23 Şubat 2020 09:30

Denizli’de "Ege’den Evrensel’e Basın Özgürlüğü" paneli yapıldı

Evrensel gazetesi 25. Yıl etkinlikleri kapsamında Denizli’de düzenlenen basın özgürlüğü panelinde, Evrensel’in 25 yıldır gerçekleri yazdığına, özgür basın olarak duruşuna ve dayanışmaya vurgu yapıldı.

Fotoğraf: Gürol Gök

Reklam

Denizli’de Evrensel gazetesinin düzenlediği “Ege’den Evrensel’e Basın Özgürlüğü” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panel öncesi ise Evrensel gazetesinin birinci sayfalarından oluşan sergi ziyaret edildi.

Panele konuşmacı olarak Türkiye Yazarlar Sendikası Denizli Temsilcisi Hakan Keysan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ayhan Çimendağ ve Evrensel gazetesi İzmir İl Temsilcisi Özer Akdemir katıldı. Gülizar Bahadır’ın moderatörlüğünü yaptığı panel, Bahadır’ın “Evrensel gazetesi 'Tek sese biat et' dayatmalarına, yaptırımlara, her türlü baskıya rağmen 25 yıldır halkın, emekçinin ve özgürlüğün sesi olmaya devam ediyor” sözleri ve ardından sinevizyon gösterisi ile başladı.

“YEREL BASIN EVRENSEL'İN KILCAL DAMARIDIR”

Sinevizyon gösterisinin ardından Denizli Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ayhan Çimendağ yerel basının sorunlarına ve mücadele kaynaklarına ilişkin konuştu. Çimendağ, konuşmasında “Halkın vicdanına dokunan her şeye sahip çıkmamız gerekiyor. Halkın da bize sahip çıkması gerekiyor ki biz de gerçekleri yazmaya devam edebilelim. Bu şekilde bizlerin etki alanı arttıkça, bizi sansüre maruz bırakmak isteyenlerin de eli zayıflayacaktır” dedi.

Çimendağ, siyasilerin para ile haber yapmaya alıştığını, bunun bir sonucu olarak da tüm gazetecilerden para karşılığı haber yapma anlayışının beklendiğini belirtti. Aynılaştırılamayan medyanın sansür eliyle baskı altına alındığını söyleyen Çimendağ,  “Evrensel boyutta bir gazetecilik yapmak istiyorsak önce yerel gazetelere sahip çıkmamız gerekiyor. Dünyayı bir beden olarak düşünürsek, bu vücudun kılcal damarları yerel yayınlardır” ifadelerini kullandı.

“SADECE BASIN DEĞİL SANAT DA ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE”

Türkiye Yazarlar Sendikası Denizli Temsilcisi Hakan Keysan da konuşmasında “Yalnızca gazetecilikte değil, her alanda özgürlük konusu kronik bir rahatsızlık haline getirildi. Baskıyı, bütün toplumsal alanlarda hisseder hale geldik. Cezaevleri bizlerle dolu. Özgür basından bahsetmeyi bir kenara bırakalım, kendimize uyguladığımız sansür, düşlerimizle kendimiz arasında mesafeye neden oluyor” dedi.  

Sadece basının değil sanat ve sanatçının da özgürlük mücadelesi verdiğini vurgulayan Keysan, bu durumun ancak örgütlenerek, mücadele ederek aşılabileceğini belirtti. Keysan, yerelden yükselecek basın hareketinin Evrensel’in en güçlü dayanağı olacağını vurgulayarak sözlerini bitirdi.

“SESİ SOLUĞU ÇIKMAYAN HERKESİN GAZETESİYİZ”

Evrensel gazetesinin İzmir Temsilcisi Özer Akdemir ise “Evrensel Gazetesi 25 yıl boyunca Türkiye gerçeğini emekçilere aktarmaya çalışmıştır. Biz gerçekleri gösterirken bir yandan da başka bir dünyanın mümkün olduğunu halka anlatmayı misyon edindik. Gazeteciliğin halka karşı olan sorumluluğu, işverenine ve tüm kamu otoritelerine karşı olan sorumluluğundan önce gelir. 25 yıldır eğilmeden, bükülmeden işçilerin, emekçilerin gözünden bakarak haber yapıyoruz. Sesi soluğu çıkmayan herkesin gazetesiyiz. Altın madenine karşı direnen halkın sesiyiz” dedi.

Evrensel gazetesi çalışanlarının basın kartlarının hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildiğini ve dayanışmanın gücüyle iptalin geri çekildiğini ifade eden Akdemir “Gazetemizin en önemli özelliği okurlarımızla geliştirdiğimiz ilişkimizide. Okurlarımız bizi besler. Okurlarımız hem bizim muhabirimiz hem de gazetemizin dağıtıcısıdır” dedi.  

25 yıldır yayın hayatına eğilmeden, bükülmeden devam eden Evrensel gazetesinin bu duruşunun bir bedeli olduğunu belirten Akdemir, Evrensel’in 25 yıldır baskı ve yıldırma politikalarıyla karşı karşıya kaldığını ve bu süreçlerden sırtını okuruna ve emekçilere yaslayarak çıktığını vurguladı. Akdemir Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gibi gazetelerinin dayanışmayla yoluna devam edeceğini belirtti.

Salonda bulunan Evrensel gazetesi okurları da söz alarak dayanışma mesajlarını iletti. (Denizli/EVRENSEL)

Evrensel Gazetesi manşet sergisi

Reklam