01.03.2020 10:10 / Güncelleme: 02.03.2020 05:12

Sputnik'e saldırı girişimi: 5 gazeteciye gözaltı, İstanbul ofisinde polis araması

Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe'nin de aralarında bulunduğu 5 gazeteci gözaltına alındı. Kurumun İstanbul ofisinde polisler arama yapıyor.

Sputnik'e saldırı girişimi: 5 gazeteciye gözaltı, İstanbul ofisinde polis araması

Spuntik Haber Ajansı'ndan alınmıştır

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir grup, Rusya merkezli Sputnik Haber Ajansında çalışan 3 gazetecinin evlerine "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganıyla saldırı girişiminde bulundu. Polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi. Saldırı girişimi sonrası gazeteciler şikayette bulunmak için gittikleri karakolda gözaltına alınırken adliyedeki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe ise İstanbul'da gözaltına alındı ve ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Sputnik'in İstanbul ofisine ise polis baskını düzenlendi. Baskın sırasında bir çalışanın daha gözaltına alındığı belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırı girişimine ve gözaltı uygulamasına tepki gösterdi.

Sputnik’in aktardığına göre dün saat 22.30 civarında, ajansın Türkiye servisinde çalışan 3 gazetecinin evlerine, 15-20 kişilik gruplar tarafından saldırı girişimi oldu. “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atan saldırganlar, gazetecilere tehdit ve hakaretler yağdırdı. Gruptakiler, gazetecilerin isim ve soy isimlerini söyleyerek “Şehitlere karşı propaganda yaptın mı?” diye sordu.

Saldırıda yaralanan olmazken saldırgan grup bir süre bekledikten sonra evin önünden ayrıldı.

Gazeteciler, ilgili emniyet birimlerine giderek saldırganlardan şikayetçi oldu.

Anadolu Ajansı (AA) ve Demirören Haber Ajansı (DHA), Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğünün olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Ajanslar, evin ofis olarak da kullanıldığını belirterek olayı “protesto” olarak niteledi. AA, saldırganların sayısına ilişkin “7-8 kişilik grup” ifadesini kullandı. Haberlerde, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin kimliğinin tespiti için çevredeki güvenlik kameralarının incelemeye alındığı ifade edildi.

ANKARA'DA GÖZALTINA ALINAN 3 GAZETECİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ SERBEST BIRAKILDI

Gece yaşanan olay sonrası gazeteciler karakola giderek şikayette bulundular. Basın savcılığı tarafından ifadelerinin alınacağı belirtilen gazeteciler, daha sonra Sputnik'te yer alan bir haber hakkındaki soruşturma nedeniyle gözaltına alındı. Gözaltı sonrası gazeteciler savcılık ifadesi için Ankara Adliyesine sevk edildi. 3 gazeteci savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

"Sputnik

İlerleyen saatlerde ise Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe gözaltına alındı. Boztepe, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Daha sonra gözaltı prosedürleri gereği kendisinin tıbbi muayene için hastaneye götürüldüğünü ifade eden Boztepe, polis memurlarının kendisine karşı çok kibar davrandığını, güç veya zor kullanmadığını ve şu anda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gitmekte olduklarını kaydetti. Mahir Boztepe, emniyette ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Sputnik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Ankara'daki çalışanlar hakkında, Türk Ceza Kanununun 301 ve 302. maddeleri uyarınca soruşturma başlattığını açıklarken suçlamalara “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi?” başlıklı yazının neden olduğu iddia ediliyor. Söz konusu yazı Cumartesi günü Sputnik’in İngilizce sitesi Sputnik International'da yayımlanmıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sputnik'in Türkiye servisinde çaışan gazetecilerin evlerine saldırı gişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez" denildi.

#Sputnik’in Türkiye servisinde çalışan gazetecilerin evlerine saldırı girişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez. pic.twitter.com/DnBE559uY8

— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) March 1, 2020

POLİS İSTANBUL OFİSİNE BASKIN DÜZENLEDİ

Gözaltıların ardından Sputnik Türkiye'nin İstanbul ofisine İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla polisbaskını düzenlendi. Polisler ofiste arama yapıyor. Aramanın nedeni ise bilinmiyor.

Baskına ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ise “Polis İstanbul’daki ofisimize geldi. Bir çalışanımız daha gözaltına alındı” ifadelerini kullandı.

Sputnik Türkiye İstanbul ofisinin Müdürü Maksim Durnev, ajans avukatları, Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu temsilcileri, Türk polisleri, Sputnik’in İstanbul ofisinde toplantıya başladı.

“ÇALIŞANLARIMIZIN EV ADRESLERİNİ NASIL ELLERİNE GEÇİRDİLER?”

Margarita Simonyan, saldırıyla ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Ankaradaki üç çalışanımızın evlerini (!) şu an kimlikleri bilinmeyen tipler basmış, tehditler savurmuş, Ruslara çalıştıklarından dolayı kendilerine vatan hainleri demişler. Polis neler yapacak, bakacağız. Ayrıca, bu tiplerin, çok göz önünde olmayan bu çalışanlarımızın ev adreslerini nasıl olup da ellerine geçirdiklerini de sormak isterim."

Öte yandan Simonyan, Ankara polisinin Sputnik çalışanlarını tutmadıklarını söylediklerini aktardı.

Simonyan, “Ankara polisi çalışanlarımızın onlarla olmadığını belirtiyor. Bu arada milliyetçilerin evlerine zorla girmeye çalıştığına dair şikayette bulunmak için polise gittikleri dün akşamdan beri üç çalışanımızdan haber alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

February 29, 2020

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TÜRKİYE'Yİ DURUMA MÜDAHALE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığından saldırı girişimine ilişkin yapılan açıklamada, Ankara’ya duruma müdahale etme çağrısı yaptı.

