11 Şubat 2020 08:21

Ankara’ya gelen Rus heyeti anlaşma yapmadan döndü, bu kez ABD Temsilcisi geliyor

İdlib'de tırmanan gerilimi düşürmek için Ankara'ya gelen Rus heyetinin, anlaşma sağlanmadan Moskova'ya döndüğü belirtildi. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Ankara’ya geliyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Rusya’yla Türkiye’nin, Suriye’nin İdlib vilayetinde son haftalarda tırmanan çatışmaların durdurulması konusunda somut bir anlaşmaya varamadığı öne sürüldü. İddia, İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir Türk diplomatik kaynaktan geldi.

Rusya’dan bir heyet, bir haftada 13 Türk askerinin öldüğü çatışmaların durdurulmasını ve Suriye ordusunun İdlib’deki ilerleyişini konuşmak üzere Ankara’ya gelmişti. 

“HEYET ANKARA’DAN AYRILDI”

Ancak Reuters’a isim vermeden konuşan Türk yetkili, Moskova ve Ankara’nın çatışmaların nasıl durdurulacağı konusunda somut bir anlaşmaya varamadığını söyledi. Yetkili, Rus heyetinin belirgin bir anlaşma yapılmadan Ankara’dan ayrıldığını belirtti.

ABD HEYETİ GELİYOR

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, beraberindeki heyetle birlikte Türkiye ve Almanya'yı ziyaret etme kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Özel Temsilci, Jeffrey'nin beraberindeki heyetle bugün Türkiye'ye hareket edeceği bildirildi.

Açıklamada, Jeffrey'nin 13 Şubat'ta Almanya'nın Münih kentinde düzenlenecek Münih Güvenlik Zirvesi'ne katılacağı kaydedilirken, “Büyükelçi Jeffrey, Suriye'de istikrarı ve güvenliği teşvik ve IŞİD'ın kalıcı yenilgisini sağlama çabalarımızı tartışmak üzere meslektaşlarıyla ve üst düzey yetkililerle ikili görüşmelerde bulunacak” ifadelerine yer verildi.

“TÜM TERÖRİST SALDIRILAR SON BULMALI”

Rusya, İdlib'de son günlerde tırmanan gerilim konusunda Türkiye'nin iki yıl önce silahlı militanlara garantör olduğu Soçi anlaşmasına işaret etti. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Suriye ve Rus güçlerine yönelik tüm terörist saldırılar son bulmalı" denildi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’nin silahlı militanlara garantör olduğu Soçi anlaşmasının uygulanması gerektiğini söyledi. Peskov, durumdan endişeli olduklarını de belirtti.

Suriye ordusu, Soçi anlaşması kapsamında kurulması planlanan çatışmasızlık bölgesindeki ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek İdlib’in güneyindeki operasyonlarını yeniden başlatmıştı. Son olarak bugün, Suriye ordusunun Şam-Halep karayolunda kontrolü ele geçirdiği haberi gelmişti. 

RUSYA DEVRİYEYE TÜRKİYE’Yİ ALMADI

Rusya’nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuriy Borenkov’un açıklamasına göre, Rus askeri polisleri Suriye’nin kuzeyindeki devriye görevlerini bir kez daha Türkiye olmadan gerçekleştirdi.

Basın toplantısında konuşan Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuriy Borenkov, "Türkiye tarafının ortak devriyeye katılmamasından dolayı, Rus askeri polisleri devriye görevlerini yalnız gerçekleştirdi. Devriye görevlerinin tamamı onaylanan planlar doğrultusunda yerine getirildi ve olaysız geçti" dedi.

Böylece Türkiye bir hafta içinde üçüncü kez devriyeye gelmemiş oldu. Türkiye daha önce 3 ve 6 Şubat’ta devriyeye katılmamıştı.

SURİYE ORDUSU “İDLİB GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ”NDE İLERLEMEYE DEVAM EDİYOR

Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma bölgesi sınırları içerisinde kalan bölgenin güneybatısında, iki günde toplam 10 yerleşim yerine hakim olduğu iddia edildi.

AA’da yer alan bilgilere göre, Halep-Şam kent merkezlerini bağlayan M-5 karayolunun çevresindeki Zirbe, Berkum, Kemari, Kefer Halep, Meyzenaz, Kanatir, Bevvabiyye, Kuseybe, Cib Kas ve Tulhiyye köyleri rejim güçlerinin kontrolüne geçti.

Böylece Halep’in güneybatısından batı kırsalına doğru ilerleyen rejim güçlerinin M-5 karayolunun tümüne hakim olmasına 10 kilometreden az mesafe kaldı.

Öte yandan rejim güçleri ile rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışmalar sürüyor.

İDLİB’DEN GÖÇ SÜRÜYOR

İdlib’deki çatışmaların devam etmesi nedeniyle sivillerin göçü sürüyor.

Ağır kış şartlarına rağmen göçü etmek zorunda kalanlar, yanlarına alabildikleri kadar eşya alıp, bulabildikleri her türlü ulaşım aracı ile Türkiye sınırı yakınlarındaki güvenli bölgelere göç ediyor.

DHA’da yer alan bilgilere göre, şu ana kadar 850 bine yakın kişi göç etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İTÜ’de kantin fiyatlarını boykot eden öğrencilere uzaklaştırma cezası verildi

SONRAKİ HABER

ÇED verileri açıklandı: 26 yılda yalnızca 54 proje için olumsuz kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...