13 Şubat 2020 08:14

Van’ın hastanelerinde mülteci gerçeği: Soğuktan donan el ve ayak parmakları kesilecek

Saatlerce yürüyerek Van Çaldıran sınırından geçen mültecinin el ve ayak parmakları soğuktan dondu. Genç mültecinin el ve ayak parmakları kesilecek…

Sınırdan geçerken soğuktan el ve ayak parmakları donan mülteciler

Fotoğraf: MA

Paylaş

Adnan BİLEN

Pakistan, Afganistan ve İran’dan Türkiye’ye geçiş yapan mültecilerin yaşadığı dram kış aylarında daha da derinleşiyor. Her yıl İran’dan Van’ın Başkale, Çaldıran ve Özalp ilçelerine geçiş yapan mültecilerin birçoğu, sınır hattında ya donarak ya da açlıktan yaşamını yitiriyor. Sınırdan geçmeyi başaran kimi mülteciler ise, soğuktan dolayı el ve ayaklarını kaybediyor. Sınırda yaşamını yitiren çoğu mültecinin cenazesi ya karın erimesiyle ortaya çıkıyor ya da hiç bulunamıyor. “Umuda yolculuk” olarak çıktıkları yolda kar, fırtına ve tipiye yakalanan mülteciler, aynı zamanda insan tacirlerinin hedefinde.

HER GÜN YENİ BİR TRAJEDİ

Son bir haftadır sınırda yaşananlar aynı zamanda mültecilerin yaşadıklarının özeti niteliğinde. Çaldıran'da donarak yaşamını yitirdiği tahmin edilen 13 göçmenle aynı kafilede sağ kurtulan Afgan bir göçmene önceki gün, “İran’dan 300 kişilik bir grupla çıktık ama yolda gözlerimizin önünde 40 arkadaşımızı kaybettik” sözleri, yaşanan trajediyi gösteriyor. Halen fırtınanın devam ettiği sınır hattında öldükleri tahmin edilen 40 mülteciye ulaşılamazken, insan kaçaklarının cenazelerin bulunması için ailelerden fidye istemesi vicdani çöküntüyü ortaya koyuyor.

ÇOCUKLARIYLA BİLİNMEZ BİR ROTAYA SÜREKLENDİLER

Kısa bir süre önce, 5’i Pakistan, 5’i ise Afganistanlı mültecinin yaşadıkları, dramın ne kadar korkutucu bir boyuta ulaştığını bize gösteriyor. Yaşları 3 ila 5 arasında değişen üç çocuklarıyla birlikte yola düşen Afganlı aile, insan ticareti yapan kaçakçılar tarafından Van sınırına bırakılıyor. Kar ve tipi nedeniyle nerede olduklarını ve nereye gideceklerini bilmeyen aile, çocuklarıyla bilinmez bir rotaya giriyor. Saatler süren bir yolculuktan sonra sınırda bulanan bir köye ulaşan aile donmaktan son anda kurtuluyor. Köyde bulanan yurttaşların yardımıyla hastaneye gönderilen ailenin fertleri, hemen tedavi altına alınıyor. Hastanede bulunan ailenin iki çocuğunun el ve ayak parmaklarında soğuktan dolayı yanık, sinir zedelenmesi oluşurken, bir çocuk ise yaşayama riski taşıyor. Anne sağlığını korurken, babanın el ve ayak parmaklarında soğuktan dolayı oluşan derin yanıklar var.

ACI VE TRAJEDİNİN FOTOĞRAFI...

Yine, aynı gün farklı bir noktadan Van’a giriş yapan 2 Pakistanlı genç, sınıra kendi imkanlarıyla geliyor. Ancak, 2’si de diğer aile gibi yollarını kaybediyor. Tam 45 saat boyunca yürüyen iki genç sınırda bulunan bir yola ulaşıyor. Yolda bekleyen 2 genç birbirlerine sarılarak adeta ölümü bekliyor. Tam donmak üzere iken bir köy minibüsü yoldan geçiyor ve 2 genci alarak hastaneye ulaştırıyor. Hastanede tedavi altına alınan 2 gencin el ve ayak parmaklarında ciddi hasarlar meydana geliyor. Yapılan tetkiklerin ardından 2 gencin el parmaklarının işlevlerini tamamen yitirdiği belirlenerek, el parmaklarının kesilmesine karar veriliyor. 2 mülteci de ameliyata alınmasını bekliyor.

EL VE AYAK PARMAKLARI KESİLECEK 

Aynı gün farklı bir grupla yine Çaldıran sınırına bırakılan başka Afgan bir genç de diğer arkadaşları gibi insan tacirleri tarafından sınır hattına bırakıldı. Saatlerce yürüdükten sona bir köye ulaşan genç, donmaktan son anda kurtarılmış. El ve ayak parmakları soğuktan donan mülteci genç, köylülerin yardımıyla hastaneye ulaştırılıyor. Günlerdir hastanede tedavi gören mülteci gencin iki el parmakları da ameliyatla kesilecek.

Ayrıca ayak parmaklarında oluşan yanıklardan dolayı uzun süreli bir tedavi süreci yaşayacak. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yalova Belediyesi Başkan Yardımcısı Halit Güleç yolsuzluk soruşturmasında tutuklandı

SONRAKİ HABER

Meclis'te 'Ahlat'a Saray' tartışması: Kaçak sarayın yapımına devam edilmesi maddesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...