Açıklamada “Sputnik uluslararası haber ajansının Türkiye ofisi çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çalışanların gözaltına alınması, gazetecilik haklarının en kaba biçimde ihlali. Türkiye yönetimini duruma müdahale edip Rus basın kuruluşlarının temsilcilerinin güvenliklerini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntıların açığa kavuşmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz” denildi.

RUS SENATÖR KOSAÇEV: SALDIRININ SORUMLULARI CEZALANDIRILMALI

Saldırı girişimiyle ilgili açıklama yapan Rusya Federasyon Konseyi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Rus basınına baskı yapılmasının ikili ilişkilerdeki durumu zorlaştıracağı yorumunda bulundu.

Kosaçev, Türkiye'nin saldırının sorumlularını hızlıca araştırması, sorumluları cezalandırması ve Rus basını için gerekli güvenlik önlemlerini alması gerektiğini söyledi.

RUS SENATÖR MOROZOV: HER HALÜKARDA CEVABIMIZI VERECEĞİZ

Rus Senatör Oleg Morozov ise saldırı girişimiyle ilgili “Türkiye bu vandallara karşı bizzat tedbir almalı ve yasa doğrultusunda haklarında kovuşturma yapmalı. İlişkilerimizin zorlaşması, gazetecilere eziyet etmek için bir sebep değil” dedi.

Sputnik'e konuşan Morozov, "Her halükârda biz cevabımızı vereceğiz. Türkiye aktif bir şekilde yanıtlarımızla karşı karşıya kalıyor” ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ ÇAKIRÖZER: GERİLİMİN BEDELİNİ GAZETECİLER ÖDEMEMELİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Sputnik’in Türkiye servisi çalışanlarına yönelik gözaltı kararına tepki gösterdi. Ankara'da çalışan üç gazetecinin evine önce kimliği belirsiz kişilerce yapılan tacizler ve ardından haklarında savcılık tarafından verilen gözaltı kararının kabul edilemez olduğunu belirten Çakırözer, "Siyasi gerilimin bedelini gazeteciler ödememeli. Ankara'daki üç gazetecinin gerekçesi ne olursa olsun yaşam alanlarına yönelik fiili taciz görmeleri kabul edilemez. Hele hele bu mağduriyete ilişkin şikayet için gittikleri karakolda gözaltı işlemi yapılması, hukuk devletine yakışmaz. Soruşturmanın Rus haber ajansının, Hatay'ın statüsü ile ilgili yurtdışı kaynaklı bir yayın nedeniyle başlatıldığı söyleniyor. O yayın abesle iştigaldir, provokatiftir. Ancak bu yayın gerekçe gösterilerek ne yazıyla ne yayınıyla ilgisi dahi olmayan Türkiye'deki basın emekçilerinin gözaltına alınması, özgürlüklerinden mahrum bırakılması ve yaşam alanlarında tacize uğramalarına göz yumulması kabul edilemez. Demokratik hukuk devletinde yeri yoktur. Gazetecilere derhal serbest bırakılmalıdır” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

{{398431}}

{{398441}}

31.01.2026 16:06

Sigaraya yeni yasaklar yolda: Kapsam genişletiliyor

Yeni düzenlemeyle sigara yasakları genişletiliyor. Yarı açık alanlar kapalı sayılacak, giriş kapıları çevresi ve çocuk parklarında sigara içilemeyecek.

Sigaraya yeni yasaklar yolda: Kapsam genişletiliyor

Fotoğraf: Kristaps Solims/Unsplash

02.02.2026 16:02

CHP'li Özdağ: Brandalarla örtülen vitrin projeleri değil, halkın barınma hakkı konuşulmalı

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, Bakan Murat Kurum’un Samsun’daki açıklamalarına tepki göstererek, İlkadım’da 2012’den bu yana verilen kentsel dönüşüm sözlerinin tutulmadığını ve binlerce yurttaşın hâlâ güvensiz yapılarda yaşadığını söyledi.

CHP'li Özdağ: Brandalarla örtülen vitrin projeleri değil, halkın barınma hakkı konuşulmalı

CHP

02.02.2026 06:33

Aydın'da suya gömülen minibüsteki 20 yolcu kurtarıldı

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle dönerken, suya gömülen minibüste mahsur kalan 20 kişi kurtarıldı.

Aydın'da suya gömülen minibüsteki 20 yolcu kurtarıldı

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 16:22

Suriye İçişleri Bakanlığı’ndan suçlama: Mezzeh saldırılarında kullanılan silahlar Hizbullah’tan

Suriye İçişleri Bakanlığı, Şam’daki Mezzeh askeri havalimanına yönelik roket saldırılarını düzenlediği öne sürülen bir grubun gözaltına alındığını, saldırılarda kullanılan silahların izinin Hizbullah’a uzandığını iddia etti.

Suriye İçişleri Bakanlığı’ndan suçlama: Mezzeh saldırılarında kullanılan silahlar Hizbullah’tan Fotoğraf: Izz Aldien Alqasem/AA
02.02.2026 10:29

Prof. Dr. Doğan Yaşar: Türkiye ve İzmir'de su yönetimi sorunu vardır

İzBB Başkanı Tugay'ın, "bulut tohumlama" yapacaklarını açıklamasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Gümüş iyodürü biz yaralarda kullanıyoruz demesi doğa biliminden çok uzak açıklamadır" dedi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar: Türkiye ve İzmir'de su yönetimi sorunu vardır

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!