12 Şubat 2020 10:43

İris Gölü'ndeki suyu boşaltmak için açılan kanallar kapatıldı: Yaşayan bir göl olsun

Karaburun Yarımadası'nın tek sulak alanı olan İris Gölü'ndeki suyu boşaltmak için açılan kanallar kapatıldı.

Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi

Reklam

Özer AKDEMİR

Kanallar açılarak kurutulmak istenen İris Gölü'nün korunmasına dönük bir adım daha atıldı. Karaburun Yarımadası'nın tek sulak alanı olan İris Gölü'ndeki suyu boşaltmak için açılan kanallar kapatıldı.

1978'DE KURUTULUP PARSELLENMİŞ!

Karaburun Belediyesi İris Gölü'nü kurutmak için açılan su kanallarını kapattı. Yarımadanın tek sulak alanı olan İris Gölü'nün suyu 1978'de ilgili kurumların göz yumması sonrası göl tabanına açılan kanallarla boşaltılmıştı. Gölün kurutulmasının ardından bölgede kadastral parselasyon yapılarak göl özel mülkiyete geçirilmişti. O günden bu yana doğa kurutulan sulak alanı tekrar göl haline getirirken, geçtiğimiz yılın kasım ayında göl tekrar kanallar açılarak kurutulmak istenmişti. Karaburun Kent Konseyi'ne yapılan 23 Kasım 2019 tarihinde Karaburun Yarımadası’nın Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alan yarımadanın tek sulak alanı olan İris Gölü’ne kepçe ile girildiği ihbarı sonrası konu ilgili devlet kurumlarına iletilmişti.

GÖL ALANI ARSA, SAZLIKLAR DA GÜBRE YAPILACAKTI!

Yapılan incelemede gölün suyunun kanallar açılarak kurtulmak istendiği, içindeki sazlıkların da toplanarak organik gübre yapılacağı ortaya çıkmıştı. Kent Konseyinin ve yurttaşların tepkileri sonrası gölün suyunun boşaltılması işlemi durdurulurken, içeriğinde bölge ile ilgili yapılmış akademik araştırmaların da yer aldığı dilekçeler ilgili kurumlarla paylaşılarak İris Gölü’nün Milli Parklar ve Sulak Alanlar Kanunu kapsamına alınması istendi. Dilekçelerde İris Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasının sağlanması için ayrıca, yaban hayatı popülasyonu yönünden incelenmesi ve koruma altına alınması gereken türler ile ilgili bir çalışma yapılarak koruma altına alınması, çevresindeki mümkün olan en geniş alanın tampon bölge olarak tanımlanması, bölgenin acele kamulaştırılması ve tahliye kanalının göle bağlanan kısmının kapatılması taleplerine de yer verilmişti.

SU KANALLARI KAPATILDI

Bu dilekçeler ve tepkilerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Bölge Komisyonu 20 Aralık 2019 tarihinde toplanarak gölde açılan kanalların ivedilikle kapatılması kararını aldı. Komisyon ayrıca Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun ihlali suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda da bulunmuş, alanın Karaburun Kaymakamlığı ve Karaburun Belediye Başkanlığınca eski haline getirtilmesine oy birliğiyle karar vermişti. Önceki gün Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve Karaburun Kent Konseyi Başkanı Goncagül Karaağaç Ekici'nin de yer aldığı çalışmada göle açılan kanallar kapatıldı.  

ÜLKEMİZİN DOĞAL MÜZELERİNDEN BİRİ

Karaburun Kent Konseyi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada "İris Gölü, ülkemizin doğal müzelerinden biri olarak kabul edilmeli ve yaşayan göllerinden biri olarak korunmalıdır. Gelinen aşamada konuyla ilgili bölgede acele kamulaştırma işleminin ivedilikle yapılması ve İris Gölü’nün Milli Parklar ve Sulak Alanlar kapsamında değerlendirilerek koruma kararının acilen çıkması talep ediyoruz" denildi.

Reklam