18 Şubat 2020 20:02
Son Güncellenme Tarihi: 19 Şubat 2020 14:45

Osman Kavala hakkında gözaltı kararı verilmesine tepki yağdı: Açıkça suç işleniyor

Osman Kavala hakkında beraat kararı verilmesinin hemen ardından başka bir soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilmesine tepki yağdı.

Fotoğraf: osmankavala.org

Paylaş

840 gündür cezaevinde bulunan Osman Kavala'nın Gezi davasından beraat kararı verilmesinin hemen ardından başka bir soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilmesine tepki yağdı.

EMEP GENEL BAŞKANI SELMA GÜRKAN: AÇIKÇA SUÇ İŞLENİYOR

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan sosyal medya hesabından “Osman Kavala'ya yeniden gözaltı kararının neresinden tutulsa dökülüyor. Gezi'den darbe çıkaramadık, Kavala'yı15 Temmuz'a bağlayalım demektir bu. İktidarın hesaplaşmayı kişiselleştirmesidir, kişisel husumettir ve açıkça suç işleniyor” diye yazdı.

HDP’Lİ MİTHAT SANCAR: DEVLET İÇİNDE KAVGA VAR

MA’ya konuşan HDP’li Mithat Sancar, “Demirtaş için de aynısı yapılmıştı dolayısıyla bu devletin içinde farklı kanatların çok sert bir mücadelesinin ya da kavgasının devam ettiğini gösteriyor. Demek ki devlet içinde hatta iktidarın içinde çok sert bir kavga var. Bu kurumları tahrip eden toplumda çatışma hatlarını, gerilim noktalarını derinleştiren çok tehlikeli bir durumdur. Dolasıyla bizim burada yapmamız gereken şey bu ciddi durumun farkında olmak ve ortak mücadeleyi daha da ileri taşımak” dedi.

Sancar, “Öyle anlaşılıyor ki bir kurgu var. Bütün tedbirler ya da hamleler hesaplanarak bu karar çıkarılmış muhtemelen savcılık aşaması da sonra mahkemeye sevk aşaması da planlanmış” diye konuştu.

HDP MYK Üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise, “Osman Kavala hakkında alınan karar, tüm demokrasi ve barış güçlerinin birlikte mücadele etme isteğini ve kararlılığını pekiştirmektedir. Tüm siyasi rehinelerin özgürlüklerine kavuşması için direnmeye devam edeceğiz. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

AHMET ŞIK: KAVALA KIYMETLİ BİR REHİNE

T24’e konuşan Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Kavala'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından 'kıymetli bir rehine' olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: 

Osman Bey bu devletin, bu davanın, iktidarın özellikle Batı'yla kurduğu ilişkiler konusunda Erdoğan açısından kıymetli bir rehineydi. Beraat kararı kesinleşmiş olsaydı, 'Erdoğan rejiminin hangi fidyenin karşılığında bu kararı aldırttığını' sormamız gerekiyordu. Karar açıklandığından beri bunu soruyordum, yanıtım yoktu. 

Ama Erdoğan’a rağmen verilmemiş olan beraat kararı, yargıdaki Pelikan örgütü diye tanımlanan örgüte rağmen verilmiş bu karardan şimdilik cayılmış görülüyor. Bu yargı üzerinden iktidar üzerindeki çatlağın ve çatışmanın büyüklüğüne dair de iyi bir emare. Her şeye rağmen Osman Kavala gibi çok fazla tutuklu, haksızlığa hukuksuzluğa uğramış, adlarını bile bilmediğimiz insanlar var. Her şeye rağmen bu gidişatın iktidar için iyi olmadığı kanaatinde kalmaya devam edeceğim. Kimse enseyi karartmasın, artık bu mafya rejimi 2020’yi bitiremeyecek."  

CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL: ERDOĞAN’IN MESELEYİ KAN DAVASINA DÖNÜŞTÜRDÜĞÜNÜN İSPATIDIR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı:

"Osman Kavala 'üst' kararı, Erdoğan'ın yargıyı hükümsüz kılmak için talimatla karar yazdıracak kadar meseleyi kan davasına dönüştürdüğünün ispatıdır.

"Kavala er ya da geç serbest kalacak, Gezi'deki ölümlere neden olanlar, yargıya talimat verenler er ya da geç yargılanacaktır."

KAFTANCIOĞLU: TÜM TOPLUMA YAPILMIŞ SAYILIR

Kaftancıoğlu ise, "Hukuksuzluğunuzda boğulacaksınız! Bir kişiye yapılmış haksızlık, tüm topluma yapılmış sayılır” ifadelerini kullandı.

KARAMOLLAOĞLU: TUTUKLAMA TAM BİR CEZAYA DÖNÜŞTÜ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ise “Gezi Davası'nda başta Osman Kavala olmak üzere verilen berat kararını umut verici olarak görüyordum, birdenbire farklı bir manzarayla karşılaştık. İnsanların sokağa dökülmeden hakkını adalet kurumları çatısı altında alabildiği bir Türkiye'nin inşa edilmesi bizim en büyük temennilerimizden biridir. Bir iddia var, o iddia boşa çıkarsa ve mahkemeler kendi beklentilerinden başka bir karar verirse bu sefer başka bir gerekçeyle gözaltına alınıp susturulacak. Bunu bir insanın hafızasının alması mümkün değil. Tutuklama sadece idari bir tedbirdir. Kaçma tehlikesi olan veya mevcut verileri bozma ve imha etme ihtimali bulunan insanlar tutuklanırlar. Tutuklama ceza değildir. Ama bugün artık görüyoruz ki tutuklama tam bir cezaya dönüştü" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gerçek eşitlik nerede?

SONRAKİ HABER

Deprem bir tek bize mi sınav?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...