05 Şubat 2020 12:42

Almanya tarihinde ilk: Thüringen’de sol hükümet faşistlerin desteğiyle devrildi

Federal Almanya tarihinde ilk kez bir eyalette aşırı sağcı, faşist AfD’nin desteğiyle eyalet hükümeti başkanı seçildi.

Thomas L. Kemmerich | Fotoğraf: Sandro Halank/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

YÜCEL ÖZDEMİR
Köln

Doğu Almanya’da bulunan Thüringen eyaletinde 27 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinden sonra başlayan eyalet hükümeti kurma görüşmeleri sürprizle sonuçlandı.

Daha önce Sol Partili Bodo Romalow’un başkanlığında kurulan sol hükümet seçimlerde salt çoğunluğu kaybetmişti. Sol Parti seçimlerde birinci olurken, aşırı sağcı/faşist parti Almanya için Alternatif (AfD) ikinci olmuştu.

Sol Parti, SPD ve Yeşiller partisi arasında azınlık hükümetinin kurulması için yapılan görüşmelerin tamamlanması üzerine parlamentoda başkanlık için yapılan seçimler sürpriz şekilde sonuçlandı.

90 milletvekilinin bulunduğu eyalet parlamentosunda Sol Parti Bodo Ramelow, liberal Hür Demokrat Partili (FDP) Thomas Kemmerich ve AfD’nin aday gösterdiği Christop Kindervater hükümet başkanlığı için aday oldu. Hristiyan Birlik Partisi (CDU), AfD’nin desteğiyle başkan seçilmesini istemediği için aday göstermedi.

İlk iki turda hiçbir aday salt çoğunluk olan 46 oyu almaz iken, üçüncü turda sürpriz şekilde Kemmerich FDP, CDU ve AfD’nin oylarıyla başkan seçildi.

İLK KEZ BİR EYALETTE AŞIRI SAĞCILAR BAŞKANLIĞI ALDI

Yapılan oylamada Ramelow 44, Kemmerich 45 oy aldı. Bir milletvekili de çekimser oy verdi. AfD’nin adayı Kindervater ise sıfır oy aldı. Kemmich, seçim sonucunu kabul ettiğini belirterek, yemin etti ve göreve başladı. Böylece Federal Almanya tarihinde ilk kez bir eyalette aşırı sağcı, faşist AfD’nin desteğiyle başkan seçilmiş oldu. Thüringen AfD’nin başkanı Böjn Höcke, parti içindeki en radikal sağcı kesimi temsil ediyor.

Sol Parti, SPD ve Yeşiller’den milletvekilleri, Kemmerich’in faşistlerin oylarıyla başkanlık koltuğuna oturduğunu söylediler. Seçimlerde Sol Parti yüzde 30, AfD yüzde 23,4, CDU yüzde 21,7, SPD yüzde 8,5, Yeşiller yüzde 5,2, FDP yüzde 5 oy almıştı. Kıl payıyla parlamentoya girmeyi başaran FDP’nin beş milletvekili bulunuyor.

Kemmerich’in başkan seçildikten sonra yerel kabineyi oluşturması bekleniyordu. Bakanların çoğunun CDU’dan olacağı tahmin ediliyor. AfD’nin önümüzdeki dönemde dışarıdan CDU-FDP azınlık hükümetine destek vermesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

CHP’den kanun teklifi: "FETÖ"cü hakim ve savcıların baktığı davalar yeniden görülsün

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Edebiyat Evi açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...