27 Şubat 2020 07:16

Gazeteci Hakkı Boltan: Gazetecilik notlarıma “örgütsel doküman” diyerek el konuldu

Daha önce ifade verdiği suçlamalar gerekçe gösterilerek ev baskınıyla gözaltına alınan Gazeteci Hakkı Boltan, basına yönelik saldırılara rağmen gazetecilik yapmaya devam edeceğini söyledi.

Hakkı Boltan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da 19 Şubat'ta evine yapılan baskınla gözaltına alınan Gazeteci Hakkı Boltan, 20 Şubat’ta sevk edildiği adliyede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. “Terör örgütü adına eylemde bulunmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Boltan, 15 yıldır aktif olarak gazetecilik yaptığını belirterek, defalarca ifadeye çağrıldığını ve buna iştirak etmesine rağmen evinin basılmasını basına “göz dağı vermek” olarak değerlendirdi. Evine yapılan baskının gerekçelerinin önemli bir kısmı için daha önce emniyete çağrılarak ifade verdiğine dikkat çeken Boltan, sorgulamanın kelimesi kelimesine daha önce yapıldığını ortaya çıkararak mahkemeye sunduklarını kaydetti.

“NOTLARIMA ‘ÖRGÜTSEL DOKÜMAN’ DİYEREK EL KONULDU”

Gözaltına alınma sürecini anlatan Boltan, sabah saat 06.30’da özel harekat polisleri kapıyı kırmaya çalışırken kapıyı açtığını ve doğrultulmuş silahlarla karşılaştıklarını söyledi. Evde bulunan misafirleriyle birlikte polislerin kendilerini bir odaya kapattığını belirten Boltan, polislerce evinde saatlerce yapılan aramada gazetecilik notlarına örgütsel doküman olarak el koyulduğunu kaydetti. Boltan, savcılığın evde arama kararı olduğunu, ancak kendisine niçin gözaltına alındığını belirtilmediğini dile getirdi.

“APÊ MUSA İLLEGALİZE EDİLMEK İSTENİYORDU” 

“Özellikle Kürt aydını Gazeteci Yazar Musa Anter ve basın şehitleri yıldönümü etkinliklerini suç sayan bir anlayışı kabul etmiyoruz” diyen Boltan, “Apê Musa gibi faili belli veya belirsiz olarak katledilen basın şehitlerinin anmasında tabii ki basın şehitleri kavramını ifade edeceğiz. Neden bunu söylüyorsunuz diyorlar. Ancak bunu sorgulatmadık” şeklinde konuştu.

“GAZETECİYE SUSMA DIŞINDA BİR HAK TANINMIYOR”

Türkiye’de basına büyük bir saldırı olduğuna vurgu yapan Boltan, şunları söyledi: “Evini basıyor her şeyine el koyuyor. Gazetecilik değil, teröristlik yapıyorsun deniliyor. Bu korkunç bir saldırı. Televizyon, dernek açıyorsun kapatıyor. Habere koşuyorsun engelliyor. Gazete çıkarıyorsun; sattırmıyor, okutmuyor. Susma dışında size herhangi bir şeyi hak olarak sunmuyor. Buna rağmen biz gazetecilik yapacağız” (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ethem Sarısülük anmasında Dilan Dursun’u vuran polisin davası 7 yıl sonra başladı

SONRAKİ HABER

Depremin vurduğu Van'da halk diken üstünde: Önlem için ölmemiz mi gerekiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...