07 Şubat 2020 06:35

Almanya’da neonazilerin oylarıyla seçilen başkan 24 saat dolmadan istifa etti

Almanya’nın Thüringen eyaletinde ırkçı AfD’nin 22 oyuyla başbakan seçilen liberal Hür Demokrat Partili Thomas Kemmerich, tepkiler üzerine görevinden istifa etti.

Thomas L. Kemmerich | Fotoğraf: Sandro Halank/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Almanya’nın Thüringen eyaletinde önceki gün ırkçı ve faşist parti AfD’nin 22 oyuyla başbakan seçilen liberal Hür Demokrat Partili (FDP) Thomas Kemmerich, tepkiler üzerine 24 saat dolmadan görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Hem partisi FDP hem de CDU tarafından gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Kemmerich, FDP’nin mecliste güven oylaması yapılmasını isteyeceğini belirterek, yeni seçimlerin olacağını duyurdu. Kemmerich yaptığı açıklamada, “Demokratinin demokratik bir çoğunluğa ihtiyacı var. Şu an bu durum söz konusu değil”. Ancak Kemmerich, dün seçim sonucunu kabul ederek başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Öte yandan skandal oylama konusunda eleştirilerin hedefinde olan FDP Genel Başkanı Christian Lindner de parti yönetim kurulunda güven oylaması yapılacağını söyledi.

Kemmerich’in AfD, CDU ve FDP oylarıyla seçilmesi ülkede deprem etkisi yarattı. Pek çok kurum ve kuruluş  tepki gösterdi. Berlin, Hamburg ve Köln gibi kentlerde yüzlerce insanın katıldığı gösteriler düzenlendi.

Afrika kıtasını ziyaret eden Başbakan Angela Merkel, Güney Afrika’da "Demokrasi için kötü bir gün" diyerek tepki gösterdi.  diye de niteleyen Merkel, böylece erken seçim talebinde bulunanların yanında yer aldı.

Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri ve Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de seçim öncesi sadece kendi parti teşkilatını değil, başbakan seçilen Thomas Kemmerich'in partisi FDP’yi de uyardığını açıkladı. Seçimlerden önce Pazartesi günü akşamı Kemmerich’in üçüncü turda aday olmasına Lindner’in yeşil ışık yaktığı ileri sürülüyor.

Irkçıların desteğiyle seçilmesi engellenen Sol Partili Bodo Ramelow, yapılacak seçimlerde yeniden başbakan adayı olduğunu söyledi.

HAMBURG’DA PROTESTO

Thüringen'deki hükümet seçimlerden sonra, ülke çapında protestolar gerçekleşti. Berlin ve Thüringen'in başkenti Erfurt'ta olduğu gibi, Hamburg'da bir gösteri yapıldı. Antifaşistler ve otonom gruplar çarşamba günü saat 19:00'dan itibaren spontane yürüyüş çağrısı yaptı. AfD ve CDU'nun parlamento bürolarının bulunduğu yerden, FDP'nin Hopfenmarkt’taki merkezine kadar yürüyüş yapıldı. Eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Geniş kesimlerin gösteriye katılması dikkat çekti. Yürüyüş FDP merkezi önünde saat 20.15'te yapılan mitingin ardından sona erdi. (Köln/EVRENSEL)


FDP İLE AfD ORTAKLIĞINA TEPKİLER DİNMİYOR

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Göçmen ve İslam karşıtlığı temeli üzerinden kapitalist sistemden kaynaklı birçok sorunu suiistimal ederek güç toplayan ırkçı AfD partisi Almanya’da gündem olmaya devam ediyor.

Zar zor % 5 alarak eyalet parlamentosuna giren Hür Demokrat Partisi (FDP) lideri Thomas Kemmerich’in, ırkçı AfD’nin desteğiyle Thüringen eyaletine başkan seçilmesi üzerine Almanya’nın değişik şehirlerinde binlerce kişinin katıldığı protesto zincirleri başladı.

FDP İÇİN KARA BİR GÜN

Baden-Württemberg eyaleti FDP merkezi önünde protesto mitingi gerçekleşti. Perşembe akşam saat 17 de başlayan protesto mitingine yüzlerce kişi katıldı.

UFA sineması bitişiğindeki binada bulunan FDP merkezinin lambaları mitingin başlamasıyla karartıldı. FDP’liler yukardan mitingi izlediler.

HEP BİRLİKTE FAŞİZME KARŞIYIZ

Stuttgart sağa karşı birlik platformunun çağrısıyla düzenlenen mitinge Kamu emekçileri sendikası ver.di destek verdi.

Mitingde yapılan konuşmalarda ırkçılık sert bir dille eleştirilerek, faşizm bir düşünce değil insanlık suçudur denildi. AfD nin 25 Nisan ‘a Offenburg şehrinde yapacağı parti kongresine karşı harekete geçmeliyiz denildi.

Miting yaşasın enternasyonal dayanışma ve faşizme karşı omuz omuza sloganıyla son buldu.

HÜKÜMETLER IRKÇILIĞA DESTEK VERİYOR

Demokratik kurum ve kuruluşlar, sendikalar uzun yıllardır faşist örgüt ve propagandanın yasaklanmasının mücadelesini veriyor. Ancak hükümetler tam aksine sözde demokrasi adına ırkçı partilere devlet desteğini dahi sunmaktan geri durmuyor.

Ülke genelinde tepkilerin yoğun olması üzerine FDP’li başbakan Thomas Kemmerich daha 24 saat dolmadan istifa etmek zorunda kaldı. Böylece tarihe şaibeli ve bir günlük başkan olarak geçti ve bu olay FDP’nin alnında kara bir leke olarak kaldı.

ÖNCEKİ HABER

SGK, emekliyken kamuda çalışan öğretmenden maaşını geri istedi

SONRAKİ HABER

Iowa'da Demokratların ön seçimi: Buttigieg ile Sanders yarışı başa baş tamamladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...