18 Şubat 2020 19:49

Sakıncalı meslek: gazetecilik

"Sesimizi duyurmaya çalışan bu gazetelere her zaman olduğundan daha çok sahip çıkacağız, ipi bir adım daha önden omuzlayacağız."

Bilgi ağırlıktır | Fotoğraf: Özcan Yaman /Evrensel

Paylaş

Cihangir ÖZGÜR

Kocaeli

Türkiye’de dönemin iktidarı tarafından “sakıncalı” mesleklerden olan gazetecilik mesleğine aday bir gazetecilik öğrencisiyim. Bu satırları yazarken bile Türkiye Gazeteciler Sendikası TGS 21 Ocak’ta açıkladığı verilere göre 85 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde. Türkiye’de geçtiğimiz 5 ayda gazetecilere ve gazetelere uygulanan baskı ve korku politikaları artarak devam ediyor. Durum o kadar trajikomik bir hal aldı ki Evrensel gazetesi okurunun birden fazla gazete alması suç sayıldı. Gazetelerin yaptıkları haberler ile ilgili BİK sırf bir bahane bulmak adına kelime kelime haberleri inceleyip olmadık yerlerden cezalar uyguladı.

Son nokta, gazetecilerin cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Daire Başkanlığı tarafından basın kartlarının iptal edilmesidir. İktidarın basını ve medya organlarını kendi hegemonyası altına almaya çalıştığını açıkça görebiliriz. AKP iktidarının ekonomik kriz ve artan işsizlik nedeniyle kendi tabanı dâhil büyük bir hoşnutsuzluğun doğduğunu görüyor. Arkada bırakılan 18 yıllık geçmişi AKP iktidarının eğitim, kadın, çocuk, işçi hakları ve gaspları, iş cinayetleri, toplumsal kutuplaşma, sosyal hakların gaspı veya kısıtlanmasıyla doludur; bunların hoşnutsuzlukta katkısı büyüktür. Hizmet ettiği burjuva sınıfının sömürüsünün işleyişini devam etmesini isteyen iktidarın basına saldırmasını altında yatan en büyük neden bunların üstünü örtmeye çalışmasıdır.

Demirören Holding sahip olduğu gazetelerin satış tirajlarının yüksek görünmesi için yine kendisine bağlı farklı şirketlerce binlerce satın alınıyor. Bu sayede tiraj fazla gözüküyor ve BİK’ten binlerce TL ilan parası alıyor. Bütün bunlar herkes tarafından bilinirken üç maymunu oynayan BİK, Evrensel gazetesi okurlarının 3-5 gazete almasına dayanamayıp para cezaları kesiyor ambargo uyguluyor. Peki neden bunu yapıyorlar? Çok basit, iktidarlarına muhalif medyayı susturmak ve halkı aldatmak için.

DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALIYIZ

Bütün bu baskılara ve saldırıları alaşağı edebilmek için elbetteki biz geleceğin gazetecilerine, gazete okurlarına ve dönemin gazetecilerine önemli görevler düşmektedir; sesimizi duyurmaya çalışan bu gazetelere her zaman olduğundan daha çok sahip çıkacağız, ipi bir adım daha önden omuzlayacağız.

Örnek olarak gazetecilere karşı saldırılara, baskılara, son dönemdeki gazetecilik anlayışı üzerine neler düşündüğümüzü insanlara ulaştırmalıyız. Bizden görüşlerimizi almak isteyen gençliğin kürsüsü olan Genç Hayat dergisini yayınlayan Evrensel gazetesinin bir oku bir okut kampanyasına destek olmalıyız. Gazeteciler ise kendi haklarını savunabilecekleri meslek odaları, cemiyetler ve en önemlisi de sendikalarda bir araya gelerek haklarını aramalı ve tek bir vücut olarak mücadele etmelidir. Ancak o zaman gelen baskıları ve saldırıları bertaraf edebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilik öğrencileri mesleğine sahip çıkmalı

SONRAKİ HABER

Gerçek eşitlik nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...