13 Şubat 2020 11:21

CHP'li Murat Bakan'dan Çaltılıdere sulak alanına "yat imalat tesisine" tepki

Çaltılıdere sulak alanına Yat İmalat Yeri Projesi yapılmak isteniyor. CHP Milletvekili Murat Bakan, sulak alanların korunmasının kanuni bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Fotoğraf: CHP Basın Bürosu

Reklam

İzmir’in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 91 hektar büyüklüğündeki Çaltılıdere sulak alanı, 2017 yılında oy çokluğuyla alınan bir karar ile sulak alan olmaktan çıkarıldı. Yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan Aliağa’da yat ve teknelerin yapımı, bakımları ve diğer ihtiyaçların temini için yapılmak istenen ‘Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’nin yapımı, bu karar gerekçe gösterilerek başladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “10 yıldır buraya bu projeyi yapmak istiyorlar. Hukuki dayanağını oluşturup harekete geçtiler. Önce sulak alanı hukuksuzca ‘sulak alan’ olmaktan çıkardılar. Ardından bu bölgede yapılmak istenen proje için harekete geçtiler. Bu proje yarattıkları fiili duruma hukuki kılıf uydurmalarının bir örneğidir” dedi. Alınan alelacele kararlarla sulak alan olmaktan çıkarıldığını hatırlatan Bakan, ardından proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alındığını söyledi.

"SULAK ALANLARIN EKOLOJİK DENGELERİNİN KORUNMASI ESASTIR"

Sulak alanların korunmasının kanuni bir zorunluluk olduğunu belirten Bakan, "Biyolojik çeşitliliği barındıran en önemli ekosistemlerden biri olan sulak alanların korunmasının gerekli olduğu, sulak alanların koruma ve kullanım esaslarını belirleyen planlama aşamasında ilgili diğer kurumlarla birlikte çalışılması gerektiği kanunlarımızla ortaya koyulmuştur. Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz” dedi.

YATIRIM BEDELİNİN 150 MİLYON AVRO OLARAK AÇIKLANDI

Çaltılıdere Yat ve Tekne İmalat Tesisi projesini yapacak olan İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK)’in resmi internet sitesinde; Aliağa’nın Çaltılıdere köyü mevkii Hacı Ahmet Koyu’nda, 200 dönümlük yerin yat inşa ve çekek alanı olarak belirlendiği, projenin 3.5 yıl içinde biteceğinin planlandığı, yatırım bedelinin 150 milyon avro, proje alanının ise 1.2 milyon metrekare olduğu duyuruldu. YATEK, proje duyurusunda “En az 86 adet imalathane inşa edilecek olup, 15.000 kişi istihdam edilecektir. Çalışan ve çevre halkının hizmetine sunulmak üzere tekne bağlama yerleri, cami, futbol sahası, oyun parkı proje kapsamında inşa edilecektir” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

 

Reklam