin işlemediğini ve gözden geçirilmesi gerektiğini ilettiği vurgulandı.

AB, EK MALİ YARDIMI ŞARTA BAĞLADI

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı açıklamada ise Türkiye'ye ilave mali yardımların ele alınabilmesi için Avrupa sınırlarına insan akınının durdurulması gerektiğini söyledi.

Borrell, “İnsanların gerçekleri bilmesi gerekiyor. İnsanlara, 'Avrupa'ya gidin kapılar açık' denilmemesi gerekiyor. Bu oyuna son verilmeli” dedi.

ERDOĞAN BRÜKSEL'E GİDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mart Pazartesi günü AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in daveti üzerine Brüksel'e gidecek. Brüksel’de mültecilerle ilgili gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkilerinin görüşülmesi bekleniyor.

"AB'DEN TÜRKİYE'YE 500 MİLYON AVRO" İDDİASI

Avrupa Komisyonunun göçmen krizi nedeniyle yükselen tansiyonu düşürmek amacıyla Türkiye'ye 500 milyon avro para yardımı yapmaya hazırlandığı iddia edildi. AFP'ye konuşan bir kaynak 500 milyon avroluk yardımın sığınmacı anlaşması kapsamında Ankara'ya taahhüt edilen 6 milyar avroya ekleneceğini belirtti.

KALIN’IN FON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 4 Mart’ta yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği ve ilgili kurumları hem bu kalan fonun hem de ilave fonların nasıl yönetileceğine dair hızlı, somut, öngörülebilir bir yol haritasını ortaya çıkartması gerekiyor” demişti.

MİÇOTAKİS’TEN AÇIKLAMA

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 2016 yılında yapılan mülteci anlaşmasının Türkiye yüzünden 'öldüğünü' söyledi. Miçotakis, "Suriye'de olanlar yüzünden Türkiye'nin anlaşmayı tamamen delmesi üzerine anlaşma öldü" ifadesini kullandı. Miçotakis, "Krizi büyüten biz değiliz, sınırlarımızı koruyoruz" sözlerini sarf etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dilovası halkı tesislerden yayılan kömür tozunu soluyor

SONRAKİ HABER

BEKEV'li kadınlardan şiddete, tacize, eşitsizliğe ve savaşa karşı dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa