10 Şubat 2020 12:07

İstanbul'da toplu ulaşımda zamlı ilk gün: Zam fahiş, geri çekilsin

Yeni haftaya toplu ulaşımda yüzde 35 zamla uyanan İstanbullular, gelen zammın fahiş olduğunu söyledi ve zammın geri çekilmesini talep etti.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul halkı yeni haftaya toplu ulaşımda yüzde 35 zam ile uyandı. Ücretlere gelen düşük zamlara karşın ulaşıma gelen zammın fahiş olduğunu belirten İstanbullular zammın geri çekilmesini istedi.

Yeni tarife ile 2.60 lira olan tam elektronik bilet 3.50 lira, 1.25 lira olan öğrenci bileti 1.75 lira, 205 lira olan tam mavi kart 275 lira, 40 lira olan öğrenci mavi kartı 50 liradan satılıyor. Altunizade Metrobüs istasyonuna gelen bir kişi, “Bayağı zam geldi. Ne yapacağız bilmiyorum” derken, başka bir yurttaş ise “Asgari ücretle çalışıyoruz ama maaşımızın yarısını yola veriyoruz. Halk mağdur yani bu insanların yarısı asgari ücretle çalışıyor. O da yola gidiyor, ekmeğe gidiyor” diye konuştu.

"ÇOK BÜYÜK ZAM OLDU"

Öğrenci olduğunu belirten Namık Karınsız, “Sabah bir uyanıyorsun, akbile 5 lira basıyorsun. Günde dört defa kullanıyorum. Her seferinde 5 lira basacağım. İnşallah düzeltilir” dedi.

Cevizlibağ Metrobüs Durağı’nda toplu ulaşım kullanan vatandaşlardan Fatih Sarı da, “Böyle bir şey beklemiyorduk. Bize söylenen bu değildi. Maalesef çok büyük zam oldu. Böyle bir zammı biz istemiyoruz. Söylenen şeyler böyle değildi. Ben çok buluyorum” dedi.

"ÜCRETİME YÜZDE 6, ULAŞIMA YÜZDE 35 ZAM YAPILDI"

Bir başka vatandaş ise “Çok yüksek bir zam. Beklenilenden çok daha yüksek. Çalışana yüzde 6 zam, toplu taşımaya yüzde 35 zam yaptılar. Kışın olması çok daha ağır oldu. Doğal gaza, suya, elektriğe çok fatura ödüyoruz. Çok ağır oldu” diye konuştu. Yeni zammın kışın yapılmasını doğru bulmadığını ifade eden Mutlu Tunç ise, “Hiç beklemediğimiz bir sonuç oldu. Fiyatlar çok fazla. Doğal gaz ve diğer faturalar da gündemdeyken yapılması çok yanlış bir karardı. Desteklediğim bir insandı Ekrem bey. İnşallah bu yanlışından döner” dedi. Ayşe Kamil Çelebi de, “Çok kötü, hiç iyi değil. Bize gelen kaşıkla, onlar giden kepçeyle. Asgari ücretle geçinen biri olarak zor” ifadelerini kullandı.

Yeni tarifeye göre ise toplu ulaşım ücreti İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından şu şekilde belirlendi:

"2.60 lira olan tam elektronik bilet 3.50 lira, 1.25 lira olan öğrenci bileti 1.75 lira, 205 lira olan tam mavi kart 275 lira, 40 lira olan öğrenci mavi kartı 50 liradan satılacak. Otobüs ve İBB’ye bağlı raylı sistemlerde tam bilet aktarma ücretlerinde, birinci aktarma 2.50 lira, ikinci aktarma 1.90 lira, üç, dört ve beşinci aktarmalar 1.20 lira olarak belirlendi. Öğrenci aktarma ücretlerinde ise birinci aktarma 0.75 kuruş, ikinci aktarma 0.70 kuruş, üç, dört ve beşinci aktarmalar 0.60 kuruş olacak. Şehir Hatları vapurları ve bilet entegrasyonuna dahil deniz motorlarında da 2.60 lira olan hatlar 3.50 lira, 2.70 lira olan hatlar 3.65 lira, 3 lira olan hatlar 4 lira olarak tespit edildi. Deniz yollarında birinci aktarma 2.80 lira, ikinci aktarma 2.30 lira, üç, dört ve beşinci aktarma 2 lira olacak."

"PATRON, YOL PARASI YÜZÜNDEN İŞTEN ATABİLİR"

Pendik’in Esenler mahallesinde yaşayan ve bir tekstil atölyesinde çalışan Pınar, ulaşıma yapılan zam nedeniyle işten atılma korkusuyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Atölyede ücret+yol parası karşılığında çalışan Pınar her gün iki vasıta ile işe gittiğini belirterek zamdan sonra patronun bu ücreti fazla bularak işten atılmaktan endişe duyuyor.

"NEFES ALAMAZ OLDUK"

Uzaktan gelen işçilerin işten atılmak gibi bir korku yaşadığını söyleyen Pınar, “Patron yol parası sorunu olmayan, yakında oturan işçileri tercih eder” dedi. “İmamoğlu’nu bir alternatif olarak görmüştüm, ama diğerlerinden bir farkı yokmuş” diyen Pınar, şöyle devam etti: “Her şeye zam geliyor, zaten doğal gazı yakamaz olduk, elektrik desen o da öyle. Faturalar her gün katlanıyor, şimdi dolmuşa, otobüse de binemeyeceğiz. Nefes alamaz olduk.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib'de 5 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

SONRAKİ HABER

3 kızını istismar etti serbest bırakıldı, Mersin Kadın Platformu tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...