03 Mart 2020 07:10

Yunan kadınların kucağında bir mülteci bebek: Bir fotoğrafın hikayesi

Midilli’de üç yaşlı kadının mülteci bir bebeği beslediği fotoğraf 2015’te çekilmiş; iki ülkede de ayrımcı ve mülteci düşmanı söylemlerin arttığı bu günlerde bir dayanışma örneği olarak yayılıyor.

Fotoğraf: Lefteris Partsalis

Paylaş

İçlerinden birinin bir mülteci bebeği beslediği Midilli’den üç yaşlı kadının fotoğrafı, sınırlarda yükselen mülteci dramıyla birlikte hem Türkiye hem Yunanistan’da viral oldu. 2015 yılında çekilmiş bu fotoğraf sosyal ağlarda bir dayanışma tasviri olarak yayılıyor.

Militsa, “Bebeği getir, kızım” dedi mülteci anneye. Militsa, bebeği kucağına aldı ve onu sallamaya ve şarkı söylemeye başladı.

Greek Reporter’ın haberine göre; fotoğrafta bebeği besleyen kadın, Ethnos gazetesine, Lefteris Partsalis tarafından çekilen bu ünlü fotoğrafın ardındaki öyküyü anlattı.

SAHİLDE OTURURKEN BİR BEBEĞİN SESİNİ DUYDULAR...

Midilli Adası’ndaki Skala Sykaminea’da öğleden sonra cuma günüydü ve üç kadın yıllardır yaptıkları gibi bir bankta oturuyorlardı. Emilia (Militsa) Kamvisi (83), Eustratia Mavrapidi (89) ve Maritsa Mavrapidi (85) sahil güvenlik görevlilerini ve komşu ülke Türkiye’den gelen botlardan mültecilerin çıkmasına yardım eden yerel gönüllüleri izliyorlardı.

Üç kadın, bir bebeğin devamlı ağlayan sesini duydu. Şişeden süt içmeyen bir aylık bebek, sırılsıklam olmuş annesi tarafından tutuluyordu.

AĞLAYAN MÜLTECİ BEBEĞİ ŞARKILARLA SAKİNLEŞTİRDİLER

Militsa, “Bebeği getir, kızım” dedi mülteci anneye. Kadın Yunanca bilmiyordu, ancak yaşlı kadının mimiklerinden ne demek istediğini anladı. Bebeği ve şişeyi Militsa’ya verdi. Militsa, bebeği kucağına aldı ve onu sallamaya ve şarkı söylemeye başladı.

Militsa’nın iki arkadaşı da şarkıya katıldı. Çocuk rahatladı, ağlamayı bıraktı ve iştahla şişeden içmeye başladı.

Bebeği nasıl sakinleştirdiğini ve onu nasıl beslediğini soran muhabire, yaşlı kadın, “Bir anne, gözlerini kapatana kadar bir annedir” cevabını verdi:

“Bebeğin güvenliğe ihtiyacı vardı. Baba ağlayan bebeği dinlerken paniğe kapılırken, anne ıslaktı ve elbiselerini değiştirmenin bir yolunu arıyordu. Biz de orada oturuyorduk ve bir şeyler yapmalıydık. Çocuğu kavradım, şişeyi aldım ve bebek kuru kucağı hissetti. Sonra şarkı söylemeye başladık ve bebek birdenbire bütün sütü içti.” (DIŞ HABERLER)

(Çeviren: Mert Demir)

ÖNCEKİ HABER

Demokrat Parti ön seçimlerinde üç aday yarıştan çekildi

SONRAKİ HABER

"Koronavirüs Türkiye’ye girecektir ama iyi organize olunursa kayıpsız atlatılır"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...