11 Şubat 2020 11:10

Pervin Buldan: Türkiye derhal Suriye'den elini çekmelidir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Türkiye derhal Suriye'den elini çekmelidir. Suriye, Suriye halklarının iradesine teslim edilmelidir" dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Buldan, "Türkiye derhal Suriye'den elini çekmelidir. Suriye, Suriye halklarının iradesine teslim edilmelidir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, İdlib’de süren gerginliğe ilişkin, "Kayıplar konusunda uyardık bizi dinlemediler. Türkiye derhal Suriye’den elini çekmelidir. Kayıpların sorumlusu tezkereye 'evet' diyenlerdir. Çözümsüzlüğü dayatanlardır" dedi. Buldan, Van’ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan çığ felaketinde ve yine Van'da yaşamını yitiren mültecileri anarak konuşmasına başladı. Çığ felaketinde yaşanan tedbirsizliklere değinen Buldan, "Ne yazık ki doğal afetler zamanında gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle gerek Elazığ depreminde gerekse de çığ felaketinde ve uçak kazasında yaşandığı gibi faciaya dönüşerek can almaya devam ediyor. Bahçesaray’da onlarca insanımızın hayatını kaybetmesinin nedeni çığ değil, çığa karşı gerekli önlemlerin zamanında alınmamış olmasıdır” diye belirtti.

"AKP KILINI KIPIRDATMIYOR"

Bahçesaray'da neredeyse her kış çığ düştüğünü ve zamanında gerekli tedbirlerin alınmadığını ifade eden Buldan, o bölgede en az 10 kar tünelinin yapılaması gerekirken bunun bir türlü yapılmadığını, Bahçesaray'da sadece bir tane kar tünelinin bulunduğunu ancak onun da çığ riskinin en az olduğu yerde olduğunu söyledi. Buldan, "Ahlat'a saray yapmak için Meclisten kanun çıkarmaya çalışan, İstanbul'a rant kanalı yapmak için seferber olan, her yere kalekol ve güvenlik barajı yapan AKP iktidarı, vatandaşlarımızın hayatı söz konusu olduğunda ise kılını kıpırdatmıyor" diye konuştu.

Buldan, özellikle ikinci çığın yaşanmasının ciddi bir biçimde araştırılması, soruşturulması ve sorumlularının mutlaka açığa çıkarılması gerektiğini ifade etti.

"TOKİ PAZARLAMASI YAPTI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırıkkale ziyaretine değinen Buldan, "İnsanlar çığ altındayken AKP Genel Başkanı yine bizleri şaşırtmadı. Sanki hiçbir şey olmamış gibi aynı saatte Kırıkkale'de insanları toplayıp miting yaptı. Mitingde keyif çayı dağıttı ve TOKİ pazarlaması yaptığını hepimiz gördük. Buradan diyoruz ki, Allah bunlara birazcık vicdan, izan, utanma duygusu versin" dedi.

"SOSYAL MEDYA ÇÖPLÜK DEĞİLDİR"

Gezi eylemlerinin "ezilen yoksul halkların demokratik bir direnişi" olduğunu ifade eden Buldan, "Toplumun adalet ve özgürlük talebiydi. Demokrasi tarihinin yüz akıydı. Hakkari ile Edirne'nin buluştuğu yerdi. Gezi, Cizre'den İzmir'e kurulan bir köprü olmuştu. Bugün yargılamaya çalıştıkları aslında halklar, Türkiye'nin demokratik toplumsal muhalefetidir. İşte Gezi davasıyla halklar arası köprüyü de yıkmaya çalıştıklarını bir keza daha görüyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyayı hedef alan açıklamalarını anımsatan Buldan, "Sosyal medya çöplük değildir. Kirlilikten eğer söz edilecekse AKP ve saray trollerinin yarattığı çöplüklerden bahsedilmelidir. Çöplüğü yaratan sizin trollerinizdir. Tabii bir de suç olmalı diyerek sosyal medya kullanıcılarını tehdit etmekten de geri kalmadığını bir kez daha görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Gezi eylemlerine ilişkin açılan davanın duruşmasına katılım çağrısı yapan Buldan, "Gezi davasını açanlar cemaatin savcılarıydı. Davayı sürdüren ve müebbet hapis isteyenler ise şu an AKP'nin savcılarıdır" dedi.

"FETÖ'NÜN SİYASİ AYAĞI AKP'DİR"

Son günlerde FETÖ'nün siyasi ayağının bir kez daha tartışılmaya başlandığını anımsatan Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İktidar ayak oyunlarıyla siyasi ayak olduğu gerçeğini gizlemeye çalışmaktadır. İstedikleri kadar reddetsinler, FETÖ'nün siyasi ayağı, kolu, beyni de AKP'dir, AKP iktidarıdır. Bunların hepsi dava arkadaşlarıdır. Dava arkadaşlıkları, sevgili Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ davasında devam ediyor. Bunların dava arkadaşlıkları, Kürt kentlerinin yakılıp, yıkılmasında devam ediyor. Darbenin, cemaatin siyasi ayağının araştırılması için Meclis'te grubumuzun defalarca araştırma önergesi vermesine rağmen bu önergeler, AKP-MHP çoğunluğuyla reddediliyor. Siyasi ayak ortaya çıkmasın istiyorlar.

Bunların hepsi suç ortakları ve birbirinin suçlarını biliyorlar, saklamaya çalışıyorlar. Aralarında bazen çıkar çatışması olabilir ama bunların hepsi birdir, aynıdır, aynı zihniyete sahiptir. FETÖ'nün siyasi ayağı değilseniz cemaat savcılarının açtığı Ergenekon davalarını bir bir düşürürken KCK davalarını neden düşürmediğinizi buradan size sormak isteriz. Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer tüm arkadaşlarımız FETÖ ile AKP ortak kumpasıyla şu anda cezaevlerinde rehin olarak tutuluyorlar. Cemaat savcılarının uyduruk fezlekeleriyle dokunulmazlıklarımızı kaldıran yine bunlardır."

"TÜRKİYE SURİYE'DEN ELİNİ ÇEKMELİDİR"

İdlib'de yaşanan gelişmelere değinen Buldan, "İdlib'de dün yeniden kayıp haberlerinin geldiğine hep birlikte tanıklık ettik. AKP-MHP ittifakının iktidar hesapları nedeniyle özellikle Suriye'den cenazelerin gelmeye devam etmesi hepimizi derinden üzmüş, yaralamıştır." dedi.

İdlib'de hayatını kaybeden askerleri anan Buldan, Suriye tezkeresine karşı çıkarken bu sonuçları öngördüklerini, iktidarı uyardıklarını ancak kendilerinin dinlenmediğini söyledi. Buldan, "Kayıpların sorumlusu tezkereye 'evet' diyenlerdir. TBMM Genel Kurulunda yapılan tezkere görüşmelerinde çatışmaya ve savaşa karşı çıkmayanlardır. Türkiye derhal Suriye'den elini çekmelidir. Suriye, Suriye halklarının iradesine teslim edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Buldan, 23 Şubat'ta gerçekleştirilecek HDP 4. Olağan Kongresine katılım çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yalova'da taş ocağı kapasite artırımına köylülerden tepki

SONRAKİ HABER

Metal işçileri: DİSK Genel Kurulu, "söz, karar tabanın" sözünün hakkını vermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...