11 Şubat 2020 09:46
Son Güncellenme Tarihi: 11 Şubat 2020 17:08

CHP'nin Meclise sunduğu İdlib önergesi reddedildi

CHP Grup Başkanvekillerinin İdlib'de yaşanan son gelişmelere dair Mecliste genel görüşme gerçekleştirilmesi yönündeki talebi diğer partilerin milletvekilleri tarafından reddedildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisinin İdlib'de yaşanan gelişmelerin görüşülmesi ve bölgedeki askerlerin durumuna ilişkin güvenlik önlemlerinin değerlendirilmesi için hazırladığı önerisi TBMM Genel Kurulunda reddedildi.

CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç ve Engin Altay, İdlib'de yaşanan son gelişmeler için Mecliste genel görüşme talep etmişlerdi.

İdlib'de Rusya ve İran’ın desteklediği Suriye ordusunun ilerleyişinin sürdüğü belirtilen önergede, Astana Süreci’nde çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de, TSK'nin 12 gözlem noktası kurduğu ve Soçi Muhtırası’yla Türkiye'nin ılımlı ve radikal muhalifleri ayırmak, yaklaşık 20 km derinliğinde bir tampon bölge kurmak, silahlı muhaliflerin ağır silahlarını toplamak ve M4-M5 karayollarının açılmasını sağlamak hususlarında üzerine düşeni yapacağını kayıt altına aldığı hatırlatıldı. Ancak, aradan geçen süre zarfında İdlib’deki durumun ağırlaştığına dikkat çekilen önergede, "El Kaide uzantısı Nusra Cephesi İdlib’e büyük oranda hakim oldu. Suriye ordusunun İdlib’e yönelik operasyonları yoğunlaştı. TSK’nın İdlib’deki gözlem noktalarından bir kısmı Suriye ordusunun kuşatması altına girdi" denildi.

CHP'nin İdlib'deki duruma dair talep ettiği Meclis görüşmesi, diğer milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP'nin önergesinde Türkiye’nin İdlib’e askeri tahkimatı sürerken Suriye ordusunun 3 Şubat'ta 7'si asker 8 kişinin, 10 Şubat'ta ise 5 askerin yaşamını yitirdiği kaydedilmiş, bu gelişmelerin İdlib’de gerilimin hızla tırmandığı ve TSK ile Suriye ordusunun her an sıcak çatışmaya girebileceği ifade edilmişti. Ayrıca, Rusya ve İran’ın bu konuda Türkiye aleyhine tutum alabileceği belirtilen önergede, "Sahadaki gelişmelerin hızı, İdlib’deki askerlerimizin can güvenlikleri meselesinin aciliyeti ve yukarıda belirtilen diğer konularla ilgili olarak uluslararası hukuka uygun olarak acil tedbir alma zorunluluğu TBMM’nin olaya süratle dahlini gerekli kılmaktadır. Bu nedenle, İdlib meselesinin gündeme alınması ve Türkiye’nin bu cendereden çıkabilmesi için gerekli adımların tespiti için Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 102 ve 103’üncü maddeleri gereğince genel görüşme açılmasını istiyoruz" denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeşim Meltem Şişli, İSMEK soruşturması kapsamında ifade verdi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan 'FETÖ' açıklaması: FETÖ'nün siyasi ayağı Tayyip Erdoğan'dır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...