12 Şubat 2020 00:38

İşsizlik ve borç kıskacı ölüme sürükledi

"Çocuklarım aç, iş istiyorum" diyerek yaşamına son veren Adem Yarıcı'nın yaşamı işsizlik ve borç ile ile geçti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Alperen DEMİR
Mesut BAYLAV
Hatay

Hatay Valiliği önünde, "Çocuklarım aç, iş istiyorum" diyerek kendini yakan Adem Yarıcı’nın yaşamı işsizlik ve borç ile geçti. Valilik önünde yaşamına son veren 42 yaşındaki Yarıcı inşaatlarda boyacılık yaparak 3 çocuğuna bakmaya çalışıyordu. Yarıcı’nın ailesi ve arkadaşları, Yarıcı’nın borç ve işsizlik kıskacında kalması, iş için gittiği kapıların yüzüne kapanması nedeniyle ölüme sürüklendiğini söyledi.

UZUN ZAMANDIR İŞSİZDİ, KAPILAR SURATINA KAPANDI

Hatay’ın Emek Mahallesi’ndeki taziye evine gittiğimizde mahalle halkının çeşitli ihtiyaçları gidermek için çaba sarffettiğini görüyoruz. Yarıcı’nın ağabeyi Faris Yarıcı, kardeşi Adem Yarıcı’nın uzun zamandır iş bulamadığını, sürekli valiliğe ve belediyeye başvurular yaptığını ancak olumsuz geri dönüşler aldığını anlattı. Yarıcı’nın, inşaatta boyacılık yaptığı için özellikle kış aylarında işsiz kaldığını aktarırken bu süreçte eşi ile olan ilişkisinin de bozulduğunu aktardı. Mahalleliler ise Yarıcı’nın bir süredir evsiz kaldığı için dükkanda kaldığını söyledi.

KOLA ALMAK İÇİN BORÇ ALMIŞ

Adem Yarıcı’nın arkadaşı olduğunu söyleyen Özgür isimli işçi de, “Gittiği bütün kapılar suratına kapanınca son zamanlarda daha kötü oldu” dedi. Mehmet isimli bir başka işçi arkadaşı, “Adam çocuğuna doğum gününde kola almak için borç alır mı? Sırf çocuklar sevinsin diye. Alıyor işte. Nerelere gelmişiz” dedi. Kendisi de sürekli iş başvuruları yaptığından bahsediyor: “İŞKUR’a gittim, o kadar masa var içeride ama iş yok. Dayın varsa işe alırlar yoksa açlıktan ölürsün.”

HATAYLILAR: YAŞAMAK ÇOK ZOR

Yarıcı'nın ölümünün ardından Hataylılarla konuşuyoruz. Girdiğimiz bir fotoğrafçı dükkanında konuştuğumuz Esnaf Aynur Büyükaçık, “Bu koşullarda nasıl sağlıklı kalalım? Geçinmek mümkün değil. Yaşamak dahi çok zor. Bakın esnafın hali ortada, dükkanlar bomboş” dedi. AKP’li meclis üyesinin “Kimse açlıktan kendini yakmaz, böyle ucuz siyasi manevraları millet yemez” sözlerine tepki gösteren Büyükaçık, “İktidar kriz yokmuş gibi davranıyor, gelip asgari ücret ile geçinsinler görelim. İntihar eden adam kim bilir kaç yere başvurdu da olumsuz dönüş aldı” diye konuştu. Altı yıldır evli olduğunu ancak geçinemediği için çocuk yapmayı düşünmediğini ifade eden Büyükaçık, “Babam öldüğünde altı kız kardeş ve annem bir başımıza kaldık, hiçbir devlet görevlisi gelip durumumuzu sormadı. Annem çalışmasaydı belki biz de intiharın eşiğine gelecektik” dedi.

"YÖNETENLERİN UMRUNDA DEĞİL"

Bir kahvede görüştüğümüz ismini vermek istemeyen emekli bir yurttaş Hatay’ın işsizliğin yoğun olduğu şehirlerden biri olduğunu söyleyerek, “İşsizliğin getirdiği boyutlar çok fazla. Kendini yakan insan sadece bir tanesi. İnsanlar aç yatıyor; hırsızlık mı yapsın, onu da yapmayınca ibret olsun diye canına kıyıyor ama bizi yönetenlerin umrunda değil” dedi. Valiliğin ‘intihar psikolojik’ açıklamasını ise, “Vali dediğin toplumun valisi olmalı, ancak valiler iktidar ne derse onu yapıyor. Deprem oluyor, hükümet doğal afet diyor, maden kazası oluyor fıtrat diyor, senin işin tedbir alıp ölümü azaltmak olmalı” ifadeleriyle yorumladı.

Görüştüğümüz bir diğer yurttaş Özgür Şahutoğlu ise “Türkiye’de yaşayan vatandaşlar inanılmaz zor durumda. Bizim gördüklerimiz birkaçı. Niceleri var. Halk olarak elimizden geleni yapıyoruz, çevremizde yardımlaşma dayanışma çok fazla. Ancak elbette ki yeterli olmuyor. Elbette ki biz toplum olarak duyarlı olmalıyız” dedi. İktidarın bu konuya ciddi olarak eğilmesi gerektiğini dile getiren Şahutoğlu, “Ekonomi çöküyor, çocuklarımız aç. İktidarın Suriye politikası da bu bölgede işssizliği arttırdı. Eskiden yapılabilen ticaret artık yapılamıyor. Ecevit zamanında yazar kasa atılmıştı, haklı bir tepkiydi. Günümüzde insanlar kendini öldürüyor. Bu iktidar kendi dönemi haricinde olan şeyleri çok iyi kullanıyor. Ancak kendi iktidarında yaşananları fıtrata, dine, kadere bağlıyor” dedi. Şahutoğlu iktidarın istifa etmesi gerektiğini düşünüyor.

Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Mithat Kaynak da bir açıklama yayımlayarak yaşanan intiharla ilgili iktidarın sorumluluğuna dikkat çekti. Enflasyon artışı, faiz, kur politikaları, halk için yeterli bir bütçenin ayrılmamasının daha büyük bir yoksulluğun ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen Kaynak “Çocuğuna okul kıyafeti alamadığı ya da elektrik faturasını ödeyemediği için insanlarımız intihara sürüklenmektedir” dedi. Kaynak, sefalet düzeninden kurtulmanın tek yolunun işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesini daha fazla büyütmekten geçtiğini ifade etti.

Emek Partisi Hatay İl Örgütü yaşanan intihar ile ilgili hazırladığı bildirileri işçi ve emekçilere ulaştırıyor. “İntiharın Sorumlusu İktidarın Politikaları ve Kapitalizmdir” başlığı ile dağıtılan bildirilerde gidişatın karşısında örgütlü mücadele etmek gerektiği vurgulanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Mektup | Sendikacının insafına güvenerek, patronun ağzına bakarak bir yere varamayız

SONRAKİ HABER

İTÜ’de cezalara karşı dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...