15 Şubat 2020 17:30

Almanya'da Neonazilerle işbirliğine karşı düzenlenen mitinge 18 bin kişi katıldı

Almanya'da Neonazilerle işbirliği yapılması ve ırkçı-faşist AfD partisinin desteğiyle Başbakan Ramelow'un hükümetten düşürülmesine karşı Erfurt kentinde 18 bin kişinin katıldığı bir miting düzenlendi.

Fotoğraf: Hıdır Güyildar

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Erfurt/ALMANYA

Almanya’nın Thüringen eyaletinde 5 Şubat günü ırkçı-faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin desteğiyle Sol partili başbakan Bodo Ramelow’un hükümetten düşürülmesi, eyaletin başkenti Erfurt’ta yapılan büyük bir mitingle protesto edildi. Unteilbar (Bölünmeyiz) inisiyatifinin çağrısıyla “Bizimle değil” (Nicht mir uns) sloganıyla düzenlenen eyleme, organizatörlerin verdiği bilgiye göre 18 bin kişi katıldı.

Kent merkezinde bulunan Dom Katadrali’nin önündeki meydanda başlayan yürüyüş öncesinde yapılan konuşmalarda AfD’nin desteğiyle Hür Demokrat partili Thomas Kemmerich’in başbakan seçilmesi eleştirildi. Sendikalar, kiliseler ve sivil toplum örgütleri adına yapılan konuşmalarda, CDU ve FDp’nin AfD ile dolaylı ya da doğrudan koalisyon kurma planı eleştirildi.

Konuşmaların ardından kent içinde yapılan yürüyüş sırasında “Faşizme karşı birlikte mücadele” çağrısı yapıldı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve ona bağlı sendikaların eyleme güçlü katıldığı görüldü. Yine Sol parti ve Yeşiller de eylemde görünür haldeydi. Eylemin çağrıcıları arasında yer alan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu de (DİDF) eylemde yerini aldı. Kapanış mitinginde bir konuşma yapan DİDF Yönetim Kurulu üyesi Sadet Sönmez, “Nazilere karşı bugün anlamlı bir mesaj verdik. Eylemlerimiz bundan sonra da devam etmeli. Hem de sadece AfD ile sınırlamadan bütün Neonazilere karşı harekete geçmeliyiz” dedi.  

Eyalet hükümetinde yer alan Sosyal Demokrat partiden katılımın az olduğu görüldü. CDU ve FDp’den katılım ise olmadı. AfD’nin desteğiyle başbakanlıktan düşürülen Ramelow da eyleme katılmayanlar arasındaydı.

Farklı uluslardan ve inançlarsan insanların el ele faşizme karşı kent içinde yürümesinden sonra düzenlenen gösteri, muhafazakar CDU ve AfD’nin desteğiyle AfD’li Thomas Kemmerich’in başbakan seçilmesine karşı yapılan eyleme katılımın güçlü olması, önemli bir mesaj olarak değerlendirildi. Eylem sırasında güvenlik önlemlerinin az olması dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul KHK’liler Platformu: Yaşayan ölüler olmak istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Kartal'da gençler "Kanal değil İstanbul" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...