07 Şubat 2020 14:03

Türkiye'den Libya'ya askeri araç taşıyan gemiye yasa dışı silah ticareti soruşturması

Türkiye'den Libya'ya askeri araç taşıdığı iddia edilen BANA adlı gemi İtalya'da durduruldu. Ülke basını geminin kaptanı hakkında yasa dışı silah ticareti gerekçesiyle soruşturma açıldığını yazdı.

Cenova Limanı | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye'den Libya'ya askeri araç sevkiyatında kullanıldığı öne sürülen Lübnan bandıralı BANA adlı gemi, pazartesi günü İtalya'nın Cenova Limanı'nda durduruldu. İtalyan basını, geminin kaptanı hakkında yasa dışı silah ticareti gerekçesiyle soruşturma açıldığını ve mürettebatın cep telefonlarına el konulduğunu yazdı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, geminin, Türkiye'den Libya'ya silah ve askeri araç sevkiyatı için kullanıldığı iddiası ilk olarak geçen hafta Fransız basınında yer almıştı. Fransız basını, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateynlerin Türkiye'den Trablus'a eşlik ettiği geminin Fransa ordusu tarafından tespit edildiğini yazmıştı.

Gemi, Libya'dan sonra yeni yük almak için geldiği İtalya'nın Cenova Limanı'nda hafta başından bu yana bekletiliyor. İtalyan basınında yer alan haberlere göre gemide görevli bir kişi, İtalya'dan siyasi sığınma talep ederek polise ifade verdi. Lübnanlı olduğu belirtilen gemi görevlisi, geminin Türkiye'den Libya'ya silah taşımak için kullanıldığını söyledi.

La Repubblica gazetesi, geminin kaptanı hakkında yasa dışı silah ticareti iddiasıyla soruşturma başlatıldığı belirtildi. Ayrıca geminin son günlerdeki rotasının detaylı olarak belirlenmesi amacıyla gemi mürettebatının cep telefonlarına el konulduğu aktarıldı.

BANA gemisinin rota takibini sağlayan "transponder" sisteminin bir süre kapatıldığı, bu sebeple güzergahının şeffaf olmadığı iddia ediliyordu. İtalyan makamların, el konulan cep telefonlarının coğrafi konum belirleme özellikleri sayesinde geminin izlediği rotayı tespit etmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Geminin en az üç seferinin savcılık tarafından incelemeye alındığı bilgisi de yerel basında yer aldı.

BAKANLIK, MACRON'UN İDDİALARINI KABUL ETMEMİŞTİ

Geminin, Türkiye'ye ait fırkateynler eşliğinde Libya'ya askeri araç taşıdığı iddiası Fransız haber ajansı AFP'de yayımlanmadan bir gün önce, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ankara'yı suçlamıştı. Macron, 29 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Suriyeli paralı askerlerle birlikte Türk savaş gemilerinin son günlerde Libya topraklarına ulaştığını görüyoruz. Bu, Berlin'de varılan anlaşmanın açık ve ciddi bir ihlalidir. Verilen sözler tutulmamıştır" demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise Macron'a cevaben yaptığı açıklamada iddiaları "gerçek dışı" diye nitelemişti.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Libya'da krizin başladığı 2011 yılından bu yana yaşanan sıkıntılarda esas sorumluluk Fransa'nındır. Bu ülkenin Libya'daki doğal kaynaklar üzerinde söz sahibi olmak için Hafter'e koşulsuz destek verdiği bir sır değildir" ifadeleri yer almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİSK'e bağlı sendikalar: Genel kurul en geniş birliği sağlamayı önüne koymalı

SONRAKİ HABER

Dolar kuru 6’yı aştı (7 ubat 2020)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...