06 Mart 2020 11:27
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mart 2020 12:34

Migros, mültecilerle dayanışmak için gönderilen siparişleri iptal etti 

Migros, mültecilerle dayanışmak için Edirne Tabip Odasına gönderilmek üzere Migros Sanal Market üzerinden verilen siparişleri iptal etti.

Meriç kıyısında bekleyen mülteciler | Fotoğraf: Sakine Yıldıran (Arşiv)

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) çağrısıyla Edirne Tabip Odasına gönderilmek üzere Migros Sanal Market üzerinden verilen siparişler firma tarafından iptal ediliyor. Migros iptal gerekçesi olarak, “Bağış belgeleri yok” açıklaması yapsa da sipariş verenler, “Bireysel olarak bir isme paramla bir şey gönderiyorum. Migros’un görevi bunu iletmek” diyor. 

MÜLTECİLERLE DAYANIŞMAYA...

AKP’den yapılan mülteciler için sınır kapılarının açılacağı açıklamasıyla birlikte sınıra yığılan on binlerce mültecinin bekleyişi sürüyor. Kötü koşullarda ve saldırı altında bekleyen mülteciler temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Sınır hatlarında bekleyen mülteciler için dayanışma çağrısı yapan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) “Sınırda yaşanan insanlık dışı müdahaleler ve soğuk hava nedeniyle zor şartlar altında bekleyişini sürdüren göçmenlerle dayanışmaya çağırıyoruz” diyerek kampanya başlattı. “Bebek maması, bebek battaniyesi, biberon, hijyenik ped, kışlık mont, bere” gibi acil ihtiyaçlar listesi açıklayan TMMOB belirtilen ürünlerin Edirne Tabip Odasına kargolanması çağrısı yaptı.

DAYANIŞMAYA MİGROS ENGELİ

Çağrıya uyarak Migros Sanal Market üzerinden sipariş veren bazı kullanıcıların siparişleri iptal edildi. Bazı kullanıcılar ise saatlerce uğraşmasına rağmen sipariş veremedi. Siparişi iptal edilen Mimarlar Odası İstanbul Şube Üyesi Burçin Kuz Evrensel’e konuştu. Kuz, “3 parça siparişte bulundum, önceki gün ilk siparişimi verdim, ilkinde bir sorun yaşamadım, dün akşam teslim edilmiş. Diğer iki siparişim ile ilgili ise iki mail attım. Maillerde siparişlerimin iptal edildiği yazıyordu. Nedeni öğrenmek için aradığımda ise bana ‘Bağış olduğu düşüncesi oluştuğu için, merkezden gelen talimat ile iptal edildi’ dediler.  Benzer bir şey yaşayan bir arkadaşım daha var. Migros, benim siparişimin gideceği yer ve alıcı belli iken ne amaçla gönderdiğime nasıl karışabilir” diye sordu.

MİGROS’TAN “BAĞIŞ BELGESİ YOK” AÇIKLAMASI

Aradığımız Migros yetkilisi ise iptalleri doğruladı. Kaç kişinin siparişinin iptal edildiğine dair bilgi veremeyeceğini söyleyen yetkili, “Sipariş verilen yer Edirne Tabip Odası Başkanlığı, bu kurum Migros’a bağış toplama yetki belgesi vermediği için iptal edildi” açıklamasını yaptı. Siparişlerin bağış olduğu sonucuna nasıl ulaştıklarını sorduğumuz yetkili, “Sipariş notlarında bağış için veriyorum” gibi bir bilginin yer aldığını iddia etti. 

Siparişi iptal edilen Burçin Kuz ise “Bağış diye bir şey yazmadım, zaten ben bireysel olarak bir yere bir şey gönderiyorum. Kendileri öyle yorumlamış, siparişlerde öyle bir bilgi yok” dedi.

TMMOB: SİPARİŞLER NEDEN ENGELLENİYOR?

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, başlatmış olduğu sınırdaki mültecilerle dayanışma kampanyasına katılan üyelerinin, Migros Sanal Market üzerinden sipariş vererek gönderdikleri ihtiyaç malzemelerinin firma tarafından iptal edilmesine ilişkin bir basın metni yayınladı.

Sınırda, zor şartlar altında bekleyişini sürdüren göçmenlerle dayanışma göstermenin hangi gerekçelerle engellendiğini bilmediklerini belirten TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, Migros’tan konu ile ilgili açıklama beklediklerini, benzer engellemelere maruz kalmamak adına TMMOB İstanbul İKK olarak, alternatif dayanışma ağları olan kâr amacı gütmeyen kooperatiflerin listesini yayınlayacaklarını ve üyelerini bu ağlara yönlendireceklerini ifade etti.

"Göçmenlere İletilmek Üzere Edirne Tabip Odasına Verilen Siparişler Migros Tarafından Neden Engelleniyor?" başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Evrensel tüketici haklarına açıkça aykırı olan bu durum karşısında, MİGROS’un söz konusu haberlere ilişkin ivedi olarak açıklama yapmasını bekliyoruz. Yaşanan sipariş iptali hadisesinin iddia edildiği gibi “merkezden gelen bir talimatla” mı yoksa bir kurum politikası olarak mı gerçekleştirildiğini ve iptallerin esas gerekçesini 579 bin 868 üyemiz adına öğrenmeyi talep ediyoruz."

(İstanbul/EVRENSEL)

{{398843}}

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a 5 kuruşluk dava açtı

SONRAKİ HABER

Ceren Damar davasında gerekçeli karar: Tahrik indirimi almak için ifade değiştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...