06 Mart 2020 10:43

EMO: Her 3 mühendisten biri işsiz

Elektrik Mühendisleri Odası'nın 5 bin üyesi ile yaptığı ankete göre mühendisler arasında işsizliğin yüzde 31 olduğu belirtildi. Mühendislerin yaşam koşulları da krizle birlikte kötüleşti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası'nın Eylül-Aralık 2019 tarihinde 5 bin üyesi ile yaptığı ankete göre mühendisler arasında işsizliğin yüzde 31 olduğu görüldü. Özellikle son 4 yılda mezun olan genç mühendisler iş bulmakta daha çok zorlanırken, çalışan mühendislerin yaşam koşulları da krizle birlikte kötüleşti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yaklaşık 5 bin üyesinin katılımıyla gerçekleştirdiği “Krizin EMO Üyesi Mühendislerin Yaşamına Etkileri” konulu anket çalışmasını tamamladı. EMO Genel Başkanı Gazi İpek, anket sonuçları  oda genel merkezinde yapılan basın toplantısında paylaştı.

Ankete katılan 5 bin mühendisin yüzde 81'ini erkekler, yüzde 18,3'ünü ise kadınlar oluşturuyor. Yüzde 70'i 20-30 yaş aralığında olan mühendislerin 3 bin 276'sı bir işte çalışıyor. Emekli olan 76 kişi çıkarıldığında 1557 mühendis herhangi bir işte çalışmıyor. Mühendislerin yüzde 31.2'sinin çalışmadığı sonucu sonucuna ulaşılan ankete göre her 3 mühendisten biri işsiz.

SON 4 YILDA MEZUN OLANLARIN YARISI İŞSİZ

Genç mühendisler arasında ise 2015-2019 yılları arasında mezun olan 1226 işsizin 610'u bir yıldan az, 496'sının 1-2 arası, 120'sinin 2 yıldan fazla süredir boşta olduğu ortaya çıktı. Yani her 10 işsiz genç mühendisten 5'i 1 yıldan az, 4'ü bir yıldan fazla, biri ise 2 yıldan fazla süredir işsiz.

KADINLAR ARASINDA İŞSİZİK DAHA YÜKSEK

Kadın mühendisler arasında ise işsizlik daha yüksek. Erkek mühendisler arasında yüzde 30 olan işsizlik, kadınlar arasında yüzde 42'ye çıkıyor. Son 5 yıl içerisinde mezun olan kadın mühendisler arasında ise işsizlik oranı yüzde 46.

ÇALIŞANLARIN DA KOŞULLARI KÖTÜLEŞTİ

Kriz çalışanların çalışma ve yaşam koşullarında da değişime neden oldu. Ankete katılan mühendisler ücretlerinin düştüğünü, düzenli ücret alamadıklarını, harcamaları kıstığını,  arabasını sattığını anlattı. Kimi mühendisler ise psikolojik sorunlar yaşadıklarını belirterek, para harcamamak için evden çıkmadığını, iş aramak dışında bir aktivitesi olmadığını, ekonomik sorunlar nedeniyle arkadaşlık ilişkilerinin de azaldığını söyledi. 

TÜİK'İN AÇIKLADIĞININ 3 KATI

Anket sonuçlarını değerlendiren EMO Genel Başkanı Gazi İpek, TÜİK'in 2019 verilerine bakıldığında mühendisler arasında işsizliğin yüzde 10.3 olmasına karşın kendi araştırmalarında bu oranın 3 katına çıktığına dikkat çekti. Çalışan mühendislerin koşullarının da normal olmadığını ifade eden İpek, "Ülkemizde bu sorunların artık yapısal olduğunu ve geçici planlarla çözülemeyeceğini görüyoruz. Özelleştirme politikalarının artık iflas ettiğini görüyoruz. Dışa bağımlılığın artmasıyla birlikte bu sorunlar daha da artmıştır" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trafo bakımı yapan işçiler akıma kapıldı: 1 ölü, 1 yaralı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: İdlib'de karşımızda Rusya yok, rejim var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...