19 Şubat 2020 09:34

Gezi direnişi yine iktidara yakın medyanın hedefinde: Vandallık, darbe, terör...

Gezi davasında yargılananların beraat etmesi, iktidara yakın medyada hoş karşılanmamış olacak ki Sabah, Yeni Şafak, Akşam, Türkiye gibi gazeteler ilk sayfalarından neredeyse öfke kustu.

Yeni Şafak, Akşam, Diriliş Postası, Sabah ve Türkyie gazetelerinin 19 Şubat 2020 tarihli birinci sayfaları

Paylaş

Gezi Parkı eylemleri gerekçesiyle 840 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve tutuksuz 15 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması Silivri'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 16 sanıklı davada 9 sanık haklarında isnat edilen tüm suçlardan beraat etti. Tahliye edilmesi beklenen Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden gözaltı kararı verildi. Kavala, cezaevi çıkışında başka bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Peki gazeteler Gezi davası ve Osman Kavala hakkındaki gözaltı kararını manşetlerinde nasıl gördü?

"VANDALLIK, DARBE, TERÖR"

Sabah, Türkiye, Akşam ve Yeni Şafak gibi iktidara yakın gazeteleri Gezi direnişine bir kez daha “Vandallık, terör, darbe” derken beraat kararını “kriz” olarak yorumladı.

Sabah, “Vandallığa beraat” dediği haberinde “Geziciler ‘Çevreciyiz’ deyip yaktılar-yıktılar. Yargı ise Türkiye’yi hedef alan en büyük terör kalkışmasını görmezden geldi” dedi.

Yeni Şafak “Akladılar” başlığıyla verdiği haberinde “Gezi ayaklanmasına ilişkin davada tartışmalı bir karar çıktı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, başta İstanbul olmak üzere birçok şehrin yakılıp yıkıldığı eylemleri organize eden Osman Kavala ile 8 arkadaşı hakkında beraat kararı verdi” dedi.

Türkiye gazetesi ise manşetten büyük bir fotoğrafla verdiği haberde “Yargıda Gezi Krizi” manşetini kullandı. “Mahkemeden vandallara beraat, başsavcıdan itiraz” üst başlığının kullanıldığı haberde “Ağaç bahanesiyle başlayıp FETÖ ve sol örgütlerin darbe girişimine dönüşen Gezi kalkışmasında kimse suçlu değilmiş! Tartışmalı karar istinafa taşınacak” denildi.

Akşam, Gezi Direnişine katılanlara “Vandal” diyerek “Hepiniz bu vandallığa ortaktınız” başlığını kullandı. Akşam, Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında Gezi’yi savunmasını haberleştirerek “Kılıçdaroğlu, 2013’te Taksim’i ateşe boğan Gezi olayını ‘aydınlanma hareketi’ diye niteledi, yanlısı medya da ‘hepimiz oradaydık’ dedi. Oysa Gezi arşivi vandallık ve terör işbirlikçiliğiyle dolu” dedi.

Diriliş Postası, “Gezicilere yargı desteği” manşetinde “Gezici Vandallara Türkiye’yi kaosa sürükleme icazeti verildi” dedi. Gazete, haberinde direnişe katılanları “darbeci” olarak niteledi.

DAYANIŞMA ÖN PLANA ÇIKTI

İktidar medyası Gezi Direnişini karalamaya çalışırken, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet ve Sözcü halkın taleplerini manşetlerine taşıdı. Evrensel “Dayanışmanın gücü Gezi’ye beraat”, BirGün “Davanız çöktü, düşlerimiz ayakta”, Cumhuriyet “Gezi Direnişi’ni kirletemezsiniz”, Sözcü “Aynı gün beraat etti, aynı gün gözaltına alındı” manşetleriyle çıktı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da petrol işçilerinin grevi 18'inci gününde

SONRAKİ HABER

Arjantin'de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki genç için "adalet" eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...