13 Şubat 2020 10:38

Gazeteci Deniz Yücel hakkında 15 yıl 3 ay hapis cezası istendi

Gazeteci Deniz Yücel'in yargılandığı davada mütalaasını sunan savcı, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamalarından 15 yıl 3 ay hapis cezası istedi.

Gazeteci Deniz Yücel | Fotoğraf: Harald Krichel/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Almanya'da yaşayan ve Türkiye'de 1 yıl iddianame dahi hazırlanmadan cezaevinde tutulan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in yargılandığı davada savcı matalaasını hazırladı. Yücel'e "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamalarını yönelten savcı, 2 yıl 3 aydan 15 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep etti.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmenin ardından tahliye edilen ve Almanya'ya dönen Deniz Yücel'i avukatı Veysel Ok temsil etti.

Duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu söyledi. Mütalaada, Yücel'in "PKK propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 3 aydan 11 yıl 3 aya, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteni. "FETÖ/PDY propagandası yapmak" suçundan ise suçun maddi unsurları oluşmadığı için beraatine karar verilmesi talep edildi.

Sanık Yücel'in avukatı Veysel Ok, esasa ilişkin savunma yapmaları için süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, duruşmayı 2 Nisan'a erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, Yücel tutuklandıktan 1 yıl sonra hazırlanan iddianamede, Yücel'in muhabir olarak görev yaptığı Die Welt gazetesinde, farklı tarihteki haber ve yazılarında, "terör örgütü propagandası yapma" ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarını işlediği öne sürülüyor.

İddianamede, Yücel'in, bu suçlardan 4 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianameyi kabul eden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat'ta hazırladığı tensiple Yücel'in tahliyesine karar vermişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İrlanda Sivil Haklar Derneği Başkanı Jim Curran: İrlanda'nın birliği artık kaçınılmaz

SONRAKİ HABER

AYM'den bankacılık ve toplu taşımada grev ertelemeye iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa