09 Şubat 2020 22:05

Demiryolları yönetimi fahiş zamları savundu: Yüzde 238 zammı adalet için yapmışlar!

Yüksek hızlı tren fiyatlarına yapılan zamma savunma: Normal ücretlerle abonman ücretler arasındaki adaletsiz farklar daha objektif ve rasyonel orana çekilmiştir.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

İktidar, yüksek hızlı trenlerin abonman biletlerine yapılan zammı savunmayı sürdürüyor. Son bir yılda yüzde 238’e varan zam için önce “zam değil indirim oranında indirim” açıklaması yapan demiryolları yönetimi, şimdi de CİMER üzerinden verdiği yanıtta “Normal ücretlerle abonman ücretler arasındaki adaletsiz farklar daha objektif ve rasyonel orana çekilmiştir” diyerek zamları savundu.

Yüksek Hızlı Trenlerde son bir yılda yapılan fahiş zamlar tepki toplamıştı. Özelikle üniversite öğrencilerinin sıkça kullandığı Ankara-Eskişehir hattında öğrenci abonman biletinin bir yılda 424 liradan 960 TL’ye çıkarılarak yüzde 126, aynı güzergahta bulunan Polatlı-Eskişehir hattında yapılan zam ise yüzde 238’e vardı. Demiryolları yönetimi ise zamları ilk olarak “zam değil, indirim oranlarında indirim” açıklaması ile savunmuştu. Şimdi zamların adaleti sağlama amacıyla yapıldığı savunuldu.

CİMER’E TEPKİ YAĞDI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, halkın tüm açıklamalara rağmen zamlara büyük tepki verdiğini belirterek, “CİMER’e yüzlerce başvuru yapıldı. İnsanlar isyan ediyor. Ama CİMER başvurularına verilen yanıt, halkın aklıyla dalga geçmekten vazgeçilmediğini gösteriyor” dedi. CİMER’e yapılan başvurulara demiryolları yönetimi tarafından verilen yanıtı paylaşan Çakırözer, “Yanıtta, ilk olarak, 2009 yılından itibaren yapılan indirimlerin vatandaşları YHT ile tanıştırmak, vatandaşlara YHT’leri sevdirmek için yapıldığı belirtiliyor. İndirim sevdirmek için mi yapılır? İndirim halk için yapılır, halkın içinde bulunduğu koşullar hesaplanarak yapılır” diye konuştu.

Yanıtın devamının ise daha önemli olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Normal ücretlerle abonman ücretler arasındaki adaletsiz farkın yapılan zamla daha objektif ve rasyonel orana çekildiği’ savunuluyor. Yapılan zam halkı büyük bir ekonomik açmaza soktu. Zammı geri çekmek yerine yapılan bu açıklamalar halkın aklıyla alay etmektir. Adalet zamla mı sağlanır? Kamu hizmetine yüzde 238’lere varan zam dünyanın neresinde objektif ve rasyonel olarak adlandırılabilir? Yapılması gereken komik açıklamalar değil bu zamları geri almaktır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Metalde sendikacılar işçi gibi düşünmüyor

SONRAKİ HABER

Kadınlardan Hülya Halaçkay'ın karar duruşmasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...