03 Mart 2020 07:09

"Koronavirüs Türkiye’ye girecektir ama iyi organize olunursa kayıpsız atlatılır"

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman: Koronavirüse dair önlemlerin alındığı Türkiye’deki eksiklik ekipman sıkıntısı. Tespit için yapılan testlerin yaygınlaştırılması gerekiyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman "kapıda" olduğu ifade edilen koronavirüsle ilgili şunları söyledi: 

  • Hastalık yayıldı ama ölüm oranı artmadı.
  • Türkiye’de tespit edilmiş bir koronavirüs vakası olmasa da tespit için yapılan testlerin yaygınlaştırılması gerekiyor.
  • Virüsü ciddiye almak lazım ancak çok paniklememek lazım.
  • Bahar aylarıyla birlikte etkisini azaltacaktır. 
  • Koronavirüse dair önlemlerin alındığı Türkiye’deki eksiklik ekipman sıkıntısı.
  • Er ya da geç koronavirüs Türkiye’ye girecektir. Bu Türkiye’de milyonlarca insanın öleceği anlamına gelmiyor. Beklenti 300-400 vaka olacağı yönünde. İyi organize olunup, yayılmaması sağlanırsa Türkiye bu hastalığı kayıpsız atlatacaktır.
  • Elinizi 20 saniye boyunca özellikle parmak aralarını yıkamanız gerekiyor. Maske kullanımı ikinci sıradadır.
  • Koronavirüsten kaynaklı ölüm oranı, diğer virüslere göre yüzde 2,5 gibi çok düşük bir oran.

Koronavirüs, Antartika hariç diğer tüm kıtalardaki 60'dan fazla ülkeye yayılmış durumda. Koronavirüs, şu ana kadar Suriye ve Bulgaristan dışında Türkiye’nin diğer tüm sınır komşularında tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Mart itibarıyla Türkiye’de koronavirüs vakasının görülmediğini açıkladı. Virüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

Türk Tabipleri Birliği de (TTB) koronavirüs ile ilgili gelişmeleri takip etmek için İzleme Grubu oluşturdu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Türkiye'ye yönelik koranavirüs tehdidi ve bu salgına dair altyapı hazırlıklarını anlattı.

KOMŞU ÜLKELERDE VARKEN, NEDEN TÜRKİYE'DE YOK? 

TTB Başkanı öncelikle hemen herkesin aklındaki soruya, çevresindeki ülkelerde görülürken Türkiye’de neden şimdiye kadar koronavirüs vakası görülmediği sorusuna yanıt vererek başlıyor. Koronavirüs testinin Türkiye’de herkese yapılmadığını söyleyen Adıyaman, “Toplamda 200-300 vakaya test yaparsanız, tespit edemeyebilirsiniz. Koronavirüs diğer virüslerden farklı bir hastalık. Çoğu hastada semptom bile vermiyor, hafif bir hastalık gibi gelip geçiyor. Dolayısıyla şüphelenilmediği için test yapılmıyor. Böyle bir hastalık varsa tespitinin acil yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“HASTALIK YAYILDI AMA ÖLÜM ORANI ARTMADI”

Hastalığın yaygınlaştığını ancak ölüm oranında bir artışın yaşanmadığını belirten Adıyaman, “Bu sevindirici bir durum” diyerek, hastalığa yakalananların yüzde 2-2,5’nin hayatını kaybetmesinin bilim adamlarının öngördüğü oran ile aynı olduğunu dile getirdi.

“Virüsü ciddiye almak lazım ancak çok paniklememek lazım” diyen Adıyaman, şimdiye kadar Türkiye’de tespit edilmiş bir koronavirüs vakası olmasa da tespit için yapılan testlerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Adıyaman, viral hastalıklarda olduğu gibi koronavirüsün bahar aylarıyla birlikte etkisinin azalacağını da ifade etti.

“TEK PROBLEM EKİPMAN SIKINTISI”

Adıyaman, koronavirüse dair önlemlerin alındığı Türkiye’deki eksikliğin ekipman sıkıntısı olduğunu ifade etti. Adıyaman, “Ortada tespit edilmiş bir vaka yok. Kronik vakalardan dolayı insanlar zaten ölüyor. Hastalıkları tespit eden sağlık çalışanlarına gerekli ekipmanlar temin edilmeli. Bazı arkadaşlarımız maske temin edilmediğini belirtiyorlar, devlet bir an önce sağlık personellerine maske temin etmesi gerekiyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE GELECEK”

Hastanelerde Tabip Odaları aracılığıyla bilgi sistem ağı oluşturulduğunu paylaşan Adıyaman, şunları söyledi: “Er ya da geç koronavirüs Türkiye’ye girecektir. Bu Türkiye’de milyonlarca insanın öleceği anlamına gelmiyor. Beklenti 300-400 vaka olacağı yönünde. İyi organize olunup, yayılmaması sağlanırsa Türkiye bu hastalığı kayıpsız atlatacaktır. Herkes yapması gerekeni şimdiye kadar yapıyor. Zaten saklamanın da bir anlamı yok. Bilim insanları da koronavirüs varsa tespit edilmesi için bekliyor. İzole etmek ve salgını engellemek için bekliyorlar. Saklandığını düşünmüyorum, aklıma dahi getirmek istemiyorum. Tespit edilirse biz kamuoyuyla paylaşacağız.” 

“EN ETKİLİ KORUNMA YOLU EL YIKAMA”

Koronavirüse karşı en etkili yöntemin el yıkama olduğunun altını çizen Adıyaman, “Elinizi 20 saniye boyunca özellikle parmak aralarını yıkamanız gerekiyor. Maske kullanımı ikinci sıradadır. Viral bazı hastalıklar için geliştirilen birtakım ilaçların koronavirüs için etki yaptığı gözlemlendi, ancak ilaçları aldım yüzde 100 koronavirüsten korunurum anlamına gelmiyor. Antiviral ilaçlar hastalığın daha çabuk geçmesine yarıyor ama dünyada ‘şu ilacı aldım, iyileştim’ diye bir şey yok. 6 aydan önce bir ilacın bulunması mümkün değil, bulunması için çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.

TTB Başkanı Adıyaman, yurttaşların hijyenine dikkat etmesi durumunda koronavirüse yakalanma risklerinin azalacağını da belirtti.

“HERHANGİ BİR VİRÜSTEN FARKI YOK”

Koronavirisün herhangi bir virüsten çok farkının olmadığına değinen Adıyaman, “Kızamık virüsü daha bulaşıcıdır. Bir hasta 5-6 kişiye bulaştırabilir. Koronavirüste tespit edilen ise, bir hasta iki kişiye bulaştırabiliyor. Koronavirüsten kaynaklı ölüm oranı, diğer virüslere göre yüzde 2,5 gibi çok düşük bir oran” dedi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yunan kadınların kucağında bir mülteci bebek: Bir fotoğrafın hikayesi

SONRAKİ HABER

Enflasyon şubat ayında yıllık yüzde 12,37 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